Intelligens ruha – hogyan használjuk a felvehető számítógépet?

Forradalmasíthatja az egészségügy és a sport területét az intelligens ruhák kereskedelmi forgalomba kerülése. Az intelligens öltözet ugyanúgy kielégíti a hagyományos ruhával szemben támasztott elvárásokat, tehát óvja, melegíti az emberi testet, akár még divatos is lehet, de emellett számos más szolgáltatást nyújt, ami az emberek mobilitását még inkább elősegíti.

.

Kép forrás: holnapszebbitogep.buzz.hu
Kép forrása: holnapszebbitogep.buzz.hu

Intelligens ruházatnak hívjuk az olyan különleges textil anyagból készült öltözetet, mely a külső hatások alakulását érzékelve az adott változáshoz programozott feladatot végrehajtja. Ezeket a ruhákat nem szükséges kábelekkel összekötni, hanem a korszerű technikának köszönhetően már teljesen a ruha szerkezetével, szövetével azonosulva észrevétlenül is behálózhatják az anyagot ezáltal az áramellátásuk is észrevétlenné válik. Egyenlőre ténylegesen az űrhajózásban és a hadiparban alkalmaznak ilyen a példátlan ruhadarabokat, de a közeljövőben igen nagy eséllyel a hétköznapokat is jelentős mértékben megkönnyíthetik. A sport és az egészségügy területén roppantul hasznosíthatóak lennének az okos öltözetek, melyek még csak fejlesztési státuszban vannak, kereskedelmi forgalomba egyenlőre még nem kerültek.

.

Meglehetősen sok feladatot bízhatunk egy intelligens ruhára. Többek között a viselőjének az egészségügyi állapotát is képes meghatározni, tehát használójának a testhőmérsékletét, lélegzetét, pulzusát tudja mérni, ezáltal folyamatosan rögzíti és elérhetővé teszi a felhasználó fizikai körülményeire vonatkozó adatokat. Így az orvosok a ruhába épített eszközök segítségével távfelügyelettel ellenőrizni tudják betegeik állapotát. Amennyiben bármilyen egészségügyi probléma következik be, a ruhában lévő mini készülék GPRS-en keresztül értesíti a háziorvost, az adott kórházat vagy a hozzátartozókat, pontos hely és diagnózis meghatározással, mely akár életmentő funkciót is betölthet. Ezzel jelentős mértékben csökkenhet a kórházi vizitekre való járásoknak a száma, mellyel pénzt és időt lehet megtakarítani, mivel nem kell alkalmazkodni az orvosi vizsgálatok időpontjához. Az eszköz rendkívül egyszerűen működik: egy mellénybe érzékelőket helyeztek, ehhez pedig egy kis méretű készüléket rögzítettek, az érzékelt adatok mentésére, és egy központi szerverre küldésére. Csupán arra kell figyelni, hogy az akkumulátora a készüléknek egy mobiltelefonhoz hasonlóan mindig fel legyen töltve, ezáltal a ruhának folyamatos energiaellátás legyen biztosítva. Ennek az igencsak hasznos öltözéknek az elkészítéséhez szoftverfejlesztőknek, orvosoknak, intelligens textilgyártóknak és távközlési szakembereknek az összefogására, eszmecseréjére volt szükség. A rendszer még fejlesztés alatt áll, de ha piacra dobják, nagy kereslet várható a világ számos részén. Egyenlőre a magas előállítási költség akadályozza a berobbanását, illetve a ruha mosása, tisztítása is fejtörést okoz a szakembereknek.

.

A sportolóknak egy különleges melegítőruha elkészítésével akartak kedveskedni a kutatók, melyben egy mini készülék van beépítve, ez pedig edzés közben olyan ritmusban játssza a zenét, amilyet a pulzusszám, vagy a távolról figyelő edző diktál. Ennek segítségével nem szükséges a felkészítővel folyamatosan kapcsolatban lenni, mert a beépített apró mobil segítségével a teljesítményről, egészségügyi státuszról állandóan jelentést kap a tréner, aki ennek ismeretében tudja például a zene gyorsításával, lassításával, vagy akár szimplán utasításaival az edzés intenzitását, menetét irányítani.

.

Technikusokra, szerelőkre is gondoltak az európai fejlesztők, akik a szakembereknek a munkáját akarták megkönnyíteni annak az intelligens mellénynek a megalkotásával, melyet egy mini számítógéppel és egy fejre rögzíthető kijelzővel párosítottak, ezáltal biztos a siker, az eddig heteken, hónapokon át tartó betanítást felváltó gép, lépésről lépésre megmutatja, hogy miként kell egy adott munkát elvégezni, így csak a kijelzőn levő instrukciókat kell figyelni. Emellett, akár a papírmunkát is megkönnyítheti ez a masina, amit a férfiak nagy része nem kedvel, így a hanggal vezérelt géppel könnyedén előkereshetnek egy projektet, tervrajzot, amivel időt és nem kevés idegeskedést spórolhatnak meg.

.

Az intelligens ruha alkalmazási területeire, funkcióira világszerte felettébb sok, jól hasznosítható ötlet támadt; többek között, a lépésszámoló Nike cipő, terephez igazodó Adidas lábbeli. Vagy gondoljunk csak a napelemes kabátra, melynek USB kimenetén keresztül az mp4 lejátszót és a mobiltelefont is könnyedén feltölthetjük és emellett még a meleget is eltárolja. Az intelligens táskák is remekül hasznosíthatóak a feledékeny tulajdonosoknak, mivel rádiófrekvencián keresztül észleli, hogy mit nem tettünk a helyére, és ezt jelzi induláskor, így elkerülhető, hogy a mobil, az iratok vagy bármi más ami számunkra nélkülözhetetlen tárgy otthon maradjon. Ezek fényében jogosan felmerül a kérdés, hol van a határ, ha egyáltalán létezik ilyen a technikai fejlesztések terén?

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!
Scroll to Top