A kiberfegyver, amely leállíthatja az egész internetet

Internet végeAz elmúlt hónapokban folyamatosan hallhattunk olyan híreket, miszerint az internet forgalma lényegesen megnőtt, mivel egyre több adat áramlik online módon. Napjainkban már egyre jobban csökken a sima szöveges e-mailek küldése, jelentős mértékben megnőtt a kép, zenefájlok megosztása, illetve videó, hanghívások száma, online játékok alkalmazásának a használata, melyek igen nagy sávszélességet vesznek igénybe. A kérdés, hogy ezeket a terheléseket meddig bírja az internet?

Max Schuchard állítása szerint, -aki a minnesotai Egyetem kutatója – az egész internet leállítható egy digitális kiberfegyverrel. Ez a fegyver, melyet az internet védelmének a korszerűsítésének az érdekében fejlesztettek, az internetnek az alapvető működését fordítja maga ellen. Tudja meg, hogyan lehet a teljes internetet leállítani!

Az internet fejlesztése során a legfontosabb szempont az volt, hogy ne legyen a hálózatnak egy központja, így egyetlen támadással sem lehet megsemmisíteni. Így egy olyan rendszert alkottak, mely több alközpontból áll, és ezek a csomópontok legalább kettő csomóponttal állnak összeköttetésben, így ha az egyik meghibásodik vagy túlterhelt, az adat másik irányban halad tovább, kikerülve a nem működő tagot. Ez úgy valósul meg, hogy a kisebb hálózatok routereken keresztül vannak egymással kapcsolatban.

Három Egyesült Államok-béli kutató kifundált egy olyan támadást az internettel szemben, ahol a netet összekötő csomópontokat összezavarva ellehetetlenítené a kommunikációt, mellyel azt szimulálná, hogy egy hálózat sincs összeköttetésben egymással, így az adattovábbítás sem lehetséges. Ez az un. ZMW-nek ( Zhang, Mao és Wang kutatókról elnevezett támadás) rendkívüli károkat lehet okozni, pl. egy egy várost, országot le lehet kapcsolni az internetről, vagy akár az egész rendszer megállítható.

Ennek a támadásnak a kivitelezéséhez egy óriási botnetre van szükség, mellyel kizárólag az üzleti célból alkalmazott cégek rendelkeznek, aíkik nem valószínű, hogy a gazdasági érdekeik ellen szeretnének fellépni, így ők nem élnek ezzel a „lehetőséggel”. Ám ha valamikor kiberháború tör ki, feltételezhető, hogy alkalmazzák ezt az eszközt is céljaik elérésének az érdekében, amivel országokat, kontinenseket is leválaszthatnak az internetről. Erre jó példa Egyiptom, Líbia esetre a közelmúltban. Ám a jövőben számíthatunk még meglepetésekre!

Share

3 hozzászólás a következő cikkhez: “A kiberfegyver, amely leállíthatja az egész internetet”

  1. tyűű írta:

    Vajon most Japánban mennyivel repít a net?

  2. stabilo írta:

    nekem is kel egy botnet 🙂 jól el lehet vele szórakozni 🙂

  3. 1blogolvasó írta:

    phu, ez elég meredek, lesz itt csihi-puhi

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.