Kulcsszavak és optimalizáció

Kulcsszavak kiválasztása

Jó kulcsszavakat legegyszerűbben úgy találhatunk, ha potenci­ális ügyfeleink helyébe képzeljük magunkat, és végiggondoljuk, hogy milyen keresőszavakkal keresnék az általunk kínált termé­ket vagy szolgáltatást.

Saját nézőpontunkból kitörni nem akármilyen feladat, de megéri a fáradságot. Könnyen kiderülhet, hogy vevőink egészen más ki­fejezéseket használnak, mint mi.

Sajnálatos módon a legtöbb ilyen esetben a szakmaiságunknak esünk áldozatul. Ha valaki például szeretne egy olyan tárhelyet, ahol a programok telepítése csak egy-két kattintás, nem biztos, hogy úgy fogja beírni, ahogy mi tennénk. Valószínűbb, hogy mondjuk egy összetett kifejezést fog használni, például: program telepítése tárhelyre, vagy tárhelyre telepített programok. Nekünk azonban természetes, hogy a fönt leírtak a Fantastico nevű szolgáltatásunkat takarják és valószínűleg meg is adjuk mint kulcszót. Viszont más a helyzet, ha célcsoportunkban szakmabeliek is vannak. Akkor FTP nélküli program telepítés, nuke, joomla, oscommerce, zencart is felkerül a kulcsszavaink közé.

A kulcsszavak kiválasztásánál hasznos lehet, ha láthatjuk, hogy a különféle internetes keresőkből eddig milyen kifejezésekre találtak el weboldalunkra. Ha követjük weboldalunk látogatottságát, ak­kor az elemzésre szolgáló szoftver segítségével erről részletes statisztika nyerhető.

A kulcsszavak kiválasztását ne kapkodjuk el, szánjunk rá bőven időt. Persze nem baj, ha valamit elfe­lejtettünk – hirdetésünkhöz bármikor rendelhetünk új kulcsszavakat.

Egy-egy PPC reklámhoz érdemes legalább 5-10 jól megválasztott kulcsszót társítani, különben csak kevesekhez jut el reklámunk. Felső korlát nincs, egy hirdetéshez akár több száz kulcsszó is kapcso­lódhat. Túl sok kulcsszó megadásának azonban nincs értelme, mivel nagy részük menet közben úgyis “elhul­lik”. Ennek a leggyakoribb oka, hogy a választott kulcsszó túlságosan pontatlan.

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!