Hogyan optimalizálhatod a WordPress weboldaladat SEO szempontból

2023 november 15.
Olvasási idő: 11 perc

Mi az a Keresőoptimalizálás (SEO), hogyan működik, és hogyan tudod megkönnyíteni a WordPress SEO elindításához szükséges első lépéseket? Megmutatjuk, hogyan optimalizálhatod az oldalad tartalmát, hierarchiáját, képeit, sebességét és még sok más tényezőt a jobb keresési rangsorok elérése érdekében.

Sokak számára az első oldalon való megjelenés a Google-ben talán túl szép álomnak tűnik, sőt, néhányan azt fogják mondani, hogy lehetetlen.

Mi itt vagyunk, hogy mást mondjunk. Ki tudsz emelkedni a keresőmotorok találati listáján és mi itt vagyunk, hogy megmutassuk, hogyan.

Mi az a SEO és hogyan működik?

A SEO a Search Engine Optimization rövidítése, amit magyarul Keresőmotor optimalizálásnak vagy szimplán Keresőoptimalizálásnak szoktak nevezni.

Ez azt a folyamat jelenti, amely során egy weboldal láthatóságát növelik a keresési találatokban, így növelve az organikus, azaz ingyenes forgalom mennyiségét és minőségét.

Ahhoz, hogy átfogó képet kapj, első lépésként meg kell értened valójában hogyan működik a keresőoptimalizálás.

A Google-nek van egy hatalmas adatbázisa, ami lényegében weboldalak listája. Ezek alapján allítja össze a találatokat a keresési oldalon. Mivel ez a lista folyamatosan változik, emberi erővel lehetetlen lenne kézzel karbantartani. Ezért a Google webrobotoknak nevezett programokat használ, amik rendszeresen pásztázzák az internetet és frissítik a listát.

Ezek a böngésző robotok nemcsak információkat gyűjtenek – szervezik is azokat. Így amikor egy keresést végzel, millió eredményt kaphatsz néhány másodperc alatt.

A Google szerintezek a robotok különös figyelmet fordítanak az új weboldalakra, a meglévő weboldalak változásaira és a hibás linkekre. Ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül kell a Google-nek bejelentened a weboldaladat ahhoz, hogy megjelenj a keresési találatokban.

Valójában a legtöbb oldal, amit a találatok között látsz, nem manuálisan kerül benyújtásra, hanem a robotok automatikusan találják meg.

És miért fontos, hogy foglalkozz ezzel a témával? Azért, mert ha figyelembe veszed, hogy a keresőmotorok hogyan gyűjtenek adatokat a weboldaladról, az segíthet neked magasabb rangsorban szerepelni.

Az első lecke: a keresőmotorok jutalmazhatják vagy akár büntethetik is a weboldaladat automatikusan.

1. lépés: Optimalizáld a WordPress weboldaladat a keresőmotorokra

Hogyan különbözik a WordPress SEO más platformok SEO-jától? Egyszerűen könnyebb kezelni, ahogy itt látni fogod.

Kezdetnek át kell nézned a weboldalad teljesítményét, beállításait, és sok mindent. Itt röviden áttekintjük a legfontosabb dolgokat, amelyekre oda kell figyelned.

WordPress weboldal beállítások

Ebben a részben csak néhány beállítást tudunk megmutatni, amik közvetlen hatással vannak a WordPress SEO-ra.

Keresőmotorok láthatósága

Győződj meg róla, hogy a weboldalad nincs rejtve a keresőmotorok elől. A WordPress vezérlőpulton menj a Beállítások > Olvasás menüpontra. Görgess le az aljára a Keresőmotor láthatósága részhez, és győződj meg róla, hogy a jelölőnégyzet nincs bejelölve.

Állandó hivatkozások beállítása

Az állandó hivatkozások, ahogy a neve is mutatja, a végleges linkeket jelenti. Miután egyszer beállítottad az állandó hivatkozások formátumát, soha többé nem érdemes hozzányúlni. Ezért fontos, hogy átgondold, melyik opciót választod itt.

Menj a Beállítások > Állandó hivatkozások menüpontra, ahol ki tudod választani a megfelelő struktúrát.

Nincs egyetlen „a legjobb állandó hivatkozás struktúra”, amit a keresőmotorok előnyben részesítenek, inkább olyat érdemes beállítani, ami logikus, könnyen érthető és megjegyezhető számodra, a látogatóid számára, és illeszkedik a tartalmaidhoz.

Egy népszerű struktúra, ami könnyen érthető és használható a tartalmak szervezéséhez, az aBejegyzés neve.

Miután meghatároztad az alap hivatkozás struktúrát, ugyanezen az oldalon azEgyéb lehetőségek cím alatt lehetőséged van testreszabott struktúrákat beállítani a bejegyzések kategóriáihoz és címkéihez.

Optimalizáld a weboldalad teljesítményét

Lehet, hogy most izgatott vagy és rögtön belevágnál az elemek törlésébe és az erőforrások optimalizálásába, de még ne tedd. Először nézd meg, hogy miként teljesít jelenleg a weboldalad.

Ez segíteni fog neked mérni a későbbi erőfeszítéseid sikerét.

Növeld a weboldalad sebességét

Nincs könnyebb és megbízhatóbb módja a weboldal teljesítményének ellenőrzésére, mint aGoogle PageSpeed Insights használata.

A weboldal sebességének javítása talán kissé ijesztőnek tűnhet, de van egy alábecsült lépés, amely néhány perc alatt óriási lendületet adhat.

Győződj meg róla, hogy a bővítményeid és sablonjaid naprakészek, és törölj minden nem használt bővítményt.

Időről időre érdemes adatbázis optimalizálás is végezni, hogy az elárvult és használaton kívüli adatok törlődjenek.

Természetesen ezek csak az alapok, de hatalmas különbséget jelenthetnek a weboldalad teljesítményében.

Olvasd rendszeresen a blogunkat, mert a weboldal optimalizálásával és hasonló témákkal kapcsolatban rendszeresen publikálunk hasznos tartalmakat.

Ha mélyebben el akarsz merülni ehhez hasonló témákban, akkor nézz szét a tudásbázisunkban, ahol rengeteg hasznos infót halmoztunk fel.

Hogy minél inkább fel tudd gyorsítani a weboldaladat, nézd meg a Hogyan gyorsíthatom, optimalizálhatom weboldalamat? – gtmetrix tudástár bejegyzésünket. Ez egy átfogó összefoglaló arról, hogyan tudsz analitikát elemezni, és mit kell tenned az alapján.

Alakítsd mobilbaráttá a weboldalad

Íme egystatisztika, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni: 2023-as adatok alapján a weboldalak forgalmának 55%-át a telefonos felhasználók teszik ki. Tehát az internetes keresések több, mint fele mobil eszközön történik. Ezért is helyeznek olyan nagy hangsúlyt a keresőmotorok a mobilbarát weboldalakra.

Majdnem minden modern WordPress sablon mobil eszközökre is optimalizált. Ahhoz, hogy meggyőződj róla, hogy a te weboldalad is mobilbarát itt egy Google eszköz, amivel le tudod tesztelni:

https://search.google.com/test/mobile-friendly

2. lépés: Válaszd ki a legjobb WordPress SEO bővítményeket

A WordPress sok más területéhez hasonlóan a SEO bővítmények terén is el vagyunk látva bőven választási lehetőséggel. Lehet, hogy már nálad is használatban van egy; mindenesetre itt most felsoroljuk és kivesézzük a leggyakrabban használtakat.

A legtöbb SEO-szakértő a Yoast bővítményt javasolja, mert könnyen használható, rendelkezik minden olyan eszközzel, amellyel a lehető legmagasabb SEO „pontszámot” lehet elérni, és segít javítani a bejegyzések olvashatóságán.

Általánosságban elmondható, hogy a Rank Math könnyebben használható, mint a Yoast, de ami a teljesítményt illeti, nincs jelentős különbség köztük.

A Rank Math mellett szól, hogy egy ingyenes bővítmény, és minden fontos funkcióval rendelkezik a SEO optimalizáláshoz, míg a Yoast ingyenes alap verziója mellett ezek a funkciók csak a Yoast SEO prémium megvásárlásakor érhetők el.

3. lépés: Mutasd be a keresőmotoroknak a weboldalad

Először is nézd meg, hogy a Google indexelte-e már (azaz feltérképezte és hozzáadta az adatbázisához) a weboldaladat. Mindössze annyit kell tennie, hogy beírod a keresősávba, hogy “site:adomainneved.hu”. Ha kapsz eredményt, akkor bekerültél már az adatbázisukba.

