Hogyan juthatunk megbízható információhoz az interneten

Az internet elterjedésével egyidejűleg egyre több felhasználó elsődleges informálódási forrásává vált az online hírszerzés. Ám megannyi esetben felmerül a hitelesség kérdése. Honnan tudhatjuk, hogy az általunk olvasott írás valós tényeket tartalmaz?

Irányelvnek leszögezhetjük, hogy egy hírforrás valódiságát a tartalma biztosítja, tehát minél többen ellenőrzik a forrásként feltüntetett tényeket, személyeket, és minél alaposabban megvizsgálják az írást, annál valószínűbb, hogy megbízható információkat olvasunk. Ha egy jelentőségteljes eseményről olvasunk akár az interneten, ott is elsődleges szempont, hogy kitől származik a bejelentés. mennyire érintett személyesen a kérdésben, mennyire objektív a hozzáállása nevezett ügyhöz a nyilatkozó. Emellett ha egy bizonyos témakörben keresünk információt célszerű az érintett szakterületen tekintélyként elfogadott személyek írásait tanulmányozni, mert ezeknél a műveknél a szerző felelősséget vállal a megjelentetett adatok valódiságáért. Tehát megbízható forrásnak nevezhetjük azokat az írásokat, melyek szerzői az adott témában ismereteik révén hitelesnek tekinthetőek.

Felmérések szerint az elkövetkező években az internet jelentős mértékben veszíteni fog a hitelességéből hazánkban is, amit csak különböző intézkedésekkel lehet elkerülni. Pl.: az előző cikkünkben szereplő módon, hogy az olvasható híreket fizetős szolgáltatás keretein belül lehet letölteni. Addig is, míg ilyen jellegű változások szele nem csapja meg hazánkat, érdemes a fentiek figyelembevételével elővigyázatosan olvasni az online írásokat!

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!
Scroll to Top