Választás 2010 – Ha a „Gerillapárt” indulna

Magyarországon a kormányzati kommunikáció szemlélete még fejlődésre szorul, épp ezért a nyugaton méltán népszerű gerilla eszközök még szintén gyerekcipőben járnak.1 Viszont hazánkban, talán unikumként, található egy teljes egészében gerillamarketing elveken alakult és azon növekvő álpárt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.2 A Hetek.hu riporterének még 2006-ban a vezér, azaz Kovács Gergely az alábbiakat mondta: „Erre a mókára csupán néhány ezer forintot költöttem el, de mégis milyen népszerű lett az egész országban”3 Egyszerű, mégis ötletes gerillakampánnyal próbált berobbanni a köztudatba az álpárt. Örök élet, ingyen sör és adócsökkentés – ezt ígéri a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) pihent agyú kitalálója, Kovács Gergely. A huszonhat éves szegedi egyetemista egy személyben a szóvivő, pénztáros, marketinges, de még plakátragasztó is. „Egyszerűen unalmasnak találtam azokat a falragaszokat, amelyeket a szegedi utcákon láttam”4 – magyarázza a fiatalember, miért is kezdte a rókafejű, nyakkendős kutyaképekkel kiplakátozni a Tisza-parti város villanyoszlopait és falait.

Forras: mkkp.hu

2006 óta rendületlenül tör fel a média előnyeit kihasználva az MKKP. Az akkori újonnan jelölteket állító valódi pártok közül igazából csak róluk hallunk viszont. Érdekes módon a kommunikáció nem egy átfogó, kvantitatív kérdőíves kutatás eredményeként fejlődött ki, ahol több ezer megkérdezett országhoz és településhez való véleménye, pártszimpátia, személyi szimpátia alapján dolgozták fel a válaszokat. A kommunikációjuk az új korszak módszereire épül. Ugyanis egy felmérés szerint, körülbelül 3 év után a választópolgár nem emlékszik egy sikeres önkormányzat, vagy egy kormány elért eredményeire sem. De egy más, megdöbbentő, figyelmet megragadó kampányt már nagyobb valószínűséggel tud felidézni, érzelmileg mély benyomást gyakorol rá.

Az MKKP Egyelőre nem túl reprezentatív weboldalán minden lényeges kampányukról találunk feljegyzést, írásban, képekben vagy videókban. RSS hírcsatornára történő feliratkozási lehetőségük, a világ legnagyobb képmegosztóján való szereplésük, Facebook adatlapjuk, sajtófigyelési menüpontok viszont árulkodnak arról, hogy a web 2.0 eszközeit professzionális módon képesek alkalmazni hivatásukhoz. A nyomtatott média szinte összes lehetőségét kihasználják, a szórólapoktól kezdve az óriásplakátokig. Ambient módszereik is igazán üdítők és megragadják a figyelmet. Buszmegállókat, KRESZ táblákat, telefonfülkéket is képesek átformálni egy üzenet átadására. A mellékelt képen például egy buszmegálló látható, ahova ezt írták ki: „Nem jön a busz? Lyukasztgasson addig légpárnás polietilén védőfóliát!” Figyelemre méltó az, hogy sokszor nincs elérni kívánt cél, a logó sem tűnik fel, mindössze a weblapjukról derül ki, hogy az ötletgazdák és az alkotók is ők voltak. Sajnálatos tény azonban, hogy az általuk használt megoldások legtöbbje valójában jogszerűtlennek tűnik, hisz az említett KRESZ táblák átfestése, közterület engedély nélküli plakátok kihelyezése, nagyvállalatok vagy épp pártok plakátjainak megrongálása és tartalmi változtatása nem éppen etikus.

Természetesen manapság már a fő tevékenységi területük a főváros, hisz Szegedet úgymond kinőtték, és lényegében egyik város sem menekülhet kampányaik elől.
Nemrég Pécs városával vívtak egy média csatát, amelynek alapja az volt, hogy próbáltak egy lakosságot érintő, sőt a közt felháborító ügyre viccesen reagálni, ezzel is magukra fordítva a figyelmet. Honlapjukkal elérték, hogy a média rájuk figyelt. Pécs vezetősége azonban felháborodott, de szinte egy politikai öngyilkosságnak számított volna a felröppent pernek az elindítása, így Pécs visszakozott. Lényegében az történt, hogy “Az eredeti honlapra (www.pecs2010.hu) első ránézésre megszólalásig hasonlító internetes oldal azt hirdeti, hogy Pécs csak 2100-ban lesz Európa kulturális fővárosa. Emellett angol nyelven a koszovói Pécs városával azonosítja a látogató számára a baranyai megyeszékhelyet. A várható kulturális programok közt pedig többek közt kéthetenkénti ivóversenyt említ a honlap. A kiemelt projekteket sem kímélték az oldal szerkesztői: svédországi tanulmányút hátrányos helyzetű pécsi romáknak, a város főtere és a dzsámi kínai piaccá alakítása, a több éve lakatlan 25 emeletes toronyház Dubaiba költöztetése, a tubesi lokátor orosz lebombázása – mindezt képi anyaggal illusztrálva.”5

2009-ben igen aktívvá vált az egy tagot számláló álpárt. „Na ez az!” névvel egy kiállítást rendezett, amely üzenete az volt, hogy “Az esztétika a gyenge emberek önigazolása”6

Lényegében ez a sznobizmus megcsúfolása, ami megint egy olyan téma kipellengérezése, amelyről a közgondolkodás – legalábbis a web 2.0 tevékeny tajgai – azonos, vagyis negatív érzelmeket táplálnak A blogolók többsége is ezen a véleményen volt, így elmondhatjuk, hogy ez egy jól sikerült kampány volt, felkeltette a figyelmet és elég nagy média visszhangja is volt.