Így néz ki ha van találat:

És így ha nincs:

Ha nem, előbb-utóbb fel fogják térképezni, de nem kell feltétlenül várni, érdemes elküldeni weboldaladat a keresőmotornak. Ezt úgy tudod megtenni, hogy belépsz aGoogle Search Console-ba és felveszed az igényt, hogy indexeljenek be.

Indexelés tiltása

Bármilyen lelkesen szeretnél megjelenni és jó helyen szerepelni a találatok között, nem biztos, hogy a weboldalad minden egyes oldalát szeretnéd látni a keresési eredmények között. Ilyen lehet például az Általános Szerződési Feltételek oldal vagy egy aktuális marketing kampány értékesítési oldala.

Itt jönnek be a képbe a noindex beállítások. A Yoast bővítménynél például minden oldal és blog cikk szerkesztésénél megjelennek beállítási lehetőségek, ahol be lehet állítani, hogy a robotok ne térképezzék fel az egyes oldalakat. Így tisztán tudod tartani a weboldaladdal kapcsolatos találatokat a Google keresőjében.

Hozd létre az XML weboldal térképet

Az XML weboldal térkép segít a robotoknak körbejárni a weboldaladat és rögzíteni az adatbázisukba. A WordPress alap weboldal térképe az alábbi linken érhető el (természetesen a saját domain nevedet használva):

https://domainneved.hu/wp-sitemap.xml

Ha a Yoast bővítményt használod, akkor a fenti link át fog irányítani a bővítmény saját XML térképére.

Weboldal elküldése a keresőmotoroknak

Fontos, hogy miután végeztél a weboldalad elkészítésével, igényeld az indexelést a Search Console felületén. Ez a Google egyik ingyenes eszköze, ami segít abban, hogy jobb rálátást kapj a weboldalad megjelenéseire. Segít a forgalom elemzésében, megmutatja, hogy mely kulcsszavakra jelent meg a weboldalad, hányszor jelent meg, milyen pozíciót ért el és még sok mást.

Ezenkívül, ha elküldöd a weboldaladat indexelni, azzal…

  • Meggyőződhetsz arról, hogy a keresőmotorok tényleg feltérképezik a weboldaladat,
  • Tudatod a keresőmotorokkal, hogy pontosan mik a fontos oldalak és tartalmak a weboldaladon, és
  • Nem utolsó sorban ezzel segíted a weboldaladat egy jobb pozícióba helyezni.

4. lépés: Optimalizáld a weboldal tartalmát

A weboldalad tartalmának, hierarchiájának, képeinek és sebességének javítása boldoggá teszi a felhasználókat. Tudjuk, hogy boldog felhasználók mit fognak tenni – megosztani! És tudod mit? A keresőmotorok észre fogják ezt venni.

Optimalizáld a tartalmat SEO szempontból

WordPress SEO egyik legerősebb elemével, atartalommal kezdünk, mert ahogy mondani szokás: „A tartalom a király”. Nincs értelme olyan weboldalnak, amely 0,1 másodperc alatt betölt, de semmi nincs rajta (üres oldal). Ugyanez vonatkozik arra is, ha a weboldalad 3 másodperc alatt töltődik be, de gyenge tartalommal rendelkezik (szinte olyan, mintha üres oldal lenne).

Ezzel együtt a legfontosabb dolog, amit optimalizálnod kell, ésamire a legtöbb időt kell fordítanod, maga a tartalom.

A tartalom optimalizálásának legjobb módja, hogy a saját olvasóid helyébe képzeled magad. Minden tartalmi elemnél gondold végig, hogy a felhasználóid milyen elvárásokkal rendelkeznek, és igyekezz ezeket kielégíteni.

Ennek megfelelően minden weboldalon található tartalmi elemnek egyedinek, könnyen olvashatónak, kellően átfogónak kell lennie, és meg kell felelnie a közönség elvárásainak.

Nem meglepő, hogy a keresőmotorok hajlamosak előnyben részesíteni azokat a bejegyzéseket, amelyek:

  • Egyedi címeket használnak,
  • Nem használnak túl hosszú címeket és bekezdéseket,
  • Legalább 300 szóval rendelkeznek,
  • És linkelnek értékes tartalomra.

