Becsengettek – Informatikai alkalmazások a tanévre!

Forrás: internet-marketing-specialista.eu/kepzes.html

Néhány napja megkezdődött a tanév, a sok rendelkezésünkre álló sulisegítő kütyü közül vajon melyiket válasszuk? Erre keressük a választ mostani cikkünkben, néhány hasznos alkalmazás, weboldal rövid bemutatásával, amivel reméljük, hogy hozzájárulunk a könnyebb eligazodáshoz és a tanulás hatékonyságához!

Az informatika lassan az egész életünket átszövi, ezt a tendenciát jelzi az is, hogy míg egy-két évtizede csupán néhány háztartásban volt megtalálható a számítógép, mostanra már a mindennapjaink részévé vált. Emellett számos más egyéb informatikai alkalmazás és azokat működtető kütyü látott napvilágot az elmúlt 5-10 évben. A felsőoktatásban és a középiskolákban évről-évre egyre több olyan feladatot kapnak a diákok, amelyeket ezek nélkül már rendkívül nehéz lenne teljesíteni.

Az eredményes tanulás egyik leghátráltatóbb tényezője nagyon gyakran az összeszedetlenség, feledékenység. De ki ne mulasztotta volna még el a lecke elkészítését? Ennek kiküszöbölésére nagyszerű segítség az online határidőnapló. Ezekben minden fontos határidő, esemény, elintéznivaló feltüntethető, valamint figyelmeztet is bennünket a tevékenység elvégzésére. Ilyen funkcióval rendelkezik aTodoist, amely képes együttműködni a Gmaillel, vagy például mobilra is telepíthető változatával telefonunkon kezelhetjük feladatainkat. A legprofibb feladatütemező talán a “Remember the milk , amely gyakorlatilag minden online rendszeren keresztül elérhető, integrálható a Gmailbe, az iGoogle-be, a Twitterbe, de használható már iPod-on, iPhon-on is stb.

A főiskolákon, egyetemeken a félév során számos beadandót, esszét kell írni, ehhez azonban nem szükséges azonnal egy költséges irodai csomag beszerzése a számítógépünkre, hiszen vannak ingyenes szövegszerkesztők is, sőt, még telepíteni sem muszáj, mivel már ezekből is léteznek online verziók. Ilyen például a Linux által fejlesztett “Ulteo” nevű díjmentes program, amelynek használatba vételéhez elegendő egyszerűen regisztrálni az oldalon (http://www.ulteo.com/home/en/ovdi/openvirtualdesktop/download), és a virtuális on-line desktop felületen kezdődhet is a munka, amit a dolgunk végezetével akár .pdf-ben rögtön le is menthetünk!

 

Forrás: http://techline.hu/kiprobaltuk/20071226_openoffice_online.aspx

 

A matek házik megoldásához a legkiválóbb segítség a wolframalpha.com, melynek olyan különlegesen kifejlesztett intelligens keresője van, amelybe még egy bonyolultabb egyenletet is beírva, mindjárt kiadja az eredményt koordinátarendszerben is ábrázolva. De a különleges lekérdezőben megtalálunk más reál vagy humán ismeretanyagot is, pl. Einstein nevére keresve rögtön megtudjuk, mikor, hol született, mivel foglalkozott, a program kiváló támogatás a tanuláshoz!

A szülők, pedagógusok nem győzik elégszer hangoztatni a fiataloknak, hogy a nyelvtudásnak milyen kiemelkedő jelentősége van az iskolai évek befejezését követően, erre is szeretnénk néhány könnyen kezelhető és mégis hatékony segítséget nyújtó alkalmazást bemutatni. Elsőként a Voca nevű online programot említjük, amellyel szavakat lehet kikérdezni, a memorizálandó szóanyagot mi tudjuk beírni (akár megjelölve a szófajt, kiejtést, mint egy komolyabb szótárban, viszont ez nem kötelezően kitöltendő a táblázatban), emellett összeállíthatunk képes és hangos szótárat is, de előre elkészített adatbázist is letölthetünk innen: http://www.oriente-voca.eu/wordlists.php?lang=eng, ha nincs kedvünk magunktól kreálni a szótáblázatokat.

 

Forrás: http://techline.hu/kiprobaltuk/20091012_voca.aspx

 

Az ingyenesen letölthető és magunktól bővíthető szótárak közül a legkiemelkedőbb a JGL Szótár, amely 64 (!) adatbázissal rendelkezik, így a legkülönfélébb nyelvek mellett találhatunk benne értelmező szótárat, de egyéb specialitásokat is, mint például a világ zászlói gyűjteményt. Ehhez a Teszt Elek nevű programot letöltve kreatív feladatokkal, kvíz kérdésekkel lehet a megtanult szavakat begyakorolni.

A virtuális osztálytermek, mint például a Ning és a Edmod, speciális közösségi oldalak, amelyeken információkat oszthatnak meg egymást között a tanulók, fájlokat tölthetnek fel, beszélgetéseket kezdhetnek ill. a tanárok is eljuttathatