Tábla Pc-k fejlődési útja napjainkig avagy az iPad fogalma

Forrás: bnet.com

A szó elszáll, az írás megmarad – tartja a régi közmondás. Az emberiség számára már évezredek óta fontos az élő beszéd, gondolatok írásban történő rögzítése. A különböző koroknak megvolt mindig a sajátos íráshordozó eszköze, a kőtábláktól kezdve a papiruszon át a mai digitális adathordozókig. A 21. század vívmánya a modern táblagépek azonban nem előzmény nélküliek. A következőkben röviden bemutatjuk, hogyan fejlődött a digitalizálás legújabb vívmánya. Mielőtt ennek ismertetésére sort kerítünk lássuk, mit is jelent a tábla pc.


A tablet pc-k olyan hordozható komputerek, melyek képernyője alkalmas érintőképes és grafikus alkalmazásokra. Egyszerűbben megfogalmazva az ilyen adatbeviteli eszközök segítségével lehetővé tehető, hogy közvetlenül, kézzel vigyünk be adatokat a számítógépbe, mintha egy papírra írnánk, vagy rajzolnánk.

A digitalizálás kezdetei a 19. századba nyúlnak vissza. 1888-ban született az első, az emberi kéz mozdulatainak lekövetésére alkalmas szabadalom, amellyel az analóg írás digitális formában történő megjelenítése volt a cél. Elisha Gray találmánya a távírót vette alapul. A valódi áttörést azonban a számítógép elterjedése hozta, amely lehetővé tette az információk, a nagy adathalmazok kis helyen történő tárolását. Miért nem elégszünk meg a klaviatúrával felszerelt komputerekkel, notebookokkal? A hagyományos kézírással szemben a billentyűzet hátránya ugyanis, hogy leütésekor általában több idő telik el, mint amikor kézzel vetjük papírra a betűket, illetőleg a gépelés gyakorlatot is kíván. Felvetődik a kérdés, hogyan lehet minél gyorsabban és egyszerűbben rögzíteni digitálisan az írásjeleket? A 20. század közepétől fogva különböző megoldások születtek ennek kényelmesebbé tételére. Ilyenek voltak a beszédfelismerő berendezések, ám ezek sajnos nem működtek kellő hatékonysággal, így gátolta elterjedésüket. Az információ bevitel sebességének növelését célozza például a szövegszerkesztők azon funkciója is, hogy néhány betű begépelésével felismeri a szavakat, ilyenkor a program a gyakoriság elvén próbálja kitalálni, hogy mit szeretnénk leírni.

Az első valódi digitalizáló táblákat a hadiipar fejlesztése hívta életre az 1950-es évek vége táján. A szovjet fejlesztésű Sztajlator és az amerikai RAND Tablet olyan nagy volt, hogy egy egész asztalt foglalt el; tartozékai egy érzékelő pad, amelyen egy speciális tollal lehetett rajzolni és egy hatalmas méretű kijelző monitor. A korai táblagépek még nem érzékelték az érintést, a mágnesesség elvén működtek, jobbára a ’60-’70-es években a tervezésben, grafikában alkalmazták ezeket a berendezéseket.

Az első tabletek, amelyek már ténylegesen a mai gépek közvetlen elődeinek tekinthetők, a 80-as évek végén kerültek piacra. A GRIDPad (Samsung) működése a kézmozdulat felismerésén alapult, egy tollal érintve a billentyűzetet imitáló felületet, lehetett rajta írni. A pen computerek családjába tartozó gép 16 szín megjelenítését tette lehetővé, 640X480 pixeles felbontással rendelkezett, flopy lemezre lehetett kimenteni az adatokat róla.