Blogbejegyzések optimalizálása

A tartalom részeként a blogbejegyzések fontos szerepet játszanak a weboldaladra irányuló forgalom elérésében. A blogtartalmad optimalizálása azt jelenti, hogy a weboldalad láthatóvá válik, például a Google keresőjében, azok számára, akik a vállalkozásoddal kapcsolatos keresőszavakra keresnek.

Használj fókusz kulcsszavakat

A fókusz kulcsszó vagy kulcskifejezés egy olyan keresőkifejezés, amelyre azt szeretnéd, hogy egy adott oldal vagy bejegyzés a leginkább rangsorolódjon. Ez lehetővé teszi a keresőmotor számára, hogy értékelje, mely tartalmat jelenítse meg az optimalizált kulcsszó vagy kulcskifejezés alapján.

Készíts részletes hosszú cikkeket

Nincsenek konkrét szabályok a blogbejegyzések hosszával kapcsolatban. Azonban a folyamatos Google frissítések trendje alapján az elfogadott cikkhossz általában legalább 2.000 szó.

Viszonyításképpen ha használsz SEO bővítményt, láthatod, hogy az optimális tartalomhossz a főoldal esetén nem több 900 szónál.

Hozz létre hierarchiát

Először is használj biztonságos kapcsolatot a weboldaladon. A felhasználók és a keresőmotorok is jobban kedvelik azokat a weboldalakat, amik HTTPS kapcsolattal működnek. A biztonságos kapcsolat azért is különösen fontos, mert a keresőmotorok prioritást adnak azoknak a weboldaleknek, amelyek így működnek.

A HTTPS kapcsolatokat az SSL tanúsítványok biztosítják. Ezek lényegében kis adatfájlok, amelyek kriptografikusan létrehoznak egy titkosított kapcsolatot a webkiszolgáló és a böngésző között. Ez a kapcsolat garantálja, hogy az összes információ, amit a weboldal felhasználója és a szerver között küldenek, privát maradjon.

Ez különösen fontos, ha egy e-kereskedelmi weboldalad van. Mivel a weboldalad technikailag sok vásárló adatainak ad helyet.

WWW vagy WWW nélkül, mely jobb SEO szempontból?

Ellentétben a HTTPS használatával, a keresőrobotokat nem érdekli, hogy a weboldaladat www vagy www nélkül használod-e. Azonban, mint sok minden más a SEO világban, érdemes elkerülni az ok nélküli változtatást.

Különösen figyelembe véve, hogy a Google gyakorlatilag különböző weboldalaknak tekinti a www.domainneved.hu és a domainneved.hu változatokat. Ettől függetlenül a www nélküli verziók mellett szól, hogy rövidebbek, ami jobb megosztást eredményezhetnek.

Az egyik legegyszerűbb dolog, amit tehetsz annak érdekében, hogy weboldaladnak jobb esélye legyen a találati oldalak magasabb rangsorolására, a “kenyérmorzsák”, eredeti nevén breadcrumb használata.

Használd a kenyérmorzsákat

A morzsarendszer egy másodlagos navigációs rendszer, amely megmutatja a felhasználó helyét a főoldalhoz képest egy weboldalon belül.

Mit gondolnak a keresőmotorok a morzsákról?

A keresőmotorok azt javasolják, hogy lehetőség szerint használd a morzsarendszert, mert ez segít nekik jobban megérteni, hogy milyen szerepe van a tartalmi elemeknek a weboldaladon.

Ezen kívül a morzsarendszer segít abban, hogy a látogatók gyorsan megtalálják a kívánt tartalmat, tehát ez egy jó öreg win-win helyzet mindkét fél számára.

Optimalizáld a képeket (Méret, alternatív szöveg, URL)

A képek optimalizálását könnyű összekapcsolni olyan dolgokkal, mint a tömörítés, átméretezés és hosszú betöltési idő, ami valóban fontos, azonban SEO szempontból a képek optimalizálása többről szól. A különböző plusz információkkal kontextusba helyezed a képeket a keresőmotoroknak, így könnyebben tudják értelmezni azokat.

Ez magában foglalja a képfájlok nevének javítását, a képaláírásokat, az alternatív szövegeket, a leírásokat és még sok mást. Minden kép a weboldaladon egyedi figyelmet igényel.

