Az internetes vásárlás kockázatai – legyünk szemfülesek és előzzük meg, hogy csőbe húzzanak!

A 90-es évek közepétől hazánkban is megjelent az e-kereskedelem, mely elérhetővé tette számunkra is az internetes vásárlást. Online kereskedelem során az eladó csak a weboldalán keresztül kommunikál a vásárlóval, ezért ha nem szeretnénk, hogy kellemetlen meglepetésben legyen részünk, fontos, hogy elővigyázatosságunkkal az értékeinkre vigyázzunk. Ebben szeretnénk bölcs tanácsainkkal segítségére sietni, hogy kellő körültekintéssel valóban megbízható kereskedőtől vásároljon, és ne érjék kínos percek.

Az online vásárlásokat legnagyobb mértékben az adathalászok tevékenysége keseríti meg. Ez az amitől minden vásárló retteg. Mi történik, ha a legalattomosabb támadással szembesülünk: amikor a számítógépes betyárok átirányítják az internetes forgalmat az eredeti weboldalról egy másik, az eredetivel azonosnak tűnő oldalra. Itt pedig azt akarják elérni, hogy adjuk meg az adatainkat, illetve elektronikusan internet bankon keresztül egyenlítsük ki a megrendelt termék árát. Elkerülhetjük, hogy ezen csalás áldozataivá váljunk, ha ellenőrizzük az érintett weboldal hitelességét, hogy rendelkezik e hiteles és érvényesített SSL kiszolgáló-tanúsítvánnyal, illetve, hogy azt milyen cég bocsátotta ki, tehát amikor vásárolunk figyeljünk, hogy a böngészőnk jelezze az oldal titkosítását, ilyenkor a http átvált https-re.

Ha webshopból vásárolunk legtöbbször nem áll rendelkezésünkre a cég közvetlen ismerete, mint a hagyományos boltok esetében, ezért elengedhetetlenül fontos, hogy pontos cégadatokat (köteles többek között nevét, cégnevét, címét, székhelyét, telefonszámát, e-mail címét és adószámát megadni) elérhetővé tegye az általunk választott kereskedő cég, az értékesítési weblapon, így a későbbiekben bármilyen probléma esetén tudunk az üzemeltetőtől segítséget kérni, szükség esetén pedig észrevételt, panaszt megfogalmazni. Bizalmatlanul kerüljük az olyan webáruházakat, ahol az eladó személyét titkolják.

Elengedhetetlen, hogy tudatában legyünk, hogy a 8 napos visszavásárlási garancia az internetes vásárlások esetén is érvényes. Mivel ilyen ügyletek során a vásárló csak a leírások, fényképek alapján dönt, nyomatékosan fontos, hogy ezen jogszabállyal tisztában legyünk, és nem árt, ha a webshop is ismeri ezt a rendelkezést. Amennyiben a vásárolt termék nem nyeri el a tetszésünket, az eladónak a törvény szerint kötelessége a terméket a vásárlástól számított 8 napon belül visszavenni, a vételárat pedig a vevő részére visszafizetni, csakhogy a szállítási költség a vásárlót terheli.

Lényeges tudnunk, hogy az internetes vásárlókat a magyar és az Európai Uniós jogszabályok is védik, tehát az online megkötött szerződések éppúgy érvényesek, mint az írásban kötött megállapodás, ezáltal jogi következményeket von maga után.

Rendkívül nagy előnye az e-vásárlásnak, hogy nem szükséges az otthonunkból kimozdulni, hanem kényelmesen a fotelből tudunk bevásárolni, és az általunk kinézett terméket egy tetszőlegesen megjelölt címre kiszállítják, ezzel szemben nagyon nagy hátrány, hogy a termékről csak részleges információnk van, nem tudjuk megfogni adott esetben felpróbálni az árucikket. Ezért ajánlatos az eladó weboldalának alapos szemrevételezése, a szerződési feltételeket pedig előnyös kinyomtatni, hogy a későbbiekben esetlegesen felmerülő problémák esetén igazolni tudjuk, hogy a megrendelés időpontjában milyen információk álltak a rendelkezésünkre. Amennyiben nem sürgősen van szükségünk az általunk kiszemelt termékre, érdemes tesztelni a shop megbízhatóságát egy kisebb értékű termék megvásárolásával. Ezzel megbizonyosodhatunk a minőségről, a weboldalon feltüntetett határidők betartásáról, és arról, hogy a szükséges dokumentációkkal ellátva bocsátják e rendelkezésünkre az árut. Amennyiben a kereskedő nem teljesíti a szerződésben foglaltakat, illetve megtagadja a termék árának visszafizetését, a bírósághoz fordulhatunk, illetve a Fogyasztóvédelmi Felügyelőségnél tehetünk panaszt. Külföldi székhelyű céggel szemben pedig a Európai Fogyasztói Központ tud segítséget biztosítani.

Az E-Shopping Report KutatóCentrum hazánkban végzett júliusi felmérése szerint az internetezők több mint háromnegyede vásárolt már weben keresztül. Az online vásárlást támogatók úgy gondolják, hogy ezen a csatornán keresztül gyorsabban, könnyebben és olcsóbban lehet beszerezni a terméket, míg az ellenzők a kézzelfoghatóság hiányát tekintik nagy hátránynak. A virtuális kosarakban leggyakrabban műszaki termékek, majd CD-k, DVD-k és könyvek illetve ruházati termékek kerülnek. Nem ritkán mozi, színházjegyek illetve repülőjegyek is könnyedén gazdára találnak. Jelentős mértékben növekedett az elmúlt évekhez képest az élelmiszerek ilyen útján történő beszerzése, ami nem véletlen, hiszen a sorban állástól és a nehéz csomagok hordozásától megkímélhetjük magunkat.

Tehát azt megállapíthatjuk a fentiek fényében, hogyha kellő körültekintéssel, és meggondoltsággal választjuk ki, hogy honnan vásárolunk, semmilyen kár nem érhet bennünket, így bátran élhetünk a modern technika ezen tehermentesítő formájával.

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!
Scroll to Top