Adattárolási eszközök – Hova tegyük a fájljainkat?

Napjainkban már szinte minden otthonban található számítógép, melynek winchester-én rendkívül fontos fájlokat, dokumentumokat, kedves emlékeket őrző képeket tárolunk. A tárolt fájlok mennyiségétől függően időközönként a dokumentumokat archiválni kell, hogy a számítógépen helyet tudjunk felszabadítani. Ám roppant fontos körültekintően megválasztani az adattárolásra szánt eszközt, mert nem mindegyik azonos élettartamú, így egy jól megválasztott adattárolóval sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat!

A régi mágnesszalagos, floppy lemezes, lyukkártyás adattárolást napjainkra már lényegesen korszerűbb módszerek váltották fel. A legelterjedtebb és legtakarékosabb adattárolási eszköz a CD és a DVD lemezek használata. Ezek a lemezek, ha jó minőségűek, és vigyázunk az épségükre átlagosan 10-15 évig tudnak jó szolgálatot tenni, ezt követően könnyen lehet, hogy a tartalmukat nem lehet megtekinteni, mert használhatatlanná válnak. Rendkívül hasznos ha képeket vagy bizonyos dokumentumokat szeretnénk másokhoz több példányban eljuttatni.
.
A flash típusú adattároló eszközök közé tartoznak a memóriakártyák és a pendrive-ok, SSD meghajtó. A pendrive-ok és memóriakártyák óriási előnye, hogy kicsik, így kényelmesen magunkkal vihetjük bárhova, meglehetősen sok eszközhöz csatlakoztathatóak (pl.: mobiltelefon, fényképezőgép, diktafon, mp3 lejátszó). Nagy hátránya viszont, hogy apró méretük miatt gyakran elvesznek, vagy sokszor a mosógépben landolnak a farmerzsebbe felejtve. Így hosszú távú adattárolásra nem alkalmas.
.
HDD (winchester) adattárolók rendkívül nagy előnye a hosszú élettartam, nagy számban újraírható. Mára már igen kedvező áron hozzájuthatunk egy HDD-hez, az elmúlt évek áraihoz képest. Ám hátrányuk, hogy a mágneses és mechanikai sérülésekkel szemben óvni kell.
Az SSD ( Solid State Disk) fejlesztésekor a cél a winchesterek hátrányának a kiküszöbölése volt, így az SSD-ket már kisebb méretben, könnyebb súllyal gyártják. Nagy előnye ezeknek az eszközöknek, hogy roppant gyorsak, lévén, hogy nincs lemez, amit fel kellene pörgetni, melyről az adatok betöltésre kerülhetnek. Nem melegszenek fel, zajmentes üzemelésűek, kis fogyasztásúak. Ám nagy hátrányuk, hogy igen magas áron lehet megvásárolni.

.
Igen elgondolkodtató a jelenlegi adattárolási technika élettartama, lévén, hogy egy DVD-n 10, legjobb esetben 15 évig tudhatjuk biztonságban az adatainkat (ha vigyázunk az eszközre) míg az ókorban olyan eljárást alkalmaztak a kódexek, iratok tartóssá tételéhez,  hogy napjainkban is lehetőségünk van ezeket a dokumentumokat, régészeti leleteket tanulmányozni, ezáltal pedig több ezer évre visszamenőleg lehetőségünk van egy-egy kultúrába, nemzet történelmébe betekintést nyerni. Az pedig csak a jövő és a fejlesztők titka, hogy a jelenleg rendelkezésünkre álló eszközök segítségével milyen sokáig tudjuk eltárolni azokat az adatokat, információkat, mely a következő nemzedékek számára lehetővé teszi az ezredforduló körüli történelem kutatását.

Share

Egy hozzászólás a következő cikkhez: “Adattárolási eszközök – Hova tegyük a fájljainkat?”

  1. Nagy Balázs írta:

    De ezek az adat tárolók sokkal részletesebb képet tudnak adni mint mondjuk egy ókori lelet amiből most információ nyerhető ki. Valóban érdekes az a kérdés hogy ezek a modern adat tárolók meddig bírják.

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.