Milyen módon tudjuk gyermekeinket megvédeni az internet veszélyeivel szemben?

Az internet széleskörű elterjedésével egy időben rendkívül sok előnye mellett nem szabad megfeledkeznünk a a veszélyeket fel nem ismerő apróságokról, akik sokszor teljesen korlátlanul, szülői felügyelet nélkül szörfözhetnek a világhálón.

Kutatások bizonyítják, hogy 8 – 16 év közötti fiataloknak a 90 százaléka már találkozott az interneten pornográf tartalommal. Legtöbbször véletlenül, ártalmatlan kifejezések kutatása, információk gyűjtésének az eredményeképpen érkeztek a gyanútlan ifjak ilyen weblapokra.

.
Ilyen és ehhez hasonló veszélyek miatt egy apuka a rendőrséggel együttműködve kifejlesztette a „biztonságos böngészésért” elnevezésű szoftvert, mely programot már több ezer iskolai számítógépen alkalmaznak, hogy megelőzzék, hogy a gyermekek az internetes bűnözők áldozataivá váljanak. A http://www.biztonsagosbongeszes.hu/ oldalról magánszemélyeknek díjmentesen lehetőségük van a program letöltésére, amennyiben igénylik, még a telepítésben is segítséget kaphatnak. Az oktatási intézményeknek pedig a normatív keretből szerezhető be. A letöltött szoftverrel beállíthatjuk, hogy a gyermekek naponta mennyi időt tölthetnek az internet társaságában, illetve ott milyen tartalmú weboldalakat nyithatnak meg, illetve korlátozhatóvá válik, hogy milyen programokat, játékokat futtathat a számítógépen, akár internethasználat nélkül. Így az elfoglalt szülő biztos lehet abban, hogy a csemeték az időt nem a kyber-tér előtt töltik. A program használata mellett csupán egy jelszónak a birtokában a szülő korlátlanul tudja használni a számítógépet.

Természetesen emellett számos más program a rendelkezésünkre áll az internetes tartalom szűrésére, mégis a legjobban bevált, ha gyermekeinket nem engedjük hogy egyedül, szülői felügyelet nélkül a számítógép társaságában töltse szabad óráit, hanem csak amikor elengedhetetlen feladatot kell végeznie az interneten, számítógépen, abban pedig érdemes segítünk nekik. A szabadidőt pedig előnyös valami sokkal hasznosabb időtöltéssel, olvasás, kirándulás társasozás, vagy csak beszélgetéssel eltölteni, ami lényegesen hasznosabb befektetés a jövőbe, mint a virtuális világban eltöltött idő.

1 thought on “Milyen módon tudjuk gyermekeinket megvédeni az internet veszélyeivel szemben?”

  1. sajnos a gyerekek már sokszor jobban tudják használni a masinát, mint a szüleik, ezért könnyedén átverik kijátsszák őket. Nem beszélve, hogy a legtöbb otthonban a gyerek szobájában külön gép áll, így minden kontroll nélkül szabadon szörfözhetnek… Aminek messzemenő következményei lesznek.

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!
Scroll to Top