.hu szabályzat változásai

 

domain.hu

Korábbi bejegyzésünkben az elsők között számoltunk be arról, hogy 2011. június 1-től a domain regisztrációs szabályzat megváltozik. Már csak 1 hét van vissza és érvénybe lép az új regisztrációs szabályzat. De mi  is változik? Mostani blogcikkünkben az új szabályzatban található módosításokat foglaltuk össze.

8 napra rövidül a bejegyzés ideje
.
A legfőbb változás a 14 napos várólista terén lesz, vagyis ha egy új domain igényt nyújtanak be a Nyilvántartó felé, akkor nem kell közel 2 hetet várni bejegyzésre, hanem 1-2 munkanap alatt megtörténik, u.n. „feltételes használatba adás”. 8 nap van arra, hogy ezt új igényt más valaki megvétozhassa. Ha ez nem történik meg, akkor az igénylő birtokba veheti az igényelt domaint.  Továbbiakban tapasztalható változás, hogy minden megrendelt domain nevet ki kell majd fizetni, akkor is ha a regisztrációs szándékától eláll az igénylő. A regisztrációs szándék regisztrációs költségként lesz felszámolva. Tanácsadó Testület (TT) felé benyújtott panaszokat ügyintézése is eddig ingyenes volt, azonban ez a jövőben költséggel fog járni.

First come, first served
.
Fontos tudni, hogy továbbra is érvényben marad, hogy a Nyilvántartó felé beérkezett első igénylő fogja megkapni a domain nevet. Ennek feltétele a helyes és jól kitöltött domain igénylőlap (vagy a céges dokumentumok mellékelése). Például, ha az egyik  regisztrátorhoz hibás megrendelőlap érkezik  és ezzel egy időben egy másik szolgáltatóhoz egy jól kitöltött igénylőlappal pályáznak a domain névre, akkor az fogja megkapni aki, azt megfelelően nyújtotta be a delegálási kérelmet, melyet a közzétételi listában lehet majd követni. Ezzel kizárva azt, hogy egy domain névre több igénylő legyen feltüntetve. Tehát, érdemes időt fordítani arra, hogy helyesen töltsük ki az igénylőlapot, és hiányosságok nélkül küldjük el a megfelelő dokumentumot!

Nincs többé prioritás
.
Azon igények, melyek a „régi” szabályzat szerint lettek benyújtva (egészen 2011.05.31-ig),  14+2 nap regisztrációs idő alatt fognak teljesülni, azonban ha másnap adják be akkor csupán néhány napba telik. Ugyanazon domain név egyidejűleg több igénylő által benyújtott kérelme esetén az fogja megkapni a domain nevet, aki a régi szabályzat szerint igényelte azt. A prioritásos kezelés is megszűnik, vagyis a rövidített cégnévvel azonos domain név regisztrációját többé nem illeti megkülönböztetett ügyintézés, így a jövőben ugyan úgy lesz kezelve, mint a többi .hu végződésű domain igény.

Mindenesetre az új szabályzat által gyorsabban vehetjük birtokba a .hu végződésű domain neveket, mellyel változásnak köszönhetően vélhetően fel tudjuk venni a versenyt a nemzetközi piaccal.

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!
Scroll to Top