Megtalálható flash

A Flash megoldásokat gyakran nevezik gyengének keresőoptimalizálási körökben. A valóságban azonban nem magát az eszközt kellene vádolni. A Flash semmivel sem rosszabb a keresőrobotok számára, mint az Ajax. Ha meggondolatlanul használjuk (vagyis nem gondolunk bele, hogy mennyit láthatnak a tartalomból a keresőrobotok), akkor a Flash és az Ajax is meglehetősen aláássa az indexelést. Az Ajax esetében már láttunk: ha ésszel nyúlunk egy modern technológiához és követünk néhány megszívlelendő gyakorlati tanácsot a Flash oldalak létrehozásakor, akkor nem esünk el a keresőkből eredő forgalomtól.

flash

Miután néhány éve a Macromedia (vagyis ma már az Adobe) sok kritikát kapott a keresőmotorokkal támasztott nehézségek miatt, a cég kiadott egy szoftverfejlesztő eszközt, amellyel az SWF állományokat HTML dokumentummá lehet alakítani. Így akarták keresőbaráttá tenni a Flash tartalmakat. A Macromedia célja az volt, hogy megfelelő eszközt biztosítson a nagy keresőmotorok számára azzal, hogy könnyebben olvashatóvá teszi a Flash tartalmakat.

Bizonyos értelemben sikerrel is járt az erőfeszítés. Ma a Google a Flash tartalmakat is indexeli, bár ehhez van egy saját eszköze, mely például a fejlesztők által megadott meta adatokat is indexeli.

A meta adatok segítségével akár rövid összefoglalót is adhatunk Flash állományainkról.

A Google tudja ugyan olvasni a Flash tartalmakat, az információs hierarchia azonban nem mindig egyértelmű a keresőrobotok számára. Ettől olyan nehéz a Flash tartalmakat keresőbaráttá tenni. A szemantikus jelölőrendszereket használó HTML oldalakkal szemben általában messze alulmaradnak a Flash állományok a találati listán való helyezést illetően. Ha Flash tartalmakat használunk, akkor a jó oldalrank eléréséhez igen hatékonyan kell bánni a HTML struktúrával.

1 thought on “Megtalálható flash”

  1. Az is megoldás, ha html-t linkeket generálunk a flash mellé, pl “html – szöveges verzió”.
    Az emberek figyelmen kívül hagyják, a robotok viszont, végig mennek rajta lelkesen.

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!