Forrás:kepgyar.blog.hu

Egy másik kampányuk során tüntetést szerveztek 2009 júliusában a Központi Statisztikai Hivatal elé. A gerillamarketing ezen része talán a legkockázatosabb, hiszen a média meghívása rendkívüli módon tudja befolyásolni a velük való jövőbeli kapcsolatot.

Amennyiben a résztvevők nem jelennek meg olyan számban, és úgy ahogy azt eltervezték, ha a hétköznapiságba fullad a tüntetés a lapok nem csak, hogy nem számolnak be az eseményről, hanem a legközelebbi meghívásnál is jobban meggondolják, hogy érdemes-e foglalkozni velük.

Bár az időjárás nem kedvezett a tüntetésnek,

mégis a teljesen értelmetlen protestálás növelte az MKKP népszerűségét, sőt immár elmondható az is, hogy sikerült olyan tömeget az ügyük mellé felállítani és mozgósítani, amit kevesen mondhatnak el az országban.

Az olyan követelések listáját, mint a

  • „Holnap legyen tegnap!”
  • „Oszlassanak fel!”
  • „Nagyszínpad!”
  • „Gyök alatt van itt mindenki, tessék már négyzetre emelni!”

a KSH-tól nem vette át senki. De vajon mit is kezdtek volna egy olyan követeléssel, hogy „Követeljük, hogy haladéktalanul, úgy egyetemesen, mint egyébként, külön eseti megvizsgálás nélkül, mindenkire egyenlő arányban, a képességeihez mérten, politikai hovatartozás nélkül, vallás és ruhamárkára tekintet nélkül, különálló csoportokban, betartva a vonatkozó uniós ajánlásokat, és szabálymódosításokat idegenbe szakadt honfitársainkkal karöltve, minél előbb!”7

Az Európai Parlamenti választások alkalmával az álpárt az ambient8 módszert alkalmazta ismét a figyelem felkeltésére, papírból szövegbuborékokat helyeztek el meglévő hirdetéseket használva. Furcsa módon a pozitív hangvételű üzenetek, mint például a “hiszek az MSZP-nek” vagy az “Örülök, hogy az MDF-re szavazhatok” szokatlannak tűntek az országban elhatalmasodó negatívabb kampány közepette. Nem csak a pártok hirdetéseit módosították, hanem például kirakatot is használtak média felületnek ezáltal keltve még nagyobb hatást.9

Összegezve a Két Farkú Kutya Párt taktikáját, stratégiájuk teljesen tiszta alapokon lévő gerillamarketingen fekszik, az üzeneteket pedig egytől egyig pozitív vagy értelmetlen, vicces, de nem durván vicces hangnem jellemzi. Véleményem szerint ezzel a módszerrel elég nagy szavazóbázist tudnának teremteni, amennyiben valódi pártként kezdenének működni, azonban így a sokszor értelmetlen üzenet nélküli kampányok közé egyre több olyan célt kell hangsúlyozni, ami már a felelősebb politizálás felé viszi a pártot és híveit. Mindaddig az egyetlen céljuk a népszerűség növelése marad.

Források:

1 Galánfi Csaba: Győztesnek Lenni = CEO magazin, 2006/1, VIII. évfolyam. pp. 1.

2 A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (röviden MKKP) egy parodisztikus álpárt Magyarországon, működése gyakorlatilag az utcai művészet (street art) körébe tartozik.
Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki Letöltés: 2009. október 23.)

3A kétfarkú kutya meg a többiek: http://www.hetek.hu/belfold/200602/a_ketfarku_kutya_meg_a_tobbiek. Letöltés: 2009. augusztus 15.

4 A kétfarkú kutya meg a többiek: http://www.hetek.hu/belfold/200602/a_ketfarku_kutya_meg_a_tobbiek. Letöltés: 2009. augusztus 15.

5 Nem pereli Pécs a kétfarkú kutyát: http://index.hu/kultur/klassz/2009/06/05/nem_pereli_pecs_a_ketfarku_kutyat/. Letöltés: 2009. szeptember 19.

6Gagyi művészettel sokkol a Kétfarkú Kutya Párt: http://kepgyar.blog.hu/2009/04/22/gagyi_muveszettel_sokkol_a_ketfarku_kutya_part. Letöltés: 2009. szeptember 19.

7A semmit követelte röhögve a tüntető tömeg: http://kepgyar.blog.hu/2009/06/20/a_semmit_kovetelte_rohogve_a_tunteto_tomeg. Letöltés: 2009. szeptember 19.

8 Egyedi, nem tradicionális, illetve az ötletesen környezetbe illesztett megjelenések gyűjtőneve (pl.:”street art”, közterületi ambient médiumok etc.);

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Gerillamarketing (Letöltés: 2009. szeptember 19.)

9 Mindenki menjen el savazni: http://index.hu/video/2009/05/31/mindenki_menjen_el_savazni/. Letöltés: 2009. szeptember 19.

Share

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.