Netikett, avagy az online etikett íratlan szabályai

Az informatika rohamos fejlődésének eredményeképpen egy teljesen új, online kultúra jött létre, bevett szokásokkal, illemszabályokkal. A netikett, (network etiquette) az internetes kommunikáció illemszabályait tartalmazza, melyet többek között az e-mailezések, blogok írására, chatelésekre alkalmazunk. A netikett célja az udvarias, barátságos kapcsolatteremtés, kommunikáció elősegítése, és fenntartása az elektronikus levelezésekben, információ áramlásban. Ön figyelembe veszi a netikett szabályait? Ez alapján levelezik? Ha elolvassa bejegyzésünket, megtudhatja!

E-mailezés során a következőkre nagyon fontos hangsúlyt fektetni:

A feladónál megadott névhez, érdemes a teljes nevet (vezetéknév + keresztnév) megadni, nem keresztnevet, vagy becenevet, mert könnyedén spamnek ítélheti a címzett. Érdemes sem csupa nagy, vagy kisbetűvel írni, illetve nem célszerű a nevünket rövidíteni sem, mert előbbi szegényes iskolázottságra, utóbbi járatlan levelező kliens kezelésre utalhat, és lássuk be, egyik sem a jó hírnevünk alakulását támogatja.

A címzettnél, amennyiben többen kapják meg a levelünket fontos szem előtt tartani, hogy legbölcsebb a „titkos másolat” alkalmazása, ebben az esetben senkinek az e-mail címe nem kerül nyilvánosságra akaratán kívül, így magunkat is, és másokat is kellemetlenségektől tudjuk megkímélni. A „másolat küldése” funkciót abban az esetben előnyös használni, ha szeretnénk, hogy a másolatban szereplő személy számára nyilvánvaló legyen, hogy a levelünket valakinek elküldtük, ezáltal olyan információ jutott a tudomására, mely akár egy munka elvégzéséről útmutató, vagy egy szabadidős program részletei. Vagy pedig célunk, hogy a másolatban szereplőnek is a tudomására hozzunk valamit. A „tárgy” mezőbe a levelünk pár szóban összefoglalt tartalmát ajánlatos feltüntetni (kerülve a csupa nagy betű használatát). Levelünk hangvételének célszerű távolságtartónak, udvariasnak lenni, majd idővel ha minkét fél nyitott rá átalakulhat egyre barátibb, közvetlenebb hangvételbe a levelezés. A csatolmányoknál javasolt a fogadó féllel előre egyeztetni, hogy rendelkezik e a csatolt fájl megnyitásához szükséges programmal, továbbá mekkora fájlt képes fogadni a levelező fiókja.

A netikett alapszabályai:

  • Nem szabad csupa nagy betűvel írni, mert az kiabálásnak számít.
  • Egy egy sor nem lehet 65 karakternél szélesebb.
  • Mások vallási és nemzetiségi beállítottságát tiszteletben kell tartani.
  • Nem szabad trágár szavakat, vagy illetlen kifejezéseket leírni.
  • Kerülni kell a többszörös írásjeleket (pl. !!!).
  • Előnyös tömörnek lenni, ellenben célszerű mellőzni a túlzottan lényegre törést.

Összességében fontos szem előtt tartani, hogy az online levelezések során ajánlatos ugyan úgy viselkedni, ugyan olyan szavakat írni, tiszteletet adni mások számára, mint személyes találkozók alkalmával.

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!
Scroll to Top