Tárhelyem – Cpanel vagy Plesk?

A Cpanel és a Plesk a világ 2 legnépszerűbb webtárhely admin felülete, amit összességében a világon milliók használnak tárhelyük menedzseléséhez. Vajon megérdemlik-e a vezető pozíciójukat?
A világ legnépszerűbb webtárhely adminisztrációs szoftvere a Cpanel és a Plesk, ez többek között abból is megállapítható, hogy naponta több millióan eredményesen alkalmazzák. Meglehetősen sok előnye közül mindenképpen azt emelnénk ki, hogy a webtárhely tulajdonosa egyetlen adminisztrációs felületen keresztül szinte minden beállítást el tud végezni, többek között e-mail címeket tud létrehozni, az ezekkel járó beállításokat el tudja végezni, tehát átirányításokat, automatikus válaszolókat van lehetősége beállítani. FTP felhasználókat, adatbázisokat és a hozzá kapcsolódó jogosultságokat tud testre szabni. Ezzel megspórolva, hogy a tárhely szolgáltató felé jelezze ilyen jellegű igényeit, melyet nem ritkán csak rendkívül magas áron végeznek el.
A Cpanel.Net 2001 ben kezdte, míg a Plesk (Paralells.com) 1999 -ben fejlesztette ki termékét, ez utóbbi kicsivel magasabb áron kínálja a felületét a tárhely szolgáltatóknak, továbbá kizárólag tőlük lehet megvásárolni a terméket. A Cpanel lényegesebben olcsóbban és nagyon sok viszonteladóján keresztül értékesíti termékét.

Magyarországon is inkább a Cpanel terjedt el, a Plesk kevésbé. Ritka számba megy az a szolgáltató, ahol lehet választani a  kettő közül, a Tárhely.Eu az egyik ilyen. Nálunk lényegében a szerver platform különbözősége miatt találhatjuk meg mindkettő felületet, a Plesk a windows alapú szerverekhez kérhető, Unix/Linux alapú szerverekhez pedig a Cpanel.

A fő kérdés, a mindennapi használat, melyik alkalmasabb inkább a teendőink elvégzésére, laikusként vagy szakértőként mennyire használható számunkra. Tény, hogy a népszerűség miatt azt gondolnánk, hogy mindkettő jól passzol elképzeléseinkhez, de mégis vannak lényeges elvek ami alapján érdemes a különbséget tenni köztük. A Cpanel legújabb, 11 -es verziójának egyik legötletesebb megoldása a leggyakrabban használt menüpontok feltüntetése, amely igencsak megkönnyíti a gyors munkavégzést a tucatnyi extrával és menüponttal teletűzdelt felületen. Legtöbben csupán néhány funkciót használunk hosszútávon, emiatt is frappáns ez a megoldás. Ugyancsak megkönnyíti életünket a keresés szempontjából a Cpanelen és a Plesken megtalálható keresési funkció, amivel másodpercek alatt találhatjuk meg az áhított funkciót és nem kell hosszasan keresgélnünk a laikusok számára néha érthetetlen menüpontok között. Ugyancsak hasznos funkció a Plesk felületén az, hogy mikor böngészünk bizonyos menüpontok között, a bal oldalon egy rövidebb segítség jelenik meg a menüpontról, mit is találhatunk benne, miért is lehet előnyös a célunk eléréséhez. Ez a funkció igazából hiányzik a Cpanelről, viszont kinézet szempontjából egy hatalmas előrelépést tett az admin, amivel lényegesen megelőzte vetélytársát: testre szabhatóság. A menüpontok dobozait, az admin kinézetét kedvünkre alakíthatjuk, helyezhetjük. Önmagát a stílusát is igény szerint változtathatjuk több előre elkészített sablonból, sőt az elszántabbak át is szerkeszthetik a design elemeket, a már említett dobozokat pedig ide-oda „dobálgathatjuk”.

Minkét felület rendkívül gazdag funkciókban. Ha valaki mindössze egy e-mail beállítást szeretne elvégezni, válogathat a teendők közül: Új fiók létrehozása, továbbítás, automatikus válaszoló, e-mail listák beállítása vagy spam és egyéb szűrők finomítása. Mindketten biztosítanak webes elérhetőséget a fájlok menedzselésére, továbbá több FTP felhasználót is létre lehet hozni, így családtagjaink, barátaink, üzletfeleink részére is készíthetünk egyedi hozzáférést, amihez bárhol és bármikor csatlakozhatnak, tölthetnek fel és le fájlokat. Praktikus megoldás az adatmentés funkció is, amivel bármikor biztonsági mentést készíthetünk vagy készíttethetünk a tárhelyünkön elhelyezett fájlokról. Ez meglehetősen megnyugtató lehetőség, mikor véletlenül törlünk néhány fájlt az oldalunkról.

A látogatottság elemzésére szolgáló statisztikai rendszerektől kezdve a könyvtárak jelszavas védelmén keresztül az adatbázisok menedzseléséig mindenféle hasznos menüpont megtalálható  még a felületeken, amit érdemes kipróbálni, ha szükségünk van rá. Mégis talán a hozzáadható vagy más néven külön domainok azok, amik a legnépszerűbb tulajdonságaik a felületeknek. Az elv nagyon egyszerű: ha már van egy tárhelyem és több weboldalam, miért ne használhatnám őket egy tárhely alatt? Így nem kell mindegyik oldalamhoz külön-külön tárhelyeket vásárolni, melyelég jó lehetőség a spórolásra. A Cpanelen egy menüpont alatt azonnal be is állíthatom ezt a funkciót, míg a Plesknél igazából én egy hozzáférést kapok és utána hozhatok létre az admin felületen engedélyezett keretekig több tárhelyet és így van logikailag elkülönítve a tartalmak menedzselése. A Cpanelnél hasznos funkció a belépés után megjelenő gyors tárhely statisztika, ami azonnal tudatja velünk, hogy miből mennyi áll rendelkezésre, legyen az tárhely foglaltság, e-mail cím, adatbázis stb. Bővebben pedig egy külön menüpont alatt tájékozódhatunk a részletekről. A Plesk ezen funkcióját egyik almenüjébe rejtette, illetve mindössze néhány, de természetesen a legfontosabb statisztikát jeleníti meg belépéskor.

Az összehasonlításkor azt vehettük észre, hogy nüansznyi különbség van a két admin felület között, mégis egy-két ötletes funkcióval, szerintünk jelenleg a cpanel oldalára dől a mérleg nyelve. Azonban azok, akik folyamatosan figyelik a két felületet azt tapasztalhatják, hogy ez a különbség egyszer az egyiknek, máskor a másiknak kedvez, hisz a két óriás csatája már állandó, egymás ötletei a következő verziókban általában megjelennek.

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!