7 végzetes céges weblap hiba

7 végzetes céges weblap hiba – és hogyan javítsa ki őket

A cégvezetők közül egyre többen gondolják úgy, hogy nem szabad nem foglalkozni az internet adta új lehetőségekkel. Sokan végül mégis azt mondják, hogy “megpróbáltuk, de az internet sajnos nem nekünk való”. Látják, hogy másnak működik, de nekik szinte semmilyen hasznot nem hozott a céges honlapba invesztált energia és befektetés.

Melyek azok a végzetes hibák, amelyek eredménytelenségre kárhoztatják az amúgy modern felfogású cégek internetes tevékenységét?

Hogyan alakítson ki olyan internetes stratégiát, amelyet követve szinte biztos, hogy kézzel fogható eredményt (forgalomnövekedést!) érhet el?

Olvassa végig ezt a tanulmányt, és választ kap kérdéseire!

Nézzük tehát sorban a 7 végzetes hibát:

Hiba #1: Az érdekes és hasznos tartalom hiánya

Nagyon gyakori probléma, hogy a céges weblapok egyszerűen semmi olyan információt nem tartalmaznak, ami érdekelhetné a látogatókat, különösen a vállalkozás célcsoportját. Ez azért nagyon nagy baj, mert az internetet használók tudják, hogy a honlapok számának szinte nincs határa, ezért ha olyan helyre tévednek, ami nem kelti fel az érdeklődésüket, néhány másodpercen belül továbbálnak.

Legtöbbször ennek a hibának az az oka, hogy nem fordítottak kellő figyelmet a honlap kialakítására, tehát az oldalt készítő cég (vagy munkatárs) nem volt tisztában a probléma súlyával. Az internet pedig különösen jó lehetőséget ad az egyébként máshol nehezen, vagy nagyon drágán kommunikálható információk megjelentetésére.

Ha azt szeretnénk, hogy céges weblapunkat nagy számú érdeklődő látogassa, akkor elsőként álljunk neki értékes és érdekes tartalmat előállítani, lehetőleg ne kampányszerűen, hanem folyamatosan frissítve, mindig újabb és újabb dolgokat “felpakolva” a honlapra.

A lehetőségek tárháza elég széles: részletes bemutatkozás, a szolgáltatások, termékek leírása, hírek, cikkek, tanulmányok megjelentetése a céggel, vagy az iparággal kapcsolatban, stb.

Hiba #2: Nehezen megtalálható információk

Sokan eljutnak odáig, hogy végre van hasznos információ a weblapon, de ez még korántsem elég. A látogatók ugyanis ezt csak akkor érzékelik, ha könnyen (!) rálelnek ezekre. Jónéhány olyan weblap van, ahol olyan navigációs rendszert alakítottak ki, amiben lehet, hogy a honlap készítője könnyedén eligazodik, de az átlag érdeklődő nem látja át.

A fontos információk legyenek szem előtt – akár a főoldalon -, vagy legalább jól látható, és logikus helyen elérhető menüpontok alatt. Könnyen ugyanúgy járhatunk, mint az 1. hiba esetén, hogy a látogató csak annyit érzékel a honlapunkon, hogy semmi olyan információt nem talál, ami érdekelné. Pedig lehet, hogy csak keresgélnie kellene, hogy megtalálja. Nagyon fontos felismernünk azt a tényt, hogy csak nagyon kevesen lesznek azok, akik a néhány másodperces “lélektani határnál” többet töltenek majd a honlapunk bogarászásával.

Legyen tehát jól átlátható navigáció a weboldalunkon, és a lényeges információk kerüljenek az őket megillető helyre, akár a főoldalra az “üdvözöljük honlapunkon” szöveg helyére!

Hiba #3: Kevés potenciális látogató

A probléma az első két hiba környékén gyökeredzik, de további okai is lehetnek. Ha nincs megfelelő mennyiségű tartalmunk, akkor esélye sem lesz a honlapunknak a keresőkben jó helyen megjelenni. Emiatt a látogatók eleve kis számban fognak érkezni, ráadásul semmi okuk nem lesz, hogy az oldalunkra visszatérjenek. Az előbbi jelenséget tudjuk korrigálni más eszközökkel is, az utóbbit viszont az első két hiba kijavításával tudjuk csak orvosolni (minőségi tartalom és jó navigáció kialakítása).

A keresőoptimalizálás nagy számban hozhat olyan látogatókat az oldalunkra, akik éppen a mi termékünk / szolgáltatásunk iránt érdeklődnek. Ha elvégezzük a keresőoptimalizálást, azzal kvázi “ingyen” szerzünk látogatottságot, de időt és energiát kell rá szentelnünk. Ezt válthatjuk ki részben a fizetett helyekkel a keresőkben, pl. a Google AdWords szolgáltatásával.

A Google AdWords-ben megmondhatjuk, hogy bizonyos kifejezésekre történő kereséskor a valódi keresési eredmények mellett jobbra, az oldal szélén a mi honlapunk linkje is megjelenjen. Attól függően, hogy mennyi pénzt szánunk egy érdeklődőre, annyira lesz biztos a helyezésünk ezen a fizetett részen, mert egyre többen próbálnak odakerülni ilyen módon. Ennél a hirdetési típusnál kizárólag a látogatókért fizetünk, azaz független a számla végösszege attól, hogy hányan látták a hirdetést.

t.

Hiba #4: Nincs közvetlen kommunikáció az érdeklődőkkel

Talán ez az egyik legnagyobb hiba, amit a cégek 99%-a elkövet a weblapjával kapcsolatban. Sok más marketing eszközökkel ellentétben egy weblap fantasztikus lehetőségeket ad arra, hogy közvetlen kommunikációt folytassunk az érdeklődőkkel. Ez kapásból 2 dologra ad esélyt: egyrészt eljuttathatjuk számukra azokat az információkat, amikre szükségük van, illetve amit mi szeretnénk közölni velük. Másrészt ők is el tudják mondani a problémáikat, a véleményüket, igényeiket.

Sokak szerint elég az, hogy egyáltalán van honlapja a cégnek: kommunikálják, amit jónak gondolnak, az érdeklődők majd megtekintik azt, és szépen elkezdenek vásárolni. Ez azonban közel sincs így. Közvetlen kommunikáció alatt elsősorban a hírlevelet értjük.

Egy hírlevélben olyan témákról írthatunk a célcsoportunknak, amik egyértelműen érdeklik őket (hiszen ők kértek meg, hogy küldjük nekik a hírlevelet!). A hírlevélben írjunk mindenféle olyan érdekes témákról, ami érdekli a célcsoportunk tagjait! Rendszeresen jelentessünk meg hírlevelet, amire a weblapunkon lehet feliratkozni, így rendszeres – és közvetlen! – kommunikációra nyílik lehetőségünk. Vállalkozó kedvűek indíthatnak szakmai blogot is, ami nagyszerű eszköz arra, hogy minél több látogatót szerezzenek, akik később feliratkozhatnak majd a hírlevélre!

A jelszó tehát: közvetlen kommunikáció! Az eszközök pedig hírlevél, és lehetőség szerint céges blog.

Hiba #5: Nem mért marketing információk

A weblapok és az online marketing egyik legnagyobb előnye más marketing eszközökkel szemben, hogy gyakorlatilag mindent képesek vagyunk mérni, ami az eszközök működésével kapcsolatos. Mérhetjük, hogy hányan látogatták meg a honlapunkat, azon belül pontosan melyik oldalak a legnépszerűbbek, honnan érkeznek a legtöbben (pl. keresőkből), milyen keresőszavakkal jutnak el hozzánk, stb.

Tapasztalataink szerint a KKV-k céges honlapjainál a legritkább esetben történik részletes és marketing céllal jól használható statisztikakészítés. Sokan mérik a látogatottságot, de legtöbben csak azt tudják megmondani, hogy pl. eddig hányan nézték meg a weblapot. De vajon mire megyünk ezzel az egy adattal? Semmire.

