Mennyi idő alatt törik fel a jelszavát?

A számítógépek, internet és egyéb technikai vívmányok korában mint pl. riasztó, telefon használatával egy időben egyre több jelszónak a használatára van szükségünk. Vannak, akik mindenhol ugyanazt a kódot használják. Ez azonban rendkívüli veszélyeket rejt magában, hiszen ha valakinek a tudomására jut a jelszavunk, mindenhez hozzáfér: levelezésekhez, előfizetésekhez (telefon, villany stb) és nem utolsó sorban akár még a lakásunkba is könnyedén bejuthatnak rossz szándékú csibészek.

Ha minden helyen, ahol a bejelentkezéshez, belépéshez jelszót kell megadnunk, más kódot adunk meg, egy kis idő elteltével komoly adminisztráció vezetésére lesz szükség. A Firefox Mozillája legnagyobb szerencsénkre mesterjelszóval levédhető, így ha a böngészőben elmentjük a jelszavakat, csupán egy kód megjegyzésére lesz szükségünk. Így legalább egy jelszó megjegyzés elengedhetetlen, a kérdés csupán, hogy mennyire biztonságosak, és milyen könnyen lehet kitalálni.

A twitter bevezette a bolondbiztos jelszóellenőrzést, melynél a rendszer nem engedi, hogy sokak által használt jelszavakat adjanak meg a felhasználók, ilyenek például a foci csapatok, autók márkanevei, vagy a jól bevált 123456 és társai. Hazánkban kétségtelen, hogy legelterjedtebb a keresztnév és születési év kombinációt(laci62) jelszónak használni.

A http://www.passwordmeter.com/ weboldalon lehetőség van arra, hogy ellenőrizzük, mennyire biztonságos a jelszavunk, továbbá kellően megbízható kódot is generálhatunk. Ahogy gépeljük a karaktereket, a program folyamatosan jelzi, hogy éppen mennyire biztonságos. Nagyon fontos, hogy a megadott jelszó számokból, kis és nagy betűk kombinációjából álljon, és legalább 8 karakter hosszúságú legyen. Ne lehessen személyhez kötni, tehát se születési év, se keresztnév megadása nem előnyös. Tovább tartalmazzon szimbólumot (*-/ stb.) Ha ezek után sikerült kellően biztonságos jelszavat választani, sose mentsük el olyan számítógépek böngészőjében, melyeknél csak egyszer, vagy alkalmanként fordulunk meg, vagy amihez bárki más hozzáfér.

A tárhelyeknél a leggyakoribb problémát a hackerek tevékenysége okozza, emiatt is érdemes odafigyelni arra, hogy milyen jelszót is adunk meg. Ilyen esetekben nem a honlapot futtató szerver fertőződik meg, hanem a weboldal úgy, hogy nagy valószínűséggel a tárhely kódjaival rendelkező személy vagy véletlenül kiadta a belépési kódot, vagy a saját számítógépén lévő vírus ezt megszerzi majd elküldi ezt egy hacker programba. A hacker program ezután a tárhelyet feltöri, és a weboldalba káros kódokat illeszt.
Legfontosabb tehát a fő belépési jelszó, mivel ezzel az FTP-hez és az admin felülethez hozzáférhetnek., ezáltal pedig a weboldalt módosíthatják. Fontos, hogy webmail és a mysql jelszó más-más legyen.  Érdekesség, hogy egyes rendszerek nem tudják mindig megfelelően kezelni, így a webmail és mysql jelszónál érdemes a következő karaktereket (\~'” és az ékezetes betűk) elkerülni, mert rendkívül sok kellemetlenséget okozhat a használata során.

Share

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.