Robotautó – a jövő közlekedési eszköze

Forrás: Mszh.hu
Kép forrása: Mszh.hu

Pár éven belül várható, hogy intelligens autók fognak megjelenni az utakon. Ezeknek a gyártmányoknak legpraktikusabb funkciói közé tartozik, többek között hogy balesetek megelőzésre is képesek lesznek. Ezen túlmenően természetesen a KRESZ vizsgán is megfelelt minősítést kapnak.

.

De nézzük csak meg, hogy honnan indultunk? A világ első automobilját 1886 januárban szabadalmaztatták, és 956 m3 lökettérfogattal rendelkezett. 1895 őszén Hatschek Béla művész hozott Magyarországra egy Benz Velót. A csoda jármű először nem örvendett nagy elismerésnek, hiszen ahol megjelent rendkívüli hangzavar nem egyszer pedig füstfelhő keletkezett. Ez adta az alapját azoknak a kitartó fejlesztéseknek, melynek eredményeképpen a 21. században modernebbnél modernebb gépkocsikkal közlekedhetünk.
.

Kép forrása: Index.hu
Kép forrása: Index.hu

Várhatóan még ebben az emberöltőben mi is élvezhetjük a robotautók előnyeit. Ha egy robotot egy autóval keresztezünk a jövő víziója tárul elénk, egy igencsak meglepő eredmény. Képzeljünk csak el egy napenergiával működő járművet, mely a gyerekekért megy az iskolába, külön órákra, és természetesen a parkolást is helytakarékosan hajtja végre. Ilyen prototípusokkal rukkolt elő többek között a Honda., Mercedes-Benz, Audi és a Nissan a Los Angelesi Autó Show-n. A Honda napenergiás kocsit fejlesztett, a Toyota egy bio automobillal rukkolt elő, mely akár a levegőben levő mérgező anyagokból is képes az üzemelésre, ezen túlmenően méretváltozásra is képes függőlegesen és vízszintesen is. A Nissan fejlesztői pedig egy közlekedési és szállítói asszisztenssel állt elő, mely képes egyedül bizonyos célállomásokra elmenni, akár a gyerekekért is, és természetesen a megadott helyre szállítani őket. Az Audi egy hidrogénnel üzemelő személygépkocsit mutatott be. A Volkswagen kétkerekű, cseppformájú álló-fekvő helyzetben haladásra képes járgányt fejlesztett.

És itt még nincs vége a fejlesztéseknek, a kutatások most is tartogatnak meglepetéseket….

2 thoughts on “Robotautó – a jövő közlekedési eszköze”

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!