Decembertől szemüveg nélküli 3D-s televízió!

Várhatóan már karácsonykor Japánban kapható lesz a csúcstechnológiával készült televízió. A világ többi részén pedig majd csak később kezdik el árusítani, amikor is nagyobb képátmérőjű képernyőkön is alkalmazható lesz a technológia. A hét elején bejelentést tett a Toshiba, hogy fejlesztéseiket siker koronázza, hiszen 2 olyan televíziót is sikerült gyártaniuk, melyek szemüveg nélkül is 3D-s hatást nyújtanak a szórakozni vágyóknak.

Az ára igen magas, közel 300 ezer forintot is elkérhetnek egy 12 colos, televízióért. A párját már dupla áron vásárolhatja meg a nagyközönség, mely 21 colos átmérővel büszkélkedhet. Egyelőre nem tudni, hogy külföldön mikor kezdik el a forgalmazását, de várhatóan ezzel még várnak – pár évet – egészen addig, míg a fentieknél nagyobb képátmérőjű készülékeket képesek lesznek gyártani.

Nagy hátránya a szemüveg nélküli 3 D-s tévének, hogy a felhasználónak egy adott helyről kell néznie a műsort, ellenkező esetben, ha elmozdul a megadott helyről, elveszik a térhatás. A Toshiba eszközeihez kilenc irányból készítenek egy egy felvételt a megadott képekről. A technológia alappillére ehhez hasonló fejlesztésekhez igazodva egy vékony lencse, mely az LCD képernyő előtt van,  ami a térhatást eredményezi.

Hazánkban nyár során szemüveg nélküli háromdimenziós televízióadás-tesztet végzett több digitális kábeltévé szolgáltató, mellyel jelentős sikereket könyvelhettek el. Több szolgáltató technikailag készen áll a 3D-s műsorok sugárzására, ellenben ennek az otthonokban történő alkalmazására várni kell, hiszen rendkívül kevés ilyen tartalom áll a rendelkezésre, és a technológiát fogadni képes televízió készülékek is csak most fognak megjelenni a piacon.

Share

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.