5 Kulcsszókutatás tipp a SEO-hoz: Útmutató kezdőknek (példákkal)

2024 január 2.
Olvasási idő: 5 perc

5 kulcsszókutatás tipp_ Útmutató hatékony SEO-hoz kezdőknek (példákkal) borító

Ha érdekel akeresőoptimalizálás és keresed a hatékony kulcsszókutatás rejtelmeit, akkor jó helyen jársz! Az online marketing és ezáltal a keresőoptimalizálás is dinamikusan változik, azonban az alapok mindig megmaradnak. Természetesen ez alól a kulcsszókutatás sem kivétel.

Ebben a cikkben öt tippet gyűjtöttünk össze, melyek segítenek átlátni a kulcsszókutatás rejtelmeit, és irányt mutatnak a hatékony SEO felé.

Mi az a kulcsszókutatás?

Akulcsszókutatás egy olyan folyamat, amikor azt vizsgáljuk, hogy az emberek az interneten milyen szavakat használnak, amikor valamit keresnek. Ez azért fontos, mert ezek a kulcsszavak meghatározzák, hogy a keresőmotorok hogyan értelmezik a weboldalunk tartalmát.

Ha jól végzed el a kulcsszókutatást, akkor a weboldalad könnyebben megtalálható lesz a keresőmotorokban, és ez több látogatót eredményezhet. Tehát a megfelelő kulcsszavak kiválasztása és használata fontos szerepet tölt be egy weboldal sikerében.

Célcsoport megértése

Azonban még mielőtt belevágnánk a kulcsszókutatásba fontos megértenünk a célcsoportunkat!

A célcsoport megértése kulcsfontosságú a kulcsszókutatás során, mert ez lehetővé teszi, hogy pontosan meghatározzuk, milyen szavakat használnak a keresőmotorokban. Ezáltal olyan kulcsszavakat találhatunk, amelyek tükrözik a célcsoport nyelvét és igényeit, növelve ezzel a weboldalunk relevanciáját.

Végezz piackutatást, hogy meghatározd, milyen kifejezéseket használnak a célközönséged tagjai! Minél jobban megérted az igényeiket, annál hatékonyabb kulcsszavakat választhatsz.

Tételezzük fel, hogy online sportfelszereléseket árulsz. A célcsoportod valószínűleg sportolók, edzők vagy sportkedvelők. Érdemes átgondolni, hogy milyen típusú sportot űznek, milyen szinten, és milyen típusú felszereléseket keresnek? Egy futó például nemcsak „futócipőt” keres, hanem olyan kulcsszavakat is használhat, mint „légtalpas férfi futócipő” vagy „kényelmes lélegző futóruházat”. Minél részletesebben megérted a célcsoport igényeit, annál hatékonyabban választhatsz kulcsszavakat.

Kulcsszókutató eszközök használata

Ha van egy átfogó képünk azokról a kifejezésekről, amiket a célközönségünk használ, akkor elkezdődhet maga a kutatás.

A kulcsszókutatáshoz ma már számos eszköz elérhető. Használd ki például a Google Keyword Planner, a SEMrush vagy az Ahrefs előnyeit! Ezek az eszközök nemcsak kulcsszó ötletekkel szolgáltatnak, hanem adatokkal is ellátnak a keresési volumenről, a versenyről és az egyes kulcsszavakhoz kapcsolódó más fontos mutatókról.

AGoogle Keyword Planner használata nagyon egyszerű és pillanatok alatt megmutatja, hogy egy adott kifejezésre hányan keresnek a Google keresőben átlagosan. Lehetőségünk van különböző lokoációk keresési szokásait vizsgálni, illetve a keresési trendet elemezni.

Ahhoz, hogy az ingyenes Google Keyword Planner tervezőt használni tudd, készítened kell egy Google fiókot! Ezt követően a Kulcsszótervező felületen válaszd az „Új kulcsszavak keresése” opciót! Majd gyűjtsd össze azokat a kiindulási kulcsszavakat, amelyek a vállalkozásoddal kapcsolatosak, például „sportcipő” vagy „fitnesz ruházat”.

