Mikor fogunk már chippel netezni?

Profil elemzés, ujjlenyomat alapú gépek és böngészés. Az internet jövője.

Bruceeisner.com
Bruceeisner.com

Sokan fikcionálunk az internet jövőjéről, a téma izgalmas és kimeríthetetlen. De vajon melyik az a jövőkép amelyet racionális gazdasági folyamatok is alátámasztanak, keressük meg erre a választ!

Van egy szempontja az internet jövőjéről szóló elemzéseknek amit ritkán veszünk figyelembe, hiszen ezen a területen kevesen mozognak szakértőként. Ez pedig a reklám. A reklám amitől a gazdaság pörög, a vállalatok hasznot termelnek és a pártok választásokat nyernek. Van egy mondás, azaz, minden reklámköltésnek 50 százaléka jut el a célközönséghez, ez éri meg. De, hogy melyik ez az 50 százalék, azt nem tudjuk. Gondoljunk csak bele, dollármilliárdokról van szó.

Ezen dollármilliárdok felét tehát meg kell spórolni, ebben segítenek a közvélemény-kutatók a cégeknek. De kutatási módszerek sok sebből véreznek, de ahogy szokás mondani a berkeken belül: “Nincs jobb, addig ez is megteszi” Viszont egyre pontosabb és profibb megoldások léteznek, amik már nem függenek a válaszadó őszinteségétől, memóriájától, elérhetőségétől. A profil alapú feltérképezést már több cég kezdte használni. Ez azt jelenti, hogy onnantól kezdve, hogy valaki leül a számítógép elé, nyomon követi, mit hol, mennyi ideig olvas vagy néz. Ebből lehet következtetni a fogyasztói szokásokra, amiből pedig hatalmas pénzt lehet csinálni. De gondoljunk csak bele, hogy hosszútávon ez mindenkinek az érdeke, nekünk is, hogy személyre szabottan keressenek meg ajánlataikkal így a pártok és a vállalatok pedig nem költenek feleslegesen milliárdokat reklámokra. Tehát a kulcs: a minél pontosabb adat. Ezt pedig jelenleg csak az internet garantálja, sőt az internet alapú fejlesztésekben van egyedül akkora fantázia, ami a gazdaságot megfogja. Persze ennek a profil alapú rendszernek is vannak hibái, amit érdemes továbbfejleszteni.

Crooksandliars.com
Crooksandliars.com

Ez viszont már egyre inkább személyiségjogi kérdéseket vet fel, ugyanis a politika és gazdaság egy olyan „állatfaj”, ami egyre többet és többet akar megtudni rólunk. Ha lehetőségük lenne rá minden percünket nyomon szeretnék követni, milyen fogkrémet használunk, mi alapján rendelünk ételt, mit iszunk, melyik hirdetési felületekre tekintünk a villamosról. Mivel pedig valószínűleg hosszútávon az internet lesz messze az első számú hirdetési hely, a legköltséghatékonyabban és leghatékonyabban az internetes szokásainkat szeretnék feltérképezni. Észrevehetjük az USA-ban történő változásokból, hogy ez egyre inkább fontosabb már a munkáltatónak, hogy ki éppen mit blogol vagy fórumozik a cégről. Kezd összeállni az az érdekszféra, ami miatt a már egyre inkább reálissá válik egy olyan biztonsági intézkedés, hogy az interneten csak adataink, kilétünk közzététele alapján tudjunk böngészni. Mostanában egyre több laptop kerül a piacra, amiben van ujjlenyomat olvasó, de gondolkodhatunk chipes megoldásban is.

Felmerül a kérdés, hogy mekkora a realitása annak, hogy az internetre csak ilyen szigorítások mellett léphessünk fel. A válasz: terrorizmus. A Bush adminisztráció szeptember 11. után nagyon hamar el tudta fogadtatni a megfigyelési törvényt, ami szinte szabad kezet adott a kormánynak a terrorizmus elleni küzdelembe. Sajnos elég néhány támadás a világon, amiből a fejlett nyugati világ félelmében rögtön felhatalmazást ad a terroristák fő kommunikációs csatornájuknak, az internetnek ilyenfajta korlátozására.

Bár a technológia még nem biztos, hogy ezen a szinten van, folyamatosan vagy hirtelen is létrejöhet egy ilyen változás, ugyanis a jövő efelé halad. Addig is kihasználhatjuk az internet névtelen jellegét és bátran írhatunk bármiről, amiről csak szeretnénk!

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!