Sztrájk? Oda se neki!

Nemrég sok budapesti polgár életét megnehezítette az elég sokáig zajló BKV sztrájk. Ráadásul a MÁV felől is hallunk efféle híreket. Ám a technológiai fejlődés most sem szüntette be a munkát, és talán pont az ehhez hasonló esetek járhattak a tudósok fejében mikor kifejlesztették a U3-X „monociklit”. A Honda szakértői az egyensúly-szabályzó technológiát használták fel, amelyet a robotika területén fejlesztettek ki.

A súlya kevesebb mint 10 kg, és mivel mindössze egy darabból áll, így kézben is könnyen hordozható. Az akkumulátor feltöltésével majd 1 órán át képes működni és kb. 6km/h-val száguldozhatunk. Bár valószínűleg nem repesnek az örömtől azok, akik az elővárosokban laknak és 25 cm -es hóban és fagyban kellene azt a pár tíz kilométert megtenni, de az biztos, hogy eléggé feltűnő lenne a megjelenésük az országutakon, vagy a városban. Hiszen ez a kis szerkezet leginkább egy hatalmas babapiskótára emlékeztet.

.

A felső részen található az ülés rész amely nemes egyszerűséggel kihajtogatható, az alsó feléből pedig a pedálok nyílnak le, illetve itt van a technológia egyik „kis” trükkje, ugyanis a szerkezet a látszattal ellentétben sok kis egymástól függetlenül mozgatható kereket tartalmaz. Ez teszi lehetővé hogy a monocikli dőlési szögünkkel megegyezően mozgásba lendüljön és a megfelelő irányba induljon el. Vagyis előre, hátra, jobbra, balra, egyaránt mozoghatunk vele. Nem lehet könnyen feldőlni, mivel a pedálokról gyorsan a talajra léphetünk, ha bizonytalanságot érzünk. Dőlés közben azért szükség van arra hogy az ülést megmarkoljuk mert előfordulhat hogy csúszkálni kezdünk.

Többféle funkciót is betölthet életünkben ha egyszer forgalomba kerül pl.: bevásárlóközpontokban remek közlekedési eszköz lenne, mind idősebbek mind gyerekek részére, ők élveznék talán a legjobban, de múzeumok, kiállítások megtekintésére is alkalmas lehet. Sajnos valószínűleg az utcai használathoz még fejleszteni kellene, mivel a kis kerekek a magyar utakat, az egyenletlen beton felületet nem díjaznák, de mivel könnyen hordozható így buszra, metróra könnyedén felvihető (feltéve ha nincs éppen sztrájk) és ha van olyan tár vagy park ahol térkövekkel is díszítik a területet akár nagyszerű szórakozási lehetőséget is jelenthetnek. Vigyázat a szerkezet nem küszöbpárti!

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!
Scroll to Top