Az internetfüggőség jelei, gyógymódja

Az emberek milliói használják az internetet nap mint nap, különböző hivatalos ügyek, vásárlások, banki ügyeik intézésére, virtuális csevegésre, blogok készítésére, mely után jogosan felmerül a kérdés, hogy hol van az a határ, ami az átlagos használatot a függőségtől elválasztja.

slashgear.com internet függőség képe
slashgear.com internet függőség képe

Az internetet kezdetben nem a társadalom javára fejlesztették, hanem a legfőbb motiváció a hadiiparban tevékenykedő kutatók, egyetemek, védelmi központok munkájának a segítése volt. Az elmúlt évtizedek során viszont világszerte elterjedt, és mára már teljes mértékben kiszolgálja az embereket, mivel az online szolgáltatások az élet szinte minden területére kiterjedtek a partnerközvetítéstől a hivatalos ügyek intézéséig. Ennek közvetlen következménye, hogy napjainkban egyre többen menekülnek a válság, szegénység és reménytelenség elől a virtuális világba. Az internet függőség meghatározásában a legtöbb definíció abban megegyezik, hogy túlzott használatról beszélhetünk akkor, ha az ember rendszeresen elveszíti időérzékét az internetet használva, és emiatt folyamatosan elhanyagolja alapvető igényeit, feladatait.

Az internetfüggőség kialakulásának több stádiuma van; az első, amikor az otthoni felhasználó lelkesen várja, hogy hazaérkezzen, és végre a gépe elé ülhessen, illetve céges felhasználó túlórát vállalva az irodában marad, hogy internetezhessen. A következő stádium, hogy rossz közérzete lesz a felhasználónak, leverté, kedvtelenné vagy akár feszültté, dühössé későbbi stádiumban akár depresszióssá válik, ha egy-egy bizonyos napon nem jut számítógéphez, ezáltal szokásos dolgait sem tudja megfelelően elvégezni. Ezen túlhaladva következik, hogy képes túlköltekezni, a családi kasszát megrövidíteni, hogy legújabb szenvedélyéhez szükséges komfortokat megvásárolhassa (kamera, mikrofon, programok), és élményjavító tárgyakat szerezhessen be. Majd mikor felismeri az áldozat, hogy családja, barátai eltávolodtak tőle, munkái háttérbe szorultak, megpróbál akaratereje által, elhatározása segítségével elszakadni a világhálótól, mely rendkívül nehéznek bizonyul; többek között a munkahelyi használat miatt is, ezért meglehetősen magas a visszaesők aránya.

Az internet függőséget legalább 3 alcsoportra lehet osztani. Az első és a második a játékokba és a szexuális tartalmakba való szertelen belefeledkezés, a harmadik pedig az e-mail és azonnali üzenetküldők (chat) túlzott használata.

Ami minden változatban azonos, hogy az illető hajlamos elveszíteni az időérzékét és elhanyagolni az alapvető igényeit, ezt nevezzük túlzott használatnak. Továbbá a függők feszültté, dühössé vagy depresszióssá válnak, ha nem férhetnek hozzá szeretett számítógépükhöz, sőt a hétköznapokban egyre jobb számítógép felszerelést, egyre több szoftvert szeretnének birtokolni és egyre több időt szánnak a gépezésre. Végül pedig az előbbiek miatt kialakult kellemetlenségek miatt hajlamosak kompromisszumokat kötni és megoldást jelenthet valótlant állítani, megtéveszteni a környezetet, hogy miért is nem haladtak a megbeszéltek szerint, de az is jellemző, hogy szociálisan elzárkóznak, folyton kimerültek lesznek.

Az internet függőségnek fizikai tünetei is lehetnek; többek között a mozgáshiány rossz hatással van a szervezetre, ezért az internet függők vagy kórosan elhíznak, vagy meglehetősen lefogynak a gép előtt ülve. A szem, a vázrendszer és a vérkeringés működése megkárosodik. Az internet függőknek általában gondjuk van az alvással, sápadtak, kialvatlanok, és gyakran panaszkodnak pánikrohamokra. Ez a szenvedély is legalább olyan ártalmas, mint bármely más függőség, ezért sok esetben az internetfüggők is, ha szeretnének kitörni az állapotukból a megfelelő kezelésre igényt kell hogy tartsanak. Gyógyszert azon státuszban kell alkalmazni, ha a függőség más tünetekkel, többek között depresszió, fóbiák kíséretében jelentkezik. De reménységet ad, hogy van kiút a kilátástalanságból, mivel világszerte keresik a leghatékonyabb gyógymódot. A legismertebb módszer egyike, a virtuális klinikák mellett a 12 lépés elnevezésű, népszerű program. Melyet úgy alkalmaznak, hogy a webes világból való kilépéssel egyidejűleg a való életben egyre több tartalmas elfoglaltság kerül az érintett életébe. Melynek célja, hogy olyan gyümölcsök jelentkezzenek a páciens életében, hogy önállóan is ellenőrizni tudja az interneten eltöltött időt.

Ezzel egy időben a beteg kísérletet tesz arra, hogy a környezetében elvesztett bizalmat, megtört kapcsolatokat helyreállítsa, mellyel párhuzamosan a csoportterápiák is csökkentésre kerülnek.

A fentiek tükrében elmondhatjuk, hogy semmiképp sem megtérülő a világháló rabságában lenni, ha már bekövetkezett a baj igyekezzünk megfelelő segítséget igénybe venni. Hiszen az internet a hétköznapokat valóban nagymértékben megkönnyíti, csak ésszerűen kell alkalmazni. Tehát a családunkkal, gyermekeinkkel eltöltött nagyszerű közös időtöltéseket, kirándulásokat, tartalmas beszélgetéseinket barátainkkal, vagy csupán egy érdekes könyv olvasását egy zamatos tea társaságában semmi nem válthatja fel.

Ha további információra kíváncsi, látogasson el a következő oldalra: http://atv.hu/kulfold/2009_jan_terjed_a_pusztito_internet_kor___video.html

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!
Scroll to Top