.hu – megszűnik a 14 napos várólista?

2011. július 1-jétől az igénylők legnagyobb örömére változás várható a .hu végződésű domain nevek regisztrációs szabályzatában.

Ennek következtében a 14 napos várólistán való várakozást megszüntetik. Így pedig az igényelt domain nevet azonnal használatba veheti az igénylő un. „feltételes használatba adás” jogcímen, ám 8 napig egy meghirdetési listára kerül, mielőtt véglegesen delegálnák a domain nevet. Ez idő alatt lehetősége van jelentkezni azoknak, akik jogosultabbak a domain használatára, pl. védjegy birtoklása miatt, vagy mert a cégük elnevezése azonos a szóban forgó domainnel. Illetve a domain nyilvántartónak is ideje lesz az igénylést megvizsgálni, szükség esetén hiánypótlást bekérni az folyamat teljesítéséhez, továbbá a jogszerűtlen kérelmeket visszautasítani (pl. földrajzi nevek, szerzői jogokat sértő szavak regisztrációja, márkanevek igénye stb.) Ezt követően nyilvános listára kerül a választott domain 14 napra, és ha ez idő alatt sem érkezik semmilyen panasz a delegálási igénnyel kapcsolatosan, akkor a regisztrációs igény teljesül, és bejegyzetté válik a domain.

Az intézkedések kapcsán megszűnik a prioritásos igény, azaz, ha a választott domain azonos az igénylő cég rövidített elnevezésével, nem elévezhet pozitív megkülönböztetést,  így egységessé válna mindenki számára a regisztrációs folyamat.

A változás igen sok kérdést vet fel, ezért figyelemmel kísérjük a Nyilvántartónak a közleményeit, és hamarosan beszámolunk a fejleményekről! Addig is aki teheti, használja ki, hogy még lehetősége van prioritásosan igényelni domain nevet! Tegye meg mielőbb!

A 2011. június 1-től hatályos új Szabályzat szövege megtalálható (lesz) a https://hureg.nic.hu/index.jsp lapról elérhető linken.

Share

Egy hozzászólás a következő cikkhez: “.hu – megszűnik a 14 napos várólista?”

  1. Gábor írta:

    Végre 🙂

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.