Hírlevelet küldj, ne spam-et!

kép forrása: blog.xmlswf.com

kép forrása: blog.xmlswf.com

Spam-et kapni nem nagy öröm, küldeni – a legtöbb vállalkozás számára – külön fájdalom. Ha már időt, energiát felhasználva összeállítottuk a hírlevelünket, a legrosszabb, ami történhet, hogy a címzettek még csak esélyt sem kapnak arra, hogy megtekintsék, mivel a fogadó rendszer automatikusan levélszemétnek jelöli.

Hogyan működnek a spamszűrők?
A spamszűrők még azt megelőzően „végiglapozzák” a levelünket, hogy az egyáltalán megjelenne a címzett képernyőjén. A programok előre meghatározott kulcskritériumokat vizsgálnak, olyan vonások után kutatva a levelünkben, melyek a levélszemét küldőkre jellemzőek. Például: „KATTINTSON IDE” illetve az „INGYEN VAN, RENDELJEN MOST!” szövegelemek baráti levelezésben, de még legális hírlevelekben is jóval ritkábban fordulnak elő, mint spamekben…

A különböző elemekhez eltérő fontosságot (súlyokat) rendelnek a szűrők. A népszerű SpamAssassin alapértelmezett kritériumlistája például így néz ki:
sokat szó esik a levélben a pénzről (0.193 pont)
valamilyen áttörésről, technológiai vívmányról beszél (0.232 pont)
a szövegben „sürgős” ügyről beszél (0.288 pont)
pénz visszafizetési garanciát említ (2.051 pont)

A szűrő miután megvizsgálta a levelet, összeadja azoknak a tételeknek a pontszámát, amit a levél vonatkozásában igaznak talált – és ha ez az érték meghalad egy (előre beállított) kritikus szintet, akkor bizony a levél a spam mappában fog landolni.

A spam-elés kritériumlistája folyamatosan bővül, sőt, a programok többsége arra is képes, hogy megtanulják a felhasználók viselkedését: ha egy bizonyos küldő levelei mindig (gyakran) a spam mappába kerülnek, akkor a negyedik-ötödik levél már automatikusan ott fog kikötni. Egyes szűrők a többi felhasználótól is tudnak tanulni, külön említésre méltó a sokak által használt google-ös gmail.com, ahol a spameket több (tíz)millió felhasználó levélolvasási szokásait figyelembe véve szűrik ki.

További fontos megjegyzés, hogy az email küldője semmilyen formában nem kap visszajelzést arról, hogy a levele a levélszemetesbe került. A hírlevelek tekintetében bizonyos árulkodó jelek lehetnek arra, hogy valamit nem jól csinálunk: például ha megnyitási arány drámaian lezuhan, az valószínűleg azt jelenti, hogy a kiküldött hírlevél tömegével került a spamek közé… További hátulütő, hogy amennyiben a szervezetünk egyszer bekerül a levélszemetelő feladók közé, sajnos már kicsi az esélye, hogy onnan kikerüljünk.

Következő cikkünkben a leggyakoribb hibákat fogjuk elemezni – hogy Ön se kövesse el azokat!

kép forrása: excellent.co.id

kép forrása: excellent.co.id

Share

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.