Megnyílt a kapu a kínai betűs domainek előtt

Az idén májusban engedélyezett arab domaiek után több nem latin betűs írással rendelkező ország is beadta igényét az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) felé a saját írásjelükkel regisztrálható domainek iránt. Ezek közül három ország, Kína, Honkong és Tajvan kapta meg a jogosultságot a saját karakterükből álló domain nevek bejegyzésére. Ez azt jelenti, hogy amennyiben valaki ezen három állam országkódjával rendelkező domain tulajdonosa, vagy ilyen weblapot kíván meglátogatni, akkor a böngészőbe a kínai betűket beírva tudja elérni a tartalmat.

Eredetileg a domainek csak az angol abc betűit tartalmazták, az eslő lépés a más karakterek használatára 2004-ben történt, ekkortól lehetséges ékezetes domainek igénylése. Kína a Föld lakosságának több mint 20 százalékát teszi ki, ők eddig az angol abc írásjeleit beírva hívhatták csak be weboldalukat, amely előnytelenségekhez vezetett a nyugati világ országaival szemben. A saját nyelvű domainek használatának engedéyezése fontos lépést jelent, ugyanis nagy mértékben hozzájárul az arab nyelvű országok mellet immár a kínai írást használó nemzetek számára is az internet használat elterjedésére, az információ áramlás elősegítésére. Az érem másik oldala, hogy a külföldi internetezők számára ezek az oldalak jóval nehezebben lesznek elérhetők.

Más felsőbbszintű végződések, mint például a .com, .org egyenlőre kínai karakterekkel nem lesz elérhető, ugyanakkor még további 20 nemzet áll sorban, hogy saját országkódjával regisztrált domaineket nemzeti nyelvének írásjeleivel regisztrálhasson.

Share

Egy hozzászólás a következő cikkhez: “Megnyílt a kapu a kínai betűs domainek előtt”

  1. kamu írta:

    ki lesz a következő?

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.