A domainek és a visszaélések

Az internet világában a hagyományos  módszerek, mint a konkurencia reklámtáblájának lefestése vagy a versenytárs boltja előtt történő szórólaposztás már nem vezet eredményre, ezért a furfangos rosszakaróknak, úgy is mondhatnánk élelmesebbeknek, más módszerek után kellett nyúlniuk.

42-20313702 És persze már régen beigazolódott ez a félelem, vagyis, hogy az  internet legbecsesebb tulajdonával, a domainnel próbálnak egyesek egymástól hasznot elvenni vagy éppen egymásnak  keresztbe tenni. A  domain.hu weboldalon már 2000-től találunk vitás ügyeket. Hiszen mi tudna nagy lökést adni egy élelmes vállalkozónak, ha nem az, hogy egy bejáratott márkanevet regisztrál be saját célra.

Természetesen  a nagy márkanevek ezt egyszerűen ki tudják szűrni, hiszen a védett neveket (pl: Nike) csak a tulajdonosnak van engedélye regisztrálni, vagy akit ő felhatalmazott. Mégis akiknek nincs a tarsolyukban többmilliárd dolláros név mit tehetnek? A válasz egyszerű: szemfülesnek és gyorsak kell lenni. Ez azt jelenti, hogy a  régi, bejáratott  cégnevet vagy terméknevet azonnal érdemes bejegyeztetni, sőt ha például valaki alapít egy vállalkozást, a társasági szerződés megírásakor rögtön egy domain igénylő lapot is érdemes kitölteni.

Több olyan eset történt már, hogy akár néhány órán múlott az, hogy egy bejegyzett cég, szervezet elől elhappolták a nevét. A legkellemetlenebb eset talán az volt, hogy a tulajdonosok elhatározták: a  cégnevük egy domain név lesz . Mikor az igénylést beadták már a domaint más jegyezte be. Nagyon fontos észrevenni tehát, hogy akár egy ilyen esetben sok tízezer forintot és felesleges hercehurcát spórolhatunk meg, ha még a cég bejegyzése előtt regisztráljuk a nevet, mikor még csak az ügyvéd tud róla, vagy mikor a fejünkben megfogant a gondolat. Inkább ne tudjunk elszámolni egy domain nevet a vállalkozásunkba, minthogy ehhez hasonlók történjenek. Ráadásul később még apportként be is vihetjük a domaint,  illetve  a cég nevére is egyszerűen átírható.
Persze munkatársaink nevére sem érdemes bejegyeztetni, főleg akit el akarunk távolítani a jövőben, mert könnyen fegyver lehet a kezében.

Magyarországon a domain regisztrációs folyamat meglehetősen hosszú idő, mégis ilyen szempontból megvannak az előnyei.  A 14 napos várólista  lehetőséget teremt számunkra, hogy kifogást emeljünk az ellen, ha a konkurencia mégis megpróbált bosszúságot okozni és egy olyan domaint próbál magáévá tenni, ami hozzánk kapcsolódik. Rosszabb esetben a  feledékenységünk miatt a be nem regisztrált cégnevünk.  A prioritásos folyamat mellett (azaz  hogyha a domain név egyenlő a cégnévvel, akkor mi 3 nap alatt megkapjuk azt) ez egy jó esély a hibánk rendbetételére.
A domain.hu eseti választóbizottsága is megpróbál mindent megtenni ezen visszaélések elkerülésére,  azaz az olyan neveket, amelyek feltűnő módon köthetőek egy szervezethez vagy vállalathoz, sőt magánszemélyekhez, igazolást kér be arról, hogy igenis van köze a névhez. Évek óta a magánszemély neveknél névhasználati igazolás szükséges, de épp a mai napon kértek egyik Ügyfelünk igényléséhez igazolást, aki egy hotelnevet szeretett volna bejegyezni.
Szintén a mai napon történt egy másik Ügyfelünk által, hogy egy folyóirat nevét a “konkurencia folyóirat” elkezdte beregisztrálni, ezért kifogást emelt. Mivel egyértelmű a helyzet a döntés is valószínűleg egyszerű lesz.

Már bevett módszer az is, mikor meglévő domain nevünknél  lejárati időpontot megvárva a domain nepper cégek nyomban bejegyzik azt és sokszoros áron, haszon reményében próbálják értékesíteni nekünk.  A .hu -s neveknél ez nem annyira gyakori és a szabályzat is tiltja, de a nemzetközieknél ez nagyobb gond. Ugyanis ott másodpercek alatt be lehet jegyezni egy domaint és egy elfelejtett befizetés, vagy lejárat 40.000 Forintba is kerülhet számunkra. Kontrollálni milliónyi nevet pedig szinte lehetetlen.

A legújabb visszaélés viszont  talán az a fajta csalás, mikor a domainrra a lejárat utána nem csak reklámokat vagy azt helyezik ki, hogy eladó, hanem a weboldalt lopják le és teszik ki. Így egy külső szemlélődő nem lát semmi változást mégis azt veszi észre, hogy az e-mailre nem válaszol senki és komolytalannak tűnik számára, rossz véleménnyel távozik tőlünk. Ha netán a konkurencia próbálja ezt ki, az még károsabb lehet.

42-22578092Azt a tanulságot vonhatjuk le tehát, hogy érdemes azonnal cselekedni ha van egy régi vagy egy új nevünk amit az interneten is el tudunk képzelni. Nem pusztán azért, mert egyszer lehetséges, hogy netes megjelenésünk által többre számíthatunk, hanem azért, hogy ne kelljen kevesebbre számítanunk vagy felesleges köröket futnunk azért, mert az élelmes konkurencia elhappolta előlünk a nevet.

1 thought on “A domainek és a visszaélések”

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!