Ezután beállítod a keresési paramétereket, mint a célzott hely és a nyelvek. A Google Keyword Planner megjeleníti a kulcsszavakat, ahol láthatod a keresett kulcsszavak keresési volumenét. Minél magasabb ez a szám annál többen keresnek az adott kulcsszóra.

Ezeket az adatokat felhasználhatod aSEO stratégia kialakításához és a honlapod tartalmának optimalizálásához is, növelve ezzel az organikus keresési eredmények hatékonyságát.

Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
Magyarország első számú legnépszerűbb tárhely szolgáltatója

Long tail kulcsszavak feltérképezése

Along tail kulcsszavak használata kiemelkedő fontossággal bír a SEO szempontjából, mivel ezek a kifejezések specifikusabbak és részletesebbek. A specifikum varázsa abban rejlik, hogy pontosabban meghatározzák a felhasználók szándékait és igényeit, így célzottabb látogatókat vonzanak a weboldalunkra.

Például, ha egy sportfelszereléseket árusító webáruház vagy, a „futócipő” egy általános kulcsszó lehet, amelyre elég nagy a verseny. Ezzel szemben a „Nike Pegasus férfi futócipő” már egy long tail kulcsszó, és sokkal specifikusabb. Ez a kifejezés pontosan meghatározza a terméket és a vásárló szándékát, így az erre optimalizált tartalom könnyebben vonzza azokat a látogatókat, akik pontosan ilyen típusú cipőt keresnek.

A long tail kulcsszavak használata különféle előnyökkel jár, nézzük meg ezeket:

  • Alacsonyabb verseny: Mivel specifikusabbak, a long tail kulcsszavak általában kevesebb versenynek vannak kitéve, így könnyebben érhető el vele a Google találati lista első oldala.
  • Jobb konverziós arányok: A specifikus kulcsszavakra kereső látogatók nagyobb valószínűséggel lesznek ügyfelek, mivel pontosabban illeszkednek a keresési szándékukhoz.
  • Tartalom kiegyensúlyozása: Az optimalizált tartalom készítése a long tail kulcsszavakkal segít a weboldalnak azonosítani és kielégíteni a felhasználói igényeket.

Összességében a long tail kulcsszavak használata a SEO stratégiában lehetővé teszi a weboldal számára, hogy jobban megfeleljen a felhasználói keresési szándéknak, és a tartalomhoz kapcsolódóan növelje a látogatottságot és konverziós arányokat.

Kapcsolódó keresések megismerése

A Google “Kapcsolódó keresések” (vagy „Related searches”) egy olyan funkció a Google keresési eredményeiben, amely további kulcsszó ötleteket kínál a felhasználóknak a kezdeti keresésükkel kapcsolatban. Amikor valaki egy kifejezést vagy kérdést gépel be a Google keresőjébe, a kapcsolódó keresések a keresési eredmények alatt jelennek meg, és olyan kifejezéseket mutat, amelyek kapcsolódnak vagy relevánsak lehetnek a kezdeti kereséshez.

Ez egy kiváló eszköz a kulcsszókutatás során, mivel segít kiterjeszteni és finomítani a kulcsszó listát, valamint jobban megérteni a felhasználók keresési szokásait.

Ezek az eredmények olyan kulcsszó kombinációkat tartalmaznak, amelyek kapcsolódnak a kezdeti kereséshez, és további ötleteket nyújthatnak a tartalom optimalizálásához vagy új kulcsszavak kiválasztásához.

Amikor a kapcsolódó keresések kulcsszavait használod, nézd meg a kifejezéseket, amelyek a lehetséges kulcsszó listádat bővíthetik! Például, ha a fő kulcsszavad „sportcipő”, nézd meg a kapcsolódó kereséseket, például „márkás női sportcipők” vagy „kényelmes sportcipők futáshoz”! Ezek a kifejezések pontosabbak és segíthetnek célzottabb tartalmat létrehozni.

