A fájlcserélők jövője hazánkban

Várhatóan ősszel fog működésbe lépni az internetes kalózkodást gátló program, mely a hamisítások ellen fog működni. Ennek érdekében a múlt héten már ülésezett a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT), mely minisztériumok, ipari, szakmai szervezetekből álló bizottság.

Egy olyan hamisítás elleni programot dolgoznak ki, amely a hamisítás kínálati és kereseti oldalát célozza csökkenteni. Emellett jelentős hangsúlyt fektetnek a szellemi tulajdonjog védelmére, ezzel kapcsolatos ismeretek terjesztésére, oktatási intézményekben, médiában. Továbbá a fogyasztók számára megtévesztő, illetve kockázatos hamisításokra igyekszik felhívni a figyelmet a HENT, ebbe beletartozik többek között az internetes csalások, jogsértések is.
A HENT titkára, dr. Tóth Zita az egyik IT hírportálnak elmondta, hogy tervükben van a fájlcseréléssel, internetes kalózkodással szemben komoly erőkkel fellépni, az erre vonatkozó rendeletek kialakítása jelenleg folyamatban van.
Az Artisjus szerint két fő elképzelés valósulhat meg a digitális tartalmak internetes megosztását, terjedését illetően: vagy egy kulturális átalánydíj bevezetése várható, melyet az internetszolgáltatás előfizetési díjába lehetne beépíteni, hasonló elven, mint az adathordozók után jelenleg is külön díjat kell fizetni. Vagy pedig hazánkban a francia minta alapján állami beavatkozással szeretnék meggátolni az internetes bűnözést, és a fájlcserélést.
Ezeknek az intézkedésekkel kapcsolatos indítványok véglegesedéséig a HENT egy országos felmérést indított, mely során középiskolások termékhamisítással, jogvédett online tartalmak felhasználásával kapcsolatos ismereteit, szokásait vizsgálja, egy kérdőív segítségével. Az eredményeket követően lehetőség lesz egy stratégiát kidolgozni arra, hogy az oktatási intézményekben milyen igény van az ezekkel kapcsolatos információ nyújtásra.
Április végére mind a felmérés eredménye, mind pedig az internetes jogsértéseket visszaszorító intézkedésekkel kapcsolatos beavatkozásról részletes információkat tudhatunk meg.

2 thoughts on “A fájlcserélők jövője hazánkban”

  1. Az egyedüli működőképes dolog az átalánydíj, minden más hasztalan próbálkozás. Egy titkosított kapcsolatot esélyük nincs szűrni. A torrent megállíthatatlan !! 🙂
    És amúgy is baromság ez az egész jogvédősdi. Mindig is volt és mindig is lesz kalózkodás.

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!