Egy jó SEO bővítmény, mint a Yoast, emlékeztet arra, hogy ellenőrizd azokat a képeket, amelyek figyelmet igényelnek. Van néhány olyan bővítmény is, amely kifejezetten az képek SEO-jával foglalkozik, ezért érdemes lehet rákeresni erre a kifejezésre a bővítmények könyvtárában, ha komolyabban érdekel.

Ha a képek optimalizálása túl sok munkának tűnik, és azon töprengsz, hogy megéri-e, a válasz egyértelműen igen. Valóban időigényes de igen, megéri!Néhány forrás szerint a Google-ből érkező organikus forgalom több mint az egyötöde a képkeresésből jön.

Végezz kulcsszókutatást

Amikor tartalmat adsz hozzá a weboldaladhoz vagy a blogodhoz, hasznos lehet, ha rendelkezel adatokkal arról, hogy az emberek mit keresnek az interneten. A kulcsszókutatás hatékony kutatási technika, amit az SEO szakemberek is előszeretettel alkalmaznak. A gyűjtött adatok segítségével megtudhatod, hogy milyen kulcsszavakat használnak a felhasználók a termékek és szolgáltatások kereséséhez.

Ne feledd, hogy amikor kulcsszavakat vagy kulcsszókifejezéseket választasz, gondoskodj a jó címről és meta leírásról is.

Távolítsd el a rossz minőségű tartalmakat

A rossz minőségű tartalom az, amely kevés vagy semmilyen értéket nem nyújt a felhasználónak. Az üres, hibás vagy duplikált oldalak is rossz minőségű tartalomnak minősülnek.

A rossz minőségű tartalom káros a weboldaladra nézve. Szokásoddá kell tenned, hogy mindig frissíted a weboldalad tartalmát.

5. lépés: Egyéb SEO optimalizálások

Az oldalak optimalizálását általában a fejlécekkel kezdjük. Minden oldalnak rendelkeznie kell egy H1 címsorral, ami magában foglalja a kulcsszót vagy kulcs kifejezést, amire valószínűleg rákeres majd a felhasználó. Ez azért fontos, mert az oldal fejléce segít a webes keresőknek és a felhasználóknak megérteni, miről szól az adott oldal.

WordPress hozzászólások

A hozzászólások mutathatják a felhasználók elkötelezettségét a weboldaladon. Azonban előfordul, hogy spam megjegyzések jelennek meg. Az Akismet, amely alapértelmezett módon telepített két bővítmény egyike minden WordPress weboldalon, segít neked a spam hozzászólásokkal szembeni küzdelemben.

Bár jó dolog, ha sok valódi hozzászólás van az oldaladon, ez néha befolyásolhatja a weboldalad sebességét, ami pedig káros hatással lehet a rangsorolásra. Ennek a problémának a kezeléséhez javasoljuk, hogy a hozzászólásokat oldalakra oszd szét, hogy elkerüld a weboldal sebesség csökkenését.

Állítsd a külső linkeket “nofollow”-ra

A linkek nagyon hasznosak, amikor a keresőmotorokról van szó, és néha olyan hozzászólásokat kapsz, amelyekben külső linkek találhatók, ami pedig befolyásolhatja a SEO pontszámodat. A „nofollow” attribútum hozzáadása a külső linkekhez lehetővé teszi a keresőmotorok számára, hogy ne kövessék ezeket a linkeket.

Végső gondolatok a WordPress SEO-ról

A WordPress SEO nem könnyű. De mint sok más nehéz feladat, itt is van jutalom. A találati listák első oldalára kerülés nem lehetetlen.

Tartsd szem előtt, hogy Rómát sem egy nap alatt építették fel. Kerüld a SEO szempontból káros dolgokat és folyamatosan dolgozz az optimálizáláson.

Ez a cikk lefedte, hogy mi az SEO és hogyan működik, megmutatta, hogyan kezdj neki a WordPress SEO-nak, és bemutatta, hogyan optimalizáld a weboldalad tartalmát, hierarchiáját, képeit és sebességét a jobb rangsorolás érdekében.

Forrás

A legjobb élmény és a legaktuálisabb információk biztosítása érdekében a szerkesztő csapat átnézte és aktualizálta ezt a cikket 2023 november 15. napon.
Tárhely.Eu logó
Élen az üzemeltetésben
laptop
Magyarország
első számú legnépszerűbb
tárhely szolgáltatója
Oszd meg! Szólj hozzá!
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Miért a Tárhely.Eu a legjobb választás?

Scroll to Top