A ’90-es években az IBM és a Toshiba fejlesztett érintőképernyős gépeket, később ringbe szállt velük az ismertebbek közül az Acer, Fujitsu, HP. Minden hardver elterjedésében egy intelligens, a felhasználó számára könnyen alkalmazható szoftver játssza a szerepet. Ennek hiányát a Microsoft ismerte fel, abban az időben, amikor a Windows 3.1 operációs rendszert fejlesztette, így az már rendelkezett olyan kiegészítőkkel, amely kifejezetten ezen pc-k használatát segítette elő.

2001. novemberében, pontosan 9 éve mutatta be Bill Gates az általuk tablet PC-nek hívott, ma kereskedelmi forgalomban lévő érintőképernyős, mobil számítógépet. Az elődeihez képest sokkal laposabb, A4 méretű, csupa képernyős táblagép egy billentyűzetétől megfosztott notebookra hajaz. A Windows XP-n belüli új funkció teszi lehetővé, hogy a kézírást felismerve (virtuális billentyűzet nélkül) vigyen be szöveget a gépbe. A pc nemcsak digitalizálni képes, hanem a már bevitt feljegyzéseket akár fel is olvassa! A rendkívül sokoldalú gép kialakításában a miniatürizáció volt az egyik fő szempont. Az érintőképernyő, és a vezeték nélküli internet elérés jelentette a legnagyobb kihívást kialakításában. Az eszköz nélkülözhetetlen tartozéka természetesen az elektromágneses toll, ami lehetővé teszi az adatbevitelt.

A kezdetben meglehetősen drágának bizonyuló gépek eladása az elmúlt években, különösen idén jelentősen megugrott. Mint minden elektronikai cikk, a tabletekre is igaz, hogy mind nagyobb tömegben gyártják, a méretgazdaságosság miatt így olcsóbban hozzá lehet jutni. Az utóbbi évek növekvő érdeklődése hatására szinte hétről hétre egyre több cég kapcsolódik be az új pc bizniszbe, pl. Lenovo, Intel, LG is bejelentette ez iránti érdeklődését.

A modern tablet - Forrás: Origo.hu

Az elmúlt évtized fejlesztései két irányúak voltak: egyrészt a klasszikus tábla pc-k vonala: hibrid gépeket alakítottak ki, amelyek billentyűzettel is rendelkezhetnek, több új alkalmazás született. Ezek felhasználói általában az üzleti világ sokat utazó alkalmazottai, terepi munkákat végző személyek, akik számára a gyors jegyzet készítés és digitális rögzítés nagy segítség. Ezekre a számítógépekre a speciális operációs rendszerek kifejlesztésében a Google és a Microsoft jár élen (Android, Windows 7). A másik irány az ugyancsak a tabletek családjába sorolt iPadok, e-olvasók (iBookok) fejlesztése, melyek iránt egyre fokozódó az érdeklődés. Az iPadokon általában speciálisan ezekre kialakított iPad és iPhone programok futnak. Utóbbi fejlesztéseknél nem az írás felismerésre teszik a hangsúlyt, ugyanakkor ezek az apró kütyük minden olyan funkcióval rendelkeznek, mint egy laptop: média lejátszás, szövegszerkesztő, könyv olvasó, internet, stb. Az iPad kifejezetten az Apple terméke, de hamarosan más cégektől is várhatók hasonló termékek megjelenése (pl. Linux fejlesztésű WePad)

Az óriási fejlődési utat bejárt tábla gépek jövőjének fő csapásvonalai már kirajzolódnak: a kis méretű, multifunkcionális készülékek a laptopokat és netbookokat kiszorítva elterjedésük könnyen a mobiltelefonokéval vetekedhet majd.

Share

Egy hozzászólás a következő cikkhez: “Tábla Pc-k fejlődési útja napjainkig avagy az iPad fogalma”

  1. Kálmán írta:

    Sziasztok, ami már nem titok senki számára, lehet vásárolni hasonló készüléket online oldalakról…pl a doublephones oldalról egy 10 cólos tabot, nekem bevált, nem tudom nektek mi a véleményetek..

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.