Mozilla Firefox 5 vs. Internet Explorer 10 – következő forduló

Bő fél éve számoltunk be az akkor még béta Firefox 4 és a szintén előzetes kiadású Internet Explorer 9 megjelenéséről. Azóta mindkét rendszer elérte a stabil verziót, ám a fejlesztés nem állt meg. Sőt, a tavaly szeptemberben szárnyra kapott hírekhez kísértetiesen hasonlóan, a két böngésző ismét szinte egy időben jelent meg legújabb verzióival.

A viszonylag hamar piacra dobott legújabb fejlesztések magyarázata lehet a Chrome-nál is jól bevált „adj ki korán, adj ki gyakran” szemlélet (ne feledjük, hogy a legifjabb böngésző már a 11-es verziószámot tapossa), mely nemcsak technikailag, hanem marketing szempontjából is remek megoldás. (A módszer egyedüli hátránya, hogy a magasabb verziószámok ellenére a változások kevésbé szembeötlőek.) A gyors kiadás a Firefox esetében azt jelenti, hogy június végére érkezik a stabil verzió – az Explorernél valószínűleg éppen ez az erős konkurencia, továbbá a Windows 8-ra való felkészülés tette sürgetővé az újabb megjelenést. Lássuk tehát mindkét oldalon, mit tartogatnak számunkra a fejlesztők.

Fontos leszögezni, hogy mind a FF5, mind az IE10 „Beta”, illetve „Platform Preview” változat, tehát éles rendszereken egyelőre nem ajánlott a használatuk. Ellenben letöltés után a stabil változatok mellé telepítve (azokat nem felülírva) lehetőségünk van a kipróbálásukra.

A Firefox 5 választható frissítési csatornája

Mint említettük, a Mozilla Firefox 5 megjelenésében nem tér el az előző kiadástól, inkább a „motorháztető alatt” lelhetünk érdekességeket. A Kiegészítők esetében bízhatunk azok kompatibilitásában, bár néhány plugin okozhat hibákat. (Mi az egyébként kiváló Html Validatorral tapasztaltuk kellemetlenségeket a felugró ablakok kezelésénél). Változás még a Követés opció áthelyezése, mely immár a Beállítások alatt, rögtön az Adatvédelemnél található; valamint a frissítési csatorna választásának lehetősége, mely a Névjegy alól érhető el egy kattintással. Habár nem találtunk rá utalást, de a többfüles böngészésben is tapasztaltunk változást: a Chrome módszerét követve egy fül becsukásakor a többi nem tölti ki rögtön a felszabadult helyet, hanem amíg egérrel felettük állunk, állandó szélességen maradva kényelmesebbé teszik a további bezárásokat. A fejlesztett CSS-támogatásról, Javascript motorról, és HTML5-funkciókról szinte már nem is kell beszélnünk, viszont ezeknek is fontos szerepet kapnak a hamarosan következő tesztek során.

 

Az Internet Explorer 10 esetében (Platform Preview kiadás lévén) nehéz beszélni konkrét kezelőfelületről. Valószínűleg az IE9-hez hasonló, letisztult megjelenés vár majd a végleges változatra, viszont addig csak a fejlettebb CSS3 megjelenítést, a gyorsabb Javascript motort és más, „rejtett képességeket” tudjuk megvizsgálni.

 

A korábbi cikktől eltérően most elhagytuk a „házi” teszteket (ettől függetlenül a Microsoft Internet Explorer Test Drive oldalán továbbra is találni látványos demókat), inkább a függetlennek kikiáltott oldalakra koncentráltunk. Elsőként a Javascript megizzasztásával kezdtük a próbát, így megvizsgáltuk a Sunspider, a Kraken és a Mozilla Dromaeo alatt nyújtott teljesítményeket. Tesztgépünk változatlanul egy Acer Aspire 5741 laptop volt. (Intel Core i3 (4 x 2,13 GHz), 2 GB Memória, Integrált Intel HD videókártya, 64 bites Windows 7)

A motorháztető alatt rejlő képességek (ms-ok, ill. Dromaeo alatt futás/mp)

Meglepő, de a Sunspiderben nálunk lekörözte az IE a Firefoxot, viszont a Kraken szerint épp ellenkezőleg, a tűzróka volt több mint két és félszer gyorsabb. Még egy érdekesség, hogy noha a Sunspider alatt lemaradt az FF5, a karakterműveleteket még így is hamarabb számolta ki, mint a redmondiak böngészője. Emellett valószínű, hogy teljesen frissen telepített rendszerrel még jobb eredmények lettek volna elérhetők, ahogyan azt a Dromaeo futása után is sejteni lehet. Ez utóbbi tesztre külön érdemes odafigyelni, hiszen a Mozilla eme programja olyan számítási feladatokat (sőt DOM műveleteket) végeztet el böngészőnkkel, melyek akár a mindennapi böngészés, vagy programozási munkák során is előkerülhetnek.

 

A látványosabb tesztek futtatása előtt érdemes megjegyezni, hogy ezek végeredményébe még erősebben beleszámít a mi saját számítógépünk teljesítménye. Egyébként ezek a mérések szinte egyöntetűen az IE10-nek termettek babért, sőt mintha a Microsoftnál egyenesen ezekre a próbákra edzettek volna. Ne feledjük azonban, hogy az Explorer esetében nincs szükség külön kompatibilitási rétegekre (mivel csak Windows alatt fut), míg más böngészőknél a más-más platformok támogatása erőteljesen a teljesítmény rovására mehet. Nem mellesleg az IE teljesítményébe (mivel Platform Preview kiadás) egyáltalán nem szólnak bele a különböző pluginek, kiegészítők sem.

 

A megjelenítésre kapott pontok (a Canvas Performance Test esetében képkocka/mp)

A fentiektől függetlenül a „látványos” teljesítményt jól szemléltetik a PeaceKeeper, vagy a browserbenchmarks.net weblapon található programok, melyek közül a Canvas Performance Test mintha egyenesen IE10-re íródott volna. (Utóbbi esetben azonban a forráskódba belepillantva elmondható, hogy a pártatlanság minden gyanún felül áll.) Legutolsó tesztünk ezt még inkább megerősíti, noha kissé megmosolyogtató, hogy a WebVizBench a FF5-öt kérdés nélkül felismerte, míg az IE10-et csak Internet Explorer 9-nek látta.

 

Összességében elmondható, hogy a tavaly új erőre kapott böngészőfejlesztések csak jót tettek a piacnak. Erősít az Explorer és a Firefox egyaránt, egymás után jelennek meg az új verziók (ne feledjük, hogy még indén várható a teljes Firefox 5, 6 és 7 is!), és változnak jó irányba a funkciók a kezelhetőségtől kezdve a megjelenésen át egészen a teljesítményig. Örömmel várjuk hát minden fél részéről az új verziók megjelenését, hiszen mindezen változásoknak nyilvánvalóan mi, felhasználók vagyunk a legnagyobb nyertesei.

Share

Egy hozzászólás a következő cikkhez: “Mozilla Firefox 5 vs. Internet Explorer 10 – következő forduló”

  1. Explorer 10 vs. Firefox 5 írta:

    […] kíváncsi a jelenlegi béta verziók tesztjeire az látogasson el az alábbi linken a Tárhely.eu Blog-jára. Hasonló bejegyzések:Megjelent a Mozilla Firefox 4Szégyen, nem szégyen a böngészőm […]

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.