Háromdimenzióban a neten!

A 3D fejlesztésével foglalkozó szakemberek terve, hogy pár éven belül nem csak a a mozikban lehessen 3D-s filmeket nézni, hanem az otthoni számítógépek, televíziók is képesek legyenek ilyen csúcstechnikai szolgáltatásoknak a biztosítására. Gondoljunk csak a Jégkorszakra vagy a Toy Story-ra, melyek nagy mértékben tükrözték a 3D sikerét. Ez pedig azt támasztja alá, hogy igény van a háromdimenziós internetre is.

A Mozilla és a Khronos közös erővel azon dolgoznak, hogy web alapon háromdimenziós szabványt készítsenek. Ebben a projektben nem csak a videojátékoknak kíván böngészőalkalmazásokba 3D-s környezetet biztosítani, hanem akár háromdimenziós chat szobákat, térbeli környezettel ellátott közösségi oldalakat alakítanak ki. A fejlesztők állítása alapján a jövőben rendkívüli mértékben elterjedhetnek a böngészőkben játszható, igényes grafikai játékok. Ezt a Facebook és a hozzá hasonló közösségi portálok is használhatják. Nagyon sok lehetőséget rejt magában a 3D-s internetes technológia, mely igen sok szolgáltatás alapjául szolgálhat.

A fent leírtakat már kísérleti jelleggel tesztelik, a szabványosítás után több ilyen és ehhez hasonló szolgáltatás felütheti a fejét. A Mozilla hamarosan 3D-s grafikai környezetnek örvendő Firefox-al fog a nagyközönség számára meglepetést okozni. Az illetékesek úgy vélik, hogy JavaScript nyelven elérhetővé kellene tenni a OpenGL grafikus megjelenítőtechnológia felhasználását, ezt már a Google Earth felhasználói ismerik.

A Mozilla blogján azt olvashattuk, hogy vannak olyan számítógépes játékok, melyeket azért nem tesztelnek, mert le kellene tölteniük, majd telepíteniük kellene egy program csomagot. Ellenben a 3D-s webezés bevezetésével erre nem lesz szükség, csupán el kell látogatni az érintett website-ra, az összes feladatot pedig a böngésző megcsinálja, nekünk csak hátra kell dőlni a fotelben, és élvezni a technika nyújtotta előnyöket.

Share

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.