Domainviták – Amikor a multik veszítenek

Kép forrása: simpledivorceadvice.com

Ahogy korábban rámutattunk ennek lehetőségére, a domain regisztrációs szabályzat változásának eredményeképpen igen megszaporodtak a viták, mely kapcsán a TT-hez több panasz is érkezett. Facebook, Spar, Expressz és a McDonald’s, csupán néhány név azok közül akiknek panaszait a TT elutasította. Csemegézzünk hát!

Júliusban ért véget az az eljárás, amiben a Spar nyújtott be panaszt a Vimpex Kft -vel szemben és ennek keretein belül az mpar.hu delegálásának a megtagadását kérte a Tanácsadó Testülettől. A Spar arra hivatkozott, hogy az Internationale Spar Centrale B.V. (Amszterdam, Hollandia) a „SPAR” színes, ábrás védjegynek a kizárólagos jogosultja. Így a domain delegálásával védjegy sértés történik meg. A Vimpex Kft. válasz iratban tájékoztatta a TT-t, hogy az mpar.hu domain névvel nem fog áruházat üzemeltetni, csupán mobil parkolást fog biztosítani, védjegysértésről pedig szó sincs, lévén, hogy névazonosság vagy hasonlóság sem áll fent. Ezek fényében a TT úgy ítélte, hogy az mpar.hu szabadon regisztrálható a Vimpex Kft javára.

Szintén júliusban ért véget egy másik érdekes domainnek az ügye: facenrg.hu-é. A delegálást a Shaker Cocktails Kft. kérte, ám a regisztrácóval szemben a Facebook Inc. kifogást emelt. Panaszát azzal indolkolta, hogy a Facebook szót védjegy védi, és ezért a facenrg.hu delegálásából jelentős kára származna. A Tanácsadó Testület döntésének az értelmében a domain regisztráció elvégezhető a Shaker Cocktails Kft. részére, mivel a panasz megalapozatlan volt a Facebook részéről, lévén, hogy a „face” angol közszó, melyre nincs kizárólagos védjegye.

Augusztus elején született meg egy másik állásfoglalás. A chix.hu domain névre Rajcsányi Attila adott be regisztrációs igényt, melyet a Mayo Chix Magyarország Kft. kifogásolt. Jelen helyzetben is védjegyre hivatkozott a panaszos fél, ami ez a „Mayo Chix” szóra terjedt ki. Ebből egyenesen következik, hogy nem a „chix” -re van jogosultsága, így a domain név Rajcsányi Attila részére került regisztrálásra, és a Mayo Chix Magyarország Kft kérése elutasításra került.

Szeptember elején záródott le egy másik vitás kérdés. A Retro Burger Kft igényelte a cége elnevezésével megegyező domain nevet a retro-burger.hu-t. Ám a McDonald’s Kft.-nek ez szemet szúrt, lévén, hogy 2011. március 31. óta futó kampányában a „retroburger” (kötőjel nélkül) meghirdetésre került, így a domain név regisztrálásával a fogyasztók félrevezetésre kerülnek. A TT- megvizsgálta, hogy a domain delegálásával a vásárlók megtévesztésre kerülnek e, illetve jogellenességről van e szó. Végül mivel a retro burger egy nemzetközileg is és hazánkban is elterjedt elnevezés, így a domain Retro Burger Kft részére regisztrálható, ami mellékesen a cégelnevezéssel is azonos.

A fenti esetek jól szemléltetik, hogy vannak olyan ügyek, melynél a panasz jogosulatlan, így bárki is él azzal a lehetőséggel, hogy a domain névre használatára való jogosultságot támadja, kérése elutasításra kerül. Természetesen minden ügy más, így nem lehet általánosítani. TT eljárás mentes hétköznapokat kívánunk!

Share

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.