Amikor a Google büntet…

forrás: 303magazine.com

Igen sok ideje éri támadás a Google-t azért, mert nem volt partner a jogvédett tartalmú zenék és filmek illegális terjesztésének a visszaszorításában. Ám ennek az időnek vége. A Google keresőjében azok a weboldalak, melyekre szerzői jogsértést jelentenek be, a találati listában hátrébb fognak elhelyezkedni.
Az eddigi több mint 200 rangsorolási kritériumot most bővítették azzal, hogy ha bejelentés érkezik jogsértő tartalomról, akkor a találati listába hátrébb fogja rangsorolni a kereső. Ezzel az a céljuk, hogy a keresők törvényes, magas színvonalú oldalakra tudjanak szörfözni. Pár év alatt a sokszorosára növekedett az ilyen jellegű bejelentések száma, mindössze az elmúlt hónapban majdnem négy és fél millió bejelentés érkezett jogsértő tartalomra vonatkozóan. Így ebből nem lesz nehéz megállapítani, hogy mely oldalaknak kiemelten fontos a találati lista végén kullogni. A tevékenységük miatt. Emellett nem csak a bejelentések számát, hanem más tényezőket is mérlegelni fognak a találatok elbírálásánál, melyről még nem számoltak be, így kérdéses, hogy mire érdemes figyelni.

Természetesen, mint minden más kezdeményezéssel, és új dologgal kapcsolatban, itt is felmerül jó pár kérdés, ami majd csak idővel kerül tisztázásra. Ilyen a YouTube is, melyet a Google tart fent, és a jogsértő bejelentéseket nem a Google kapja közvetlenül, hanem a YouTube felületén keresztül kerül elküldésre. Ezen felvetésre mindössze annyi ismeretes, hogy a szabályozások a legitim oldalakat (Facebook, YouTube stb), melyek alkalmanként jelenítenek meg illegális tartalmat minimálisan érintik.

Mindenesetre annyi biztos, hogy a Google-nek fel van adva a lecke, hogy a rosszindulatú, esetleg károkozási szándékkal küldött bejelentéseket meg tudja szűrni a valós jogsértés miatti panaszoktól. Annyi biztos, hogy még sokat hallhatunk a legújabb projektól!

 

Share

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.