Helyesírás és PPC

Helyesírás és PPC

Jelenleg a Google AdWords rendszere nem ismeri fel a magyar toldalékokat, hanem a toldalékolt szavakat külön kifejezésként kezeli. Például a „tárhely” szóra rákeresve teljesen más találatokat kaphatunk mint a „tárhelynél” szóra keresve.

Nem kell azonban elkeseredni, hogy akkor egy-egy kulcsszavunkhoz mostantól minden változatát szükséges felsorolnunk, ugyanis a keresési statisztikák azt mutatják, hogy a kulcsszó ragozatlan alakja mellett általában a többes szám („tárhelyek”), illetve a tárgyragos alak („tárhelyet”) kapja a leggyakoribb kereséseket. A többi eset általában elhanyagolható számú keresést kap – persze ha van hozzá időnk és kedvünk megdolgozni azért a havi néhány kattintásért, akkor felvihetjük őket.

A magyar helyesírás további nehézségei közé tartoznak a PPC rendszerek számára az ékezetek. A Google AdWords azonban nagyon jó százalékos aránnyal rendelkezik az ékezetek felismerése területén.

Ennek ellenére kulcsszavaink megadásakor nem árt figyelembe venni, hogy különösen a hosszú ékezeteknél – elsősorban az í-nél – nagyon sok a nyelvtani hibából fakadó tévesztés a keresők körében. Emellett sok internetező keres ékezetek nélkül – például mert nem magyar billentyűzetről vagy kézi számító­gépről dolgozik, melyekről csak nehezen csalogathatók elő a speciális magyar karakterek. Ha nem szeretnénk őket elveszíteni, akkor minden valószínű esetet érdemes külön kulcsszóként megadni.

1 thought on “Helyesírás és PPC”

  1. Tényleg érzékeny a Google az ékezetre. Beírtam, hogy “tarhely”, erre a 7. helyen jött be a tarhely.eu, azután ékezettel is kipróbáltam és az 5. találat lett. Persze a biztos találat a “tarhely.eu” beírása 🙂

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!