Ha meg tudjuk mondani, hogy a látogatók melyik keresőből és milyen szavak keresésévell találják meg honlapunkat, akkor extra energiát fordíthatunk arra, hogy még jobban specializálódjunk arra a keresőre. Ha azt látjuk, hogy kemény pénzeket invesztáltunk egy hirdetésre az egyik portálon, és csak havi 10 ember kattint rá, akkor azonnal leállíthatjuk ezt a pénznyelő megoldást.

Ma már elég jó eszközök (ingyenesek is) állnak rendelkezésre a megfelelő minőségű statisztikák elkészítéséhez. Nézzünk utána hogyan használhatjuk ezeket, az általuk nyert információkat dolgozzuk fel, és próbáljunk meg javítani az online marketingünkön.

Jelige: “Amit nem tudunk mérni, azt irányítani sem tudjuk.”

Hiba #6: Alacsony szinvonalú megjelenés

Régi marketing megállapítás, hogy gyakran többet számít a csomagolás, mint maga a termék. Ez az interneten csak részben igaz, mert könnyebben hunyunk szemet a gyenge megjelenés fölött, ha rendkívüli értékkel bír maga a tartalom. A céges honlapunk megjelenése mégis fontos, mert ez alapján (is) ítélik meg a céget. Ha láthatóan alacsony színvonalú a weblapunk megjelenése, az semmiképpen sem előnyös.

Egy céges honlapon vigyázni kell a bravúros technikai megoldásokkal, a szemet gyönyörködtető animációkkal, mert könnyen abba a hibába eshetünk, hogy “gagyinak” fogják tartani az érdeklődők. Természetesen itt nem a profin kivitelezett, igényes (de visszafogott) megoldásokról beszélünk, hanem inkább azokról a trükkökről, amik régebben nagyon “menőnek” számítottak, de mára már elavultak, közhelyesek és idegesítőek lettek.

Gondoljunk csak a pörgő-forgó postaládát ábrázoló “e-mail” feliratú gombokra, a képernyőn jobbra-balra úszkáló címsorokra, a piros alapon fehérrel írt szövegekre, és azokra a bevezető animációkra, amikre felesleges másodperceket kell várniuk a látogatóknak (ha egyáltalán hajlandóak várni).

Hiba #7: Technikai problémák

Sajnos sok honlapkészítő nem fordít kellő figyelmet a technikai elvárások teljesítésére. Mégha nem is tudja pontosan, hogy mik azok a lényeges szempontok, amiket be kell tartani, de kellő alapossággal letesztelné az elkészült honlapot, sok hibára fény derülhetne. Ezzel szemben gyakoriak a szó szerint “nem működő” honlapok.

Amikor ezzel a problémával szembesítjük a honlaptulajdonos cégvezetőket, a legtöbbjük nem is sejti, hogy milyen aspektusai vannak a honlapkészítésnek, illetve a honlapok megjelenítésének! Nem árt tudni róla, hogy a leendő látogatóink többféle böngészővel, képernyőmérettel és különböző számítógép beállításokkal rendelkeznek. Ez gondot okozhat a weblapunk megjelenítésénél – ha nem gondolunk rá időben!

A honlapot tesztelni kell minimum 2 böngészőprogrammal (Internet Explorer és Mozilla Firefox), nem árt figyelni rá, hogy a kisebb képernyőfelbontással rendelkezők is megfelelően lássák a honlapot, a Javascript programok úgy legyenek megírva, hogy azok az említett 2 böngészővel rendesen működjenek, stb.

Ha nem foglalkoznak ezzel a problémával, akkor a hibák súlyosságától függően a honlap lehetséges látogatóinak akár 20-30%-át is könnyűszerrel megfoszthatjuk a honlap használatának lehetőségétől. Számoljuk ki nyugodtan, hogy ez mekkora veszteség lehet, ha éppen ez az a csoport, akit a legjobban érdekelne a szolgáltatásunk / termékünk.

Forrás: primodesign

Írjon hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

error: Content is protected !!
Scroll to Top