A jövő a találékony webszájtoké! A holnap honlapja

Az interneten található információ áradattal szemben többen próbálkoztak már valamilyen jól alkalmazható, hatékony megoldást találni, hogy a világhálón szörfözők ne azt érezzék, hogy elborítják a hullámok, és nem látnak ki a vízből.

A német Friedrich Schiller Egyetemen lelkes kutatók csoportja egy olyan projekten dolgozik, hogy a weboldalra látogatókat önállóan ellássa további fontos és használható információkkal. Megszűrve minden felesleges adatáramlást. Tehát a látogatókat megérti, és a felhasználó igényei alapján közöl további híreket. Például, ha valaki Kanada gazdasági helyzetéről olvas egy cikket, a rendszer automatikusan további témába vágó írásokat kutat, majd felkínálja az olvasónak, mint eshetőséget a témában való alaposabb elmélyedési lehetőségként.

A rendszer fejlesztésének szükségességét az is indokolttá teszi, hogy az internet használók alapértelmezetten a Google által előnyös pozícióban részesített találatokat megbízhatónak vélik, így bátran ellátogatnak az érintett website-okra. A keresőkben való rangsorolás nem szakértelem, minőség alapján történik, hanem technikai paraméterek alapján, mint például, hogy egy adott szó milyen sűrűn szerepel a szövegben. Erre pedig nem lehet alapozni, ha információkat gyűjtünk a világhálón. A tapasztalat azt mutatja, hogy a felhasználók leggyakrabban a Google, Bing keresőket használják, és általában az első két találatot tekintik meg, ha nem találták meg a keresett adatot, megváltoztatják a keresési kulcsszót, mellyel reményeik szerint több sikerrel járhatnak. Érdemes az információk hitelességét ellenőrizni, a későbbiekben esetlegesen felmerülhető kellemetlenségek elkerülésének az érdekében. Célszerű megnézni, hogy egy adott esetben ki  a website tulajdonosa, mennyire kompetens az adott témában, továbbá előnyös megnézni, hogy más hivatkozások is vannak e az érintett hírrel, adattal kapcsolatosan.

Share

Egy hozzászólás a következő cikkhez: “A jövő a találékony webszájtoké! A holnap honlapja”

  1. Winkos írta:

    reméljük piciny hazánkban is hamarosan felüti fejét ez a progi

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.