Felhasználók által generált tartalom

Adott helyzetben a felhasználók által generált tartalom (User-Generated Content: UGC) a leghatékonyabb eszköz lehet. Időbe telik ugyan a szükséges felhasználói kör kialakítása, illetve amíg az UGC ténylegesen működni kezd. Az UGC munkához persze nem pusztán felhasználók tömegei kellenek. Az érdeklődésnek és a kitartásnak el kell érnie egy bizonyos szintet, hogy a lustálkodó felhasználókból tartalom létrehozó munkatársak váljanak.

UGC
UGC

Ha jól működik, akkor az UGC szabadon termeli a tartalmat, amely forgalmat hoz és jó nagy zsongást teremt. Ennek több jó példája működik: szöveges értékelések, fórumok, média, blog bejegyzések – csak hogy néhányat említsünk a számtalan lehetőség közül, amelyek létrehozásába webhelyünk felhasználói bekapcsolódhatnak.
Termékeinket és szolgáltatásainkat is véleményeztethetjük a felhasználókkal. A termékek véleményezése segítheti a többi felhasználót, hiszen egy harmadik fél véleményével találkozhatnak a megvásárolandó áruval kapcsolatban.

Az Amazon remekül csinálja: lehetővé teszi a vásárlóknak, hogy visszajelzést adjanak a termékeikről, ez pedig visszahat a további vásárlásokra. Függetlenül attól, hogy a vélemény elismerő vagy elmarasztaló, a felhasználók nagyra értékelik a plusz információt, amely segít dönteniük a vásárlással kapcsolatban.

Ha viszont nem működik, akkor az UGC kritikus pontja lehet a webhelynek és a szervezetnek, sőt teljesen meg is bukhat, ha nem születnek felhasználói bejegyzések.

A felhasználók által generált tartalom másik népszerű változata a fórum. Ha webhelyünk témája közös problémák megoldásairól és a felhasználók informálásáról szól, akkor egy beszélgetős fórum alkalmas tere lehet annak, hogy az egyik felhasználó segítsen a másik problémájának megoldásában például szolgáltatásunk használatával kapcsolatban.

A beszélgető fórum aktuális témáit látva eldönthetjük a következő cikk vagy blog bejegyzés témáját. Mivel az utóbbiak általában sok kulcsszót tartalmaznak, az egyre növekvő méretű fórumoldalak erősen megnövelhetik a keresőforgalmunkat is.

A beszélgető fórumok gondot is okoznak. A kéretlen reklámok kiküszöbölése, ha nem megfelelő alkalmazást választunk sok időt vehet igénybe. A reklámozó spamerek miatt érdemes a fórumhoz már a kezdetektől moderátort rendelni, illetve a fórum bővülésével egy két állandó felhasználó segítségét kérni az operátori feladatok ellátására.

Minden UGC szolgáltatás esetében érdemes mérlegelnünk azt, hogy a szolgáltatások elhelyezésén túl van-e szabad munkaerő kapacitásunk arra, hogy a szolgáltatásokat (fórum, blog, felhasználói értékelés) bevezessük, illetve reklámozzuk.

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!