Hogyan kaphatunk spamet saját e-mail címről?

 

A spamereknek egy jól bevált ravaszságuk, hogy a fogadó fél által nem várt levél feladójának a címzett e-mail címét tüntetik fel, mellyel sok kéretlen levélszűrőt megkerülhetnek, mivel a spam szűrők automatikusan megbízható levélnek ítélik a saját domain névről, e-mail címről érkező maileket. Kevesen ismerik azt a tényt, hogy az elektronikus levelek bármely információja könnyedén hamisítható, amiből egy laikus semmit nem vesz észre, így számukra semmi garancia nincs arra, hogy a postafiókjukban landoló küldeményt valóban a feladó küldte a részükre, de egy kis hozzáértéssel ez könnyen kideríthető.

Legtöbbször az embereknek az első gondolata, hogy a gépüket meghackelték, vagy egy kémprogram küldözgeti a leveleket. Pedig felvetésüket legtöbbször a valóság megcáfolja. Léteznek olyan spam robotok, melyek különböző adatbázisokat vizsgálva járják a weboldalakat, melyekből az e-mail címeket gyűjtik össze, ezekre pedig a kéretlen üzeneteket küldi el. Legsebezhetőbbek a fórumokon, chat oldalakon történő regisztrációkkal válhatunk, hiszen ezen oldalakon a regisztrációhoz szükséges e-mail cím megadása is. Elkerülhetjük és védekezhetünk az adatainkkal való visszaéléssel szemben, ha nem adjuk meg mindenhol az e-mail címünket, csak az igazán fontos ügyintézések során. Máshol pedig egy másodlagos e-mail címet használunk. Egy másik típusa a saját e-mail címről érkező spameknek a „backscatter-ek” Ez esetben a spamerek meghamisítják a levelük feladót, acélból, hogy a szűrőkön is átjussanak a küldemények. Így ha az e-mail címe valamilyen website-on vagy adatbázisban megtalálható, nagy a valószínűsége, hogy előbb utóbb egy spamerhez is eljuthat, aki pedig felhasználhatja a feladóhamisítás során, akár az Ön címét is. Mikor pedig a sok százezres e-mail címlistába küldi ki a levelet, akkor természetesen a nem létező címekről (megtelt postafiókkal, vagy profibb szűrő rendszerrel rendelkező szerverekről) az visszapattan, melyről az értesítést a “pórul járt” álfeladó kapja.

Kis odafigyeléssel megóvhatjuk, hogy e-mail címünk különböző spam küldő robotok  megtalálják. Több szintje lehet a védekezésnek. Először a weboldalakra @ helyett betűvel kiírva kukac-cal írták a címeket (Pl.: kiss pont istvan kukac freemail pont hu). De a technika fejlődésével ezeket is felismerik most már az e-mail cím kutató robotok. Így a legprofibb megoldást az nyújtaná, ha egy képbe vagy flashbe helyezzük el a mail címet a weboldalon, amit a látogató csak úgy érhet el, ha rátolja a kurzort.

Sajnos mindezek ellenére is várható hogy egy-egy nem várt levél érkezzen. A legbölcsebb ha ezekre a mailekre sosem válaszolunk, nem alkalmazunk automatikus visszaigazolást, nem küldjük tovább,  és még csak nem is kattintunk rá a levélben szereplő linkre, hanem könnyed mozdulattal töröljük a levelet.

Dilemma

Azonban a szolgáltatóknak mindig nagy dilemma, hogy szigorítsanak-e a SPAM szűrésen globálisan – ezzel kockáztatva, hogy esetleg normál leveleket nem kap meg az ügyfél – vagy inkább a szűrési szint legyen kisebb, de biztosan megérkezzenek a normál levelek is. Jelen esetben a saját címről való spam szűrést globálisan meg lehetne oldani azzal, hogy a feladó IP címét vizsgálja a rendszer, hogy az valóban a domainhoz megadott IP címről jön-e, de ekkor azokat a leveleket, amelyek az internet szolgáltatókon keresztül jönnek, a rendszer blokkolná.

A Tárhely.Eu is hatékonyan küzd a spamek ellen. Szervereinken a legkorszerűbb anti-spam programok futnak,  ezzel egy időben pedig széleskörű tájékoztatást, segítséget nyújtunk ügyfeleinknek. A témába vágó bejegyzéseinket a https://blog.tarhely.eu/?s=spam és a  https://blog.tarhely.eu/2009/10/26/mit-tegyunk-ha-spam-et-kapunk/ oldalokon érhetik el.  Eredményes védekezést kívánunk!

4 thoughts on “Hogyan kaphatunk spamet saját e-mail címről?”

  1. Nekünk mind e mai napig jönnek saját mail címről levelek nekünk, pedig nem mi akarunk magunknak viagrát eladni. Vagy beszüntetem az elektronikus levelezést vagy átjövök a Tarhely.Eu -hoz!

  2. A legtragikusabb, hogy a levelek több mint 90 százaléka spam, és nincs 100százalékig biztos megoldás, a spam szűrésére…

  3. A felado meghamisitasa nem azt jelenti, hogy ezzel mar at is jatszottak a rendszert, ugyanis a levelben a felado mellett megjelenik a teljes kuldesi utvonal is, ami viszont mar nem hamisithato tudtommal.

  4. Az útvonal meghamisítás akkor lehetséges, ha van olyan gép, ami eldobja a levél fejlécét és úgy küldi tovább, mintha onnan lett volna küldve.
    Ez nyilván hibás beállítás vagy valami szándékosság van benne (pl céges smtp szerveren át továbbított levél úgy menjen ki, mintha a cég szerveréről lett volna küldve, …)

    Mivel a szolgáltatók nem minden esetben ellenőrzik vissza a teljes fejlécet, így sajnos ezt nem releváns adat a spameket illetően.
    Aki valami hibát talál a fejlécben, az általában nem eldobja, hanem a feladónak küldi vissza, ami ugye hamisított a levélben, így olyan címre érkezik vissza az üzenet, amiről valójában nem is küldték el.

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!
Scroll to Top