Jelszó evolúció

password_pictureHol használtak először jelszót a történelemben? Tényleg lehetséges feltörhetetlen jelszót alkalmazni? A múlt és a jövő. Jelszó evolúció.

Az adataink védelmének az érdekében a legalapvetőbb lépés, hogy egy olyan jelszót hozzunk létre, melyet még egy számítógépes programnak sem sikerül megfejteni. Ezt kikerülve a Google véget vetne a jelszavak korszakának. Hogy melyik a jobb, egy kellően megválasztott jelszó, vagy az ujjlenyomatos azonosítás, döntsék el Önök! Legújabb blogcikkünkből kiderül, hogy milyen újításokat vezetne be a Google, illetve hogyan tud feltörhetetlen jelszót alkalmazni!

A jelszavakat évszázadokkal ezelőtt a katonaságnál kezdték el használni, mellyel a naplemente után, – amikor nehezen felismerhetőek a katonák – a harcosokat azonosították. Aki ismerte a titkos szót, barátnak számított, ennek hiányában ellenségként kezelték az alig felismerhető illetőt. Ezt a fajta azonosítás még napjainkban is sok országban alkalmazzák.

 A számítógépes tevékenységeink során is számtalan helyen szükséges azonosítanunk magunkat, hogy hozzáférjünk az adatainkhoz (pl. e-mailek, Facebook) Így ha nem szeretnénk, hogy a leveleinket illetéktelenek olvassák, vagy akár a nevünkben leveleket (spameket) küldjenek, nem árt elővigyázatosnak lenni. A biztonságos jelszó minimum 8 karakterből áll. Személyes adatokat, szótári szavak megadását kerülni kell, továbbá azokat a jelszavakat is, melyeket már előre megadtak, mint példa jelszó, melyet nehezen lehet megfejteni. A legjobb olyan jelszót megadni, mely kis és nagy betűket, számokat, szimbólumokat (§,=) is tartalmaz. Érdemes kerülni az ékezetes magánhangzókat, mert bejelentkezésnél problémát okozhat egy egy programnak az ékezetek kezelése. Ha sikerült egy biztonságos jelszót létrehozni (itt ellenőrizhetjük az erősségét. A jelszó erősség ellenőrző oldalon sose adjuk ki aktív jelszavunkat, hiszen nem tudhatjuk, hogy mentik e), már csak egy feladat maradt! A jelszó biztonságban tartása, melyet alapvetően úgy lehet megtenni, hogy senkinek nem áruljuk el a belépési adatainkat! Továbbá nem papírokra felírva tároljuk a jelszavakat! Érdemes rendszeresen, bizonyos időközönként (1-2 hónap) lecserélni a jelszót.  

Mit szólna, ha az e-mailjeit jelszó megadása nélkül, egy titkosított kártyával tudná olvasni, úgy, hogy a laptopja USB portjára csatlakozik, és már azonosította is magát? A Google igyekszik olyan újítást bevezetni, mellyel kikerülhető, hogy jelszóval azonosítsák magukat a felhasználók bejelentkezés során. Elképzelhető, hogy chipkártyás ujjlenyomat-leolvasót fognak a jövőben népszerűsíteni, így egy érintéssel el lehet végezni a felhasználó azonosítását! Ehhez szükség lesz egy olyan böngészőre is, mely támogatja ezt a fajta bejelentkezési szabványt. Amíg ezt bevezetik, vélhetően sok víz lefolyik a Dunán, így addig is ügyeljünk arra, hogy körültekintően megválasztott jelszavakat alkalmazzunk!

Elképzelhető, hogy akár hangfelismeréses azonosítót is bevezethetnek, mint külföldi országokban a hangra nyíló ajtót, ami igen sok derűs percet okozhat majd az alkalmazása során. Íme egy példa a nehezen nyíló ajtóra:

Share

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.