Versenytárselemzés

Végül pedig nézd meg a versenytársakat! A versenytársak elemzése kulcsfontosságú a hatékony kulcsszókutatás során. A versenytársak stratégiájának megértése lehetővé teszi, hogy meghatározd, mely kulcsszavakra és tartalmi területekre van értelme fókuszálni.

Íme három lépés a versenytárselemzéséhez:

1. Válassz ki néhány kulcsszót!

Válassz ki néhány kulcsszót vagy kulcsszó csoportot, amelyek fontosak lehetnek a vállalkozásod vagy weboldalad számára! Például, ha sportfelszereléseket árulsz, ezek lehetnek „sportcipők”, „fitnesz felszerelések”, vagy „sportruházat”.

2. Azonosítsd a versenytársakat!

Írd be a keresőbe ezeket a kifejezéseket egyesével és nézd, azonosítsd azokat a versenytársakat, akik jelen vannak a keresési eredményekben!

3. Elemezd a versenytársak tartalmát!

Nézd meg a versenytársak weboldalait, és elemezd az általuk használt kulcsszavakat a címekben, a meta leírásokban és a tartalmakban! Vizsgáld meg, milyen típusú tartalmat kínálnak a látogatóknak!

A versenytárselemzés egy kiváló módja annak, hogy lásd mi az, ami működik és mi nem, illetve, hogy milyen tartalmakat érdemes létrehozni az adott kulcsszóval.

Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
Magyarország első számú legnépszerűbb tárhely szolgáltatója

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan válasszam ki a megfelelő kulcsszavakat az SEO-hoz?

Az első lépés az üzleti céljaid és a célközönséged megértése. Használj kulcsszókutató eszközöket – például a Google Kulcsszótervezőt -, és válaszd ki azokat a kulcsszavakat, amelyek relevánsak az iparágadhoz és magas keresési volumennel rendelkeznek!  Fontos, hogy a kulcsszavak a termékeidet vagy szolgáltatásaidat pontosan tükrözzék!

Miért fontos a versenytársak elemzése a kulcsszókutatásban?

A versenytársak elemzése segít megérteni, mely kulcsszavakon teljesítenek jól, és milyen tartalom stratégiákat alkalmaznak. Ezáltal beazonosíthatod a versenyképes kulcsszavakat és a különböző területeket. Ez nagyban hozzájárulhat a saját stratégiád kidolgozásához.

Mi a long tail kulcsszavak szerepe a SEO-ban?

A long tail kulcsszavak specifikusabbak és részletesebbek, pontosabban megfogalmazzák a felhasználó keresési szándékát. Bár a keresési volumenjük alacsonyabb lehet, ezek a kulcsszavak alacsonyabb versenynek vannak kitéve, és magasabb konverziós arányokat eredményezhetnek. Fontos részét képezik egy hatékony SEO stratégiának a releváns és célzott tartalom létrehozásával.

Záró gondolatok

A kulcsszókutatás elengedhetetlen a sikerhez, és a célcsoport megismerése kulcsfontosságú eleme ennek a folyamatnak.

Az itt bemutatott tippek segíthetnek eligazodni ezen a területen, és olyan kulcsszavakat választani, amelyek maximalizálják az online jelenlétedet és növelik a látogatottságodat hosszú távon.

A cikketKovács Dávid, online marketing és SEO szakértő készítette.

A legjobb élmény és a legaktuálisabb információk biztosítása érdekében a szerkesztő csapat átnézte és aktualizálta ezt a cikket 2024 január 2. napon.
Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
laptop
Magyarország
első számú legnépszerűbb
tárhely szolgáltatója
Oszd meg! Szólj hozzá!
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Miért a Tárhely.Eu a legjobb választás?

Scroll to Top