Hírek az informatika világából

Mostani írásunkban az elmúlt napok informatikai híreiből mazsolázunk néhányat. Kellemes időtöltést kívánunk!

Az informatikai óriás hódít az energiapiacon

A Google mamutcég a tudományos-technikai fejlesztések újabb és újabb területére teszi be lábát. Az eredetileg kereső szolgáltatást nyújtó vállalat egyre több, hosszú távon megtérülő beruházást támogat. Az egyik új célpontja az energiaszektor. Az USA keleti partja mentén kiépülő gigantikus szélerőműpark közel 2 millió háztartást fog ellátni zöldárammal, ami teljesítményét tekintve a paksi atomerőmű háromszorosát jelenti! A tengerparttól 15-20 km-re még elég sekély a víz ahhoz, hogy alkalmas legyen a 350 mérföldön húzódó szélerőműpark létesítésére. A két év alatt felépülő hálózat több ezer embernek biztosíthat munkahelyet, a termelés várhatóan 2016-ban fog megkezdődni. A meglehetősen költséges befektetéstől azt várják, hogy elősegítheti a hasonló létesítmények, offshore technológiák elterjedését szerte a világon.

Megérkezett az Ubuntu 10.10

A Linux alapú operációs rendszer fejlesztői fél évente jelentkeznek a rendszer legújabb verzióival. A népszerű Ubuntu hatalmas előnye, hogy bárki által ingyenesen letölthető, szabadon terjeszthető szoftver. A következőkben röviden sorravesszük a legfőbb újításokat a Maverick Meerkat fejlesztői kódnévre hallgató verzióban.

Az Ubuntu 10.10 már első ránézésre is eltér elődeitől: az egyedi felület és az új, stílusos betűkészlet merőben más kinézetű felületet kölcsönöz neki. Az elsősorban netbookokra tervezett szoftver sajátossága, hogy támogatja az ún. multi-touch érintésvezérléssel működő monitorokat, amelyek lényege, hogy egyidejűleg több ujj mozgását is képes követni. Az új felhasználói felületen egy indítópult helyezkedik el a képernyő bal oldalán, ahol a leggyakrabban használt programokat rögzíthetjük ill. láthatjuk az éppen futó alkalmazásokat. Az új változat kompatibilis egyéb operációs rendszerekkel, pl. a Windowszal, amely elősegíti a fájlok megosztását, szinkronizálását, valamint az Ubuntu One szolgáltatás lehetővé teszi adataink online tárolását is.

Felveszik a versenyt a Google-el?

A korábban tulajdoni részt is vásárolt Microsoft a jövőben még szorosabbra fűzi kapcsolatait a világ legnagyobb közösségi portáljával, a Facebookkal. Az ötlet egyszerű, ám pont leleményessége miatt jelenthet támadást a nagy keresőóriással, a Google-el szemben. A Microsoft Binget, a keresőszoftverek egy egyszerűbb képviselőjét, a Facebookkal együttműködve egy közösségi keresővé szeretnék kibővíteni. Ez azt jelenti, hogy a Bing által kiadott találati listán megjelennek a barátok, ismerősök információi, ezáltal látható lesz, hogy melyik link volt számára hasznos. Mindez sokat segít a keresések pontosításában, szelektálásában ill. személyessé tételében, ezáltal egy új fejezet nyílhat a keresőszolgáltatás történetében. A kooperáló felek kijelentették, hogy egyenlőre csak az USA-ban lesz elérhető az újítás.

Share

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.