Havi 3 EURO az internetes hírekért

Május elsejétől egy új rendszert vezettek be Szlovákiában, melynek köszönhetően a szlovák internetes hírportálok weblapjuk tartalmának egy részét fizetős szolgáltatásként teszik elérhetővé. Először egy próba jelleggel tesztelték a rendszert pár héten át, de most már aktívan elérhető az új szolgáltatás.

A kezdeményezéshez 9 szlovák híroldal csatlakozott (Sme, Hospodárske Noviny, Pravda, Šport, týždeň, PC Revue, Joj, MeToo.sk, Medialne.sk) A napjainkban bevezetett fizetős rendszer a kábeltévé szolgáltatókhoz hasonló fizetési elven működik. A külön díjazásért lekérhető híreket jelszó megadása után tudják az érdeklődők elérni. Ám egy jelszóval korlátlan mennyiségű számítógépen elérhetővé válik a felhasználó számára az előfizetett tartalom. Az így befolyó bevételeket pedig a tényleges látogatottság alapján osztják szét a weboldalak között. Természetesen a közérdekű híreket továbbra is díjmentesen olvashatják az érdeklődők.

Több régió példája is jól szemlélteti, hogy korszakváltás előtt áll az internetes hírszolgáltatás, lévén, hogy az ingyenesen elérhető online cikkek megjelenése a hagyományosan, papíron megjelenő napilapok és különböző folyóiratok árbevétel csökkenését idézték elő. Március végétől a New-York Times is fizetőssé tette az interneten elérhető hírek elolvasását, ám a lap előfizetői – nagyjából 1 millió olvasó – díjmentesen juthatnak a digitális hírekhez. Régebben évi 50 dollárért lehetett az internetes híreken keresztül informálódni, ám az alacsony népszerűség miatt megszüntették az előfizetési lehetőséget. Emellett Bild német magazint is tíz év alatt másfél millióval kevesebben vásárolták meg, azonban emellett az interneten elérhető díjmentes változata a Bild-nek jelentős látogatottság növekedést könyvelt el magának.

A médiaipar a veszteségeken felindulva hadat üzen az interneten elérhető ingyenes hírszolgáltatásoknak, ennek következményeit éveken belül hazánkban is megtapasztalhatjuk, melynek hatására várhatóan a fizetett hírekért valós  eseményekről szerezhetünk tudomást! Addig pedig érdemes megbízható hírforrásból tájékozódni. Hogy hogyan tudja ellenőrizni, melyik hírsite tartalmaz valós információkat, következő blog cikkünkben fogunk beszámolni! Addig is jó híreket kívánunk!

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!
Scroll to Top