Hogyan kerülnek céges titkok a netes csalókhoz?

Kép forrása: profalbrecht.wordpress.com

Az internetes szörfözések során igen gyakran előfordul az elgépelés, aminek általában még nincs jelentősebb következménye, ám az e-mail címek elírása lényegesen nagyobb kockázatot rejt.

Rendkívül sokféle megtévesztést találtak ki a furfangos csalók a domainekkel való visszaélésre. Gondolhatunk akár a fising weboldalakra, de a „véletlenül elgépelt” verziójára egy-egy domainnek, melyet egy konkurens vagy egy leleményes szélhámos regisztrált esetleges pénzszerzési célból.

Eddig leginkább egy-egy magas látogatottságú weboldal elgépelt domainját regisztrálták, hogy az így eltévedt látogatót egy másik weblapra irányítsák, ahol menterendszerűen vírusokkal fertőzték meg a felhasználó gépét. Ezzel szemben már a leleményesebb cégvezetők a cégnevükön kívül a legvalószínűbb elgépelésekből adódó domain neveket is regisztrálják.

A közelmúltban készült egy tanulmány, melyben meglepő adatok szerepelnek. A világ félezer legnagyobb cégének a levelezését próbálták megszerezni. Fél év alatt több mint százezer levelet sikerült ezáltal begyűjteniük, amikben említenünk sem érdemes hogy igen sok üzleti titok, jelszó, személyes adat volt megtalálható. A levelek megszerzésének rendkívül egyszerű trükkje volt: a céghez tartozó domain név félreírt változatának regisztrálását követően az összes elírásra kerülő regisztrált végződésekhez tartozó levelek kézbesítésre kerültek. Ezzel a módszerrel a vizsgált cégek 30 százalékának a levelezésének egy részéhez sikerült hozzáférni.

Tehát célszerű a céghez tartozó domain elírt változatát is regisztráltatni, ezáltal elkerülhető, hogy illetéktelen kezekbe kerüljenek személyes e-mailek! Biztonságos levelezést kívánunk!

Share

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.