10 e-mail marketing tipp, amiket érdemes fejben tartani

2024 február 12.
Olvasási idő: 8 perc

Az e-mail marketing napjainkban továbbra is a digitális üzleti világ egyik legfőbb húzóereje, amely segít megismertetni online üzletedet, építeni a vevői kapcsolatokat és növelni az értékesítést. Ahhoz, hogy ezt a dinamikus marketing eszközt sikeres használd, fontos megérteni azokat a kulcsfontosságú stratégiákat és technikákat.

Ebben a cikkben olyan irányelvekkel találkozol majd, amelyek segítenek hatékonyabbá tenni az e-mail marketingedet, a lead magnettől kezdve az A/B tesztelésen és inaktív feliratkozók kezelésén keresztül egészen a személyre szabott üzenetek írásáig.

Ezek a lépések lehetővé teszik, hogy a hatékonyabb e-mail kampányokat hozz létre, és hosszú távú, sikeres ügyfélkapcsolatokat építs. Lássuk is!

Hol kezdj neki ?

Elindulnál az e-mail marketing útján, de nem tudod, hol kezdd? Itt találsz néhány hasznos tippet a sikeres kezdethez:

  • Fogalmazz személyre szabott leveleket. Használj személyes köszöntéseket, ajánlásokat a korábbi vásárlások alapján, és szegmentáld a feliratkozókat az érdeklődésük szerint.
  • Fogd rövidre az e-mailjeid. Az emberek belefáradnak a hosszú e-mailek olvasásába, ezért próbáld meg a hosszát 60 és 200 szó között tartani.
  • Írj minőségi tartalmakat. Törekedj az értékes és releváns tartalmak küldésére. Ez lehet hasznos információ, tippek, útmutatók vagy akár exkluzív ajánlatok. A minőségi tartalom megtartja az olvasókat és növeli az e-mailek hatékonyságát.
  • Minden levél tartalmazzon egy cselekvésre ösztönzést (CTA). Minden e-mailnek legyen egy jól látható és vonzó “feladata”, amit a felhasználónak el kell végezni. Ez lehet vásárlás, regisztráció, letöltés vagy bármilyen olyan lépés, amit szeretnél, hogy az olvasó tegyen.
  • Használj vevővéleményeket értékesítésnél.Korábbi vásárlóid pozitív értékelései/véleményei segítenek meggyőzni az olvasókat, hogy az ajánlatod valódi és megéri a pénzt és időt.
  • Küldj leveleket rendszeresen. Az e-mail marketing akkor működik a legjobban, ha rendszeresen küldesz e-maileket. Érdemes hetente legalább egyszer küldeni egy e-mailt, egyes tanulmányok szerint pedig ennél is sűrűbben.
  • Mérj és tanulj! Nincsenek univerzális szabályok, amik mindenkinél működnek. Mint ahogy nincs 2 ugyan olyan ember, úgy nincs 2 egyforma e-mail lista sem. Használj analitikai eszközöket a leveleid teljesítményének mérésére, figyeld folyamatosan, hogy a célközönséged mire reagál jobban. Erre remek mérőszámok a megnyitási és kattintási arányok.

Most pedig nézzük meg a top 12 e-mail marketing komponenst a sikeres stratégiához.

1. Készíts hatékony lead magnetet

Tehát, hogyan tudod rávenni az embereket, hogy feliratkozzanak az e-mail listádra? Egy hatékony lead magnettel. Gyakran hívják csalinak is, de a most maradjunk a szakmai megfogalmazásnál.

A lead magnet kifejezés a következőt jelenti: A lead egy potenciális ügyfél vagy érdeklődő, a magnet pedig magyarul mágnes, ami arra utal, hogy úgy vonzod magadhoz az érdeklődőket, mint mágnes a vasat, vagy a csali példával élve a kukorica a halat.

A lead magnet nem más mint egy vonzó ingyenes ajánlat, amiért cserébe az érdeklődők hajlandók megosztani az elérhetőségeiket;legtöbb esetben az e-mail címüket és nevüket. Ha ezt nem optimalizálod, tehát nem növeled a hatékonyságát, az üzleted potenciális érdeklődőket veszíthet.Lead magnet a legtöbb esetben: egy ingyenes ebook, egy blog cikk, valamilyen bemutató vagy videó(sorozat), vagy néhány napos kihívás.

De, hogyan érheted el, hogy hatékony legyen? Először is érdekesnek, egyedinek és a vállalkozás szempontjából relevánsnak kell lennie, másodszor pedig legyen hasznos és oldjon meg valamilyen problémát. Ugyan ingyen adod, mégis olyan értéket kell kapjon az érdeklődő, hogy azt gondolja, ezért akár még fizetett is volna.

2. Szegmentáld a feliratkozóidat

Valószínűleg hallottál már a feliratkozók szegmentálásáról. Ez egy olyan módszer, amelyben a feliratkozókat csoportra osztod az érdeklődési területük és viselkedésük alapján, hogy releváns tartalmakat, ajánlatokat és üzeneteket küldhess nekik.

Ez az e-mail marketing elengedhetetlen része, mert lehetővé teszi, hogy személyre szabott leveleket küldj a közönségednek. Ezt a technikát több különböző esetben is használhatod, mint például üdvözlő, köszönő, és utánkövető e-maileknél.

A feliratkozók szegmentálása segíthet a márka hosszú távú érdeklődésének és bizalmának felépítésében, mert olyan információkkal vagy ajánlatokkal szolgál, amelyek valóban relevánsak az érdeklődők számára.

3. Készíts üdvözlő e-mail sorozatot

Az üdvözlő e-mail sorozat remek módja annak, hogy az új felhasználókat elkezd felmelegíteni. Ezt a levél sorozatot általában automatikusan küldik az új feliratkozóknak, amikor regisztrálnak, terméket vásárolnak vagy fiókot hoznak létre.

Amikor ilyet hozol létre, érdemes figyelembe kell venned, hogy a vásárló milyen módon lépett kapcsolatba a márkáddal (feliratkozás, vásárlás…) és annak megfelelő sorozatot küldj ki egy meghatározott időszakon keresztül, mindegyik levelet specifikus céllal.

Jó üdvözlő e-mail sorozat lehet például ha nem csak kiküldesz egy levelet, hogy „Köszönjük a vásárlást!” , hanem bemutatod a terméked/szolgáltatásod használatát vagy további tippeket adsz hozzá. Regisztrációkor se csak egy aktiváló e-mailt küldj ki, hanem mutasd be, hogy milyen előnyökkel jár, ha rendszeresen belép.

Ez a fajta marketing nagyon hatékony, mert személyre szabott és célzott. Azt az érzést kelti, hogy nem csupán tömeges e-maileket küldesz, hanem olyanokat, amelyeket konkrét ügyfeleknek szánsz.

Ezen e-mailek remek eszközök a bizalomépítéshez, és remek módja a rendszeresen levelek felvezetésének.

4. Automatizálás bevezetése

Miután elkészítetted az e-mail sorozatot, itt az ideje automatizálni a kiküldésüket, így nem kell mindig kézzel elküldeni őket. Az e-mail marketing automatizálása egyszerűen megoldható olyan eszközökkel, mint a MailChimp, MailerLite, ActiveCampaign, illetve Magyarországon a SalesAutopilot.

Ezek a programok lehetővé teszik, hogy automatizált e-maileket hozz létre különböző eseményekre alapozva, például amikor valaki megnyitja az e-mailedet, rákattint egy linkre, vagy valamit vásárol tőled.

Ezáltal már nem kell kézzel kiküldened ezeket az e-maileket, hanem eseményekhez kötve tudsz időzíteni.

5. Mobilbarát e-mailek tervezése

Az okostelefonok megjelenése óta a mobileszközök egyre nagyobb teret hódítanak minden területen és ez alól nem kivétel az e-mailezés sem. Az irodai levelezéstől eltekintve, a többség a telefonját használja az e-mailek átnézéséhez, ami azt jelenti, hogy a leveledet a kisméretű képernyőkre is rá kell szabnod.

Ha csak szöveges leveleket küldesz ki, akkor ezt a részt akár át is ugorhatod, hiszen a szöveg automatikusan tördelődik a szóközök mentén, de ha akciókat vagy kedvezményeket promózol, ahol különböző képeket, illusztrációkat vagy grafikai elemeket is küldesz, akkor azt úgy kell létrehozni, hogy kis kijelzőn is jól olvasható legyen.

Az alapvető elemek, amelyeket figyelembe kell venni a mobilbarát e-mailek tervezésekor:

  • Fontos linkek elhelyezése a levél tetején.
  • Grafikák méretének kicsinyítése.
  • Szöveg használata csak ott, ahol szükséges.
  • Képek optimalizálása.
  • Különböző betűméretek és margók kipróbálása.

6. Személyre szabott e-mailek

Bár szinte naponta kap mindenki nemkívánatos e-maileket, a potenciális érdeklődőknek küldött személyre szabott üzenetek bizonyítottan működnek. A személyre szabott e-maileket nem spamnek érzik az emberek, hanem egy kapcsolódási pontnak feléd és afelé amit a vállalkozásod képvisel.

Az eredményes e-mail marketing kulcsa az, hogy pontosan tudd, kiknek szeretnél e-maileket küldeni, és mely üzenetek szólítják meg a legjobban a címzetteket. Miután kitapasztaltad, hogy mi működik a célközösnégednél és mi nem, személyre szabott üzenetekkel elérheted, hogy folyton visszatérjenek hozzád, akár további tartalmakért, termékekért.

Először válassz olyan tárgysort, ami világosan kifejezi, mit fogsz mondani az e-mailben. Ez segít az olvasóknak eldönteni, hogy megnyissák-e vagy sem.

Másodszor minden levél tartalmazzon egy cselekvésre ösztönzést (CTA), amely például korábbi vásárlókat arra ösztönöz, hogy próbálják ki a korábban vásárolt termék új, javított, vagy kiegészítő változatát.

Végül pedig ne felejts el linkeket elhelyezni a levélben, amelyek a weboldaladra vezetnek, ahol az érdeklődők több információt olvashatnak.

Légy kreatív és kísérletezz. Például, segítenek-e a hangulatjelek az e-mail megnyitásban és vásárlásra ösztönzésben vagy pont, hogy inkább negatív hatást érsz el velük? Figyeld a versenytársakat és tanulmányozd az iparágadat is, hogy megtudd másnál mi működik.

7. A/B teszteld az e-mail tartalmat

A legjobb módja az e-mailek hatékonyságának növelésére az A/B tesztelés. Ez azt jelenti, hogy különböző felhasználóknak különböző változata kerül kiküldésre ugyanannak a levélnek, te pedig egymás mellé helyezve összehasonlíthatod, hogy melyik működik jobban.

A tárgy a legfontosabb része minden e-mailnek, ezért ezek tesztelése különösen fontos. Ez határozzák meg, hogy valaki megnyitja-e az üzenetet vagy sem. Ez az, ami felkelti a feliratkozó érdeklődését a továbbiak iránt.

A leveleid tartalmának A/B tesztelése nagyszerű módja annak, hogy javítsd a hatékonyságukat, így például több embert tudsz arra ösztönözni, hogy megvegye termékedet vagy szolgáltatásodat.

A legtöbb e-mail automatizálási platform képes A/B tesztelést végezni. És ez nem csak a leveleid esetében hasznos. Szintén nagyon fontos a szöveg és a tartalom tesztelése a weboldaladon, így az A/B tesztelést érdemes ott is alkalmazni.

8. Találd meg a legjobb időzítést

A levelek kiküldésének legalkalmasabb időpontja több tényezőtől függ. Például feliratkozásnál és vásárlásnál egyből ki szokás küldeni az e-mailt.

Hírlevél időzítésének legjobb időpontjához pedig ismerned kell a célközönséged szokásait. Nézd meg, mikor aktívak leginkább, melyik napszakban vagy napokon reagálnak jobban. Ahogy az A/B tesztelésnél, úgy itt is aranyszabály a kísérletezés. Amit érdemes fejben tartani, hogy például ünnepnapokon, hétfő reggel vagy bármely nap késő este (különösen pénteken) alacsonyabb megnyitási arányokra számíthatsz, így ezeket érdemes elkerülni.

Az időzítés optimalizálása folyamatos munka, és mindig figyelni kell a változókra és a célcsoport jellemzőire. Az eredmények alapján folyamatosan finomítsd az időzítést.

9. Szűrd ki a passzív feliratkozókat a listádról

Fontos, hogy karbantartsd a feliratkozóid listáit. Amikor rákattintasz az elküldés vagy időzítés gombra akkor, akkor ha nem jelöltél ki szegmenst, a leveled ki fog menni a listád összes feliratkozójának, annak is akiről tudod, hogy nagy valószínűséggel nem fogja megnyitni az e-mailedet. Ha azt látod, hogy bizonyos emberek nem mutatnak túl nagy aktivitást, lehet, hogy érdemes törölni őket a listádról.

Ha például valaki egyszer vásárolt tőled, és azzal megoldódott a problémája, de utána nem mutat aktivitást, nem nyitja meg a leveledet, akkor előfordulhat, hogy tolakodónak tartja a folyamatos e-mailjeidet és egy negatív viszonyulás alakul ki benne a márkád iránt.

A legtöbb e-mail küldő szoftverben van olyan funkció, amely rendszeres időzítések által segít kiszelektálni a nem megnyitottakat és automatikusan törli a listáról, így csökken a feliratkozók adminisztrálására fordított idő.

10. Használj e-mail analitikát a kampányok javításához

Az e-mail analitika magában foglalja az e-mailek visszapattanási arányának, megnyitásának, kattintásainak és leiratkozásainak ellenőrzését. Ezt az információt később felhasználhatod az erőfeszítéseid javításához.

Szintén ide tartozik az e-maileket különböző időpontokban történő kiküldése a hét során, a tárgy sorok tesztelése és a cselekvésre ösztönzés (CTA) módosítása.

Ha még mindig nehézkesen megy az e-mail marketing, fókuszálj a lead magnetekkel való kísérletezésre, például létrehozhatsz ingyenes ebookokat vagy akár tarthatsz webinárokat is. Ez utóbbival két legyet ütsz egy csapásra, hiszen egyszerre építesz bizalmat és értékesítesz.

Ha nem méred az eredményeket, nem lesz sok adatod a jövőbeli döntéseid meghozatalához, így minden megmozdulásod ötletszerű marad.

Végső gondolatok

Az e-mail marketing továbbra is az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy új érdeklődőket szerezz, kapcsolatokat építs ügyfelekkel és terméket promótálj.

Ennek a folyamatnak az utolsó lépése az összes elem hatékony beillesztése a stratégiádba. Ez azt jelenti, hogy kreatív és hatékony módokat kell találnod az e-mailek és levél sorozatok elkészítésére.

Ez azt is jelenti, hogy képesnek kell lenned mérni minden taktika eredményét, hogy folyamatosan javíthasd erőfeszítéseidet a jövőben.

Az e-mail metrikák kihasználása és az A/B tesztelés segíthet a feliratkozókkal való kapcsolatépítésben, mert olyan információval szolgálnak számukra, ami érdekli őket.

Kis erőfeszítéssel és kreativitással kihasználhatod az e-mail marketing adottságait a márkád ismertségének és az értékesítésed növelésére és hosszú távú ügyfelek megszerzésére.

Forrás

A legjobb élmény és a legaktuálisabb információk biztosítása érdekében a szerkesztő csapat átnézte és aktualizálta ezt a cikket 2024 február 12. napon.
Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
laptop
Magyarország
első számú legnépszerűbb
tárhely szolgáltatója
Oszd meg! Szólj hozzá!
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Miért a Tárhely.Eu a legjobb választás?

Scroll to Top