Gigapixeles panorámacsoda

Elérkezett a szünidő, szabadságolások ideje, sokan szedik a sátorfájukat és útra kelnek. Eheti blog cikkünkben – elsősorban a fotográfus érdeklődésű Olvasóinknak – arra szeretnénk egy jó ötletet kínálni, hogy mi módon lehet  csodaszép fotókkal. a vakáció élményeit még feledhetetlenebbé tenni.


Tavaly a magyar fotósoknak sikerült a legnagyobb felbontású panorámaképpel világrekordot felállítani a gigapixeles fotók sorában, a Jánoshegyi kilátóból készített különleges körképpel. A 70 gigapixeles kép egyediségét az adja, hogy teljes, 360 fokos körpanorámaképen tekinthetjük meg a budai hegyeket, a főváros utcáit, épületeit és még néhány környező települést is, mindezt rendkívül nagy felbontásban! A teljes kép kb. 6000 fényképből áll össze, és a korábbi csúcstartót, Dubai panoráma képét 30 gigapixel felbontással sikerült túlszárnyalnia!

De mit is értünk gigapixeles kép alatt? Aki még nem látott ilyen képeket, valóságos új dimenzió tárul fel számára a fényképek világában: a panorámán látni kívánt részletre egyre jobban ránagyítva, a kép nem válik pixelessé, vagy homályossá, így minden apró részletet alaposan megnézhetünk, mintha egy távoli helyről repülnénk a táj valamely kiszemelt pontjára.

Hogyan készíthetünk mi is hasonló látványos képet? A munkálat előfeltételez egy nagy felbontású fényképezőgépet, amelynek a teleobjektívje minél kisebb látószöggel rendelkezzen. Az elkészült több ezer fényképet egy megfelelő szoftverrel tudjuk nagyméretű panorámaképpé alakítani. Ezeknek a szoftvereknek az alapja, hogy az ún. kontroll pontokkal képes megtalálni az átfedéseken az azonos objektumokat, amik segítségével a képek pontos helye meghatározható. A panorámakép elkészítésére az egyik legalkalmasabb program a Kolor cég Autopano Giga névre hallgató programja, ami bár nem ingyenes, de a próbaverzióval is már nekikezdhetünk a munkának. Először össze kell illeszteni a panorámaképeket vízszintes és függőleges segédvonalak alkalmazásával, amelyeket a rajzoló eszköz segítségével tudunk behúzogatni, és a megfelelő részek összepasszítását teszik lehetővé a program számára. A végeredmény egy hagyományos panorámakép, amelyet az ún. kivetítés (projekció) alkalmazásával lehet megjeleníteni, ha flash formátumban elmentjük, el is helyezhetjük a megfelelő weboldalon. Az elkészült panorámaképet a stiching (varrás) funkcióval tehettük gigapixelessé. Ebben a lépésben az eljárás gyakorlatilag ugyanaz, mint az elsőben, csak itt jóval több képpel dolgozunk, az azonos csoportot alkotó részleteket a stiching képes kiválogatni és összeilleszteni. Minél több fényképből raktuk össze körképünket, annál tökéletesebb felbontást kapunk,

A budapesti rekorder képet a http://70gigapixel.cloudapp.net/ oldalon tekinthetjük meg, ahol részletes leírást olvashatunk a rekorder kép elkészüléséről, a helyszín kiválasztásától a fényképezésen át az utómunkák bemutatásáig mindenről. A gigapixeles képek egyre népszerűbbek világszerte, hiszen olyan helyeket járhatunk be segítségükkel, ahova talán sohasem juthatunk el, a képnézegetés élményét fokozza, hogy az egészen belül nézhetjük meg az egyes részleteket, mindez megteremti a valóságérzetet, kicsit mintha mi is a táj részei lennénk. Egy kis ízelítő, hogy hol lehet ilyen fantasztikus fotókat megtekinteni:

http://www.gigapixel.com/galleries/360-gigapan/
http://www.gigapan.org/gigapans/48492/

http://www.dresden-26-gigapixels.com/dresden26GP

http://www.paris-26-gigapixels.com/index-en.html
http://www.harlem-13-gigapixels.com/

A híres, áprilisban megrendezett királyi esküvőről is készült gigapixeles kép, íme: http://www.bbc.co.uk/news/uk-13200114

A képnézegetéshez kellemes időtöltést kívánunk minden kedves Olvasónknak!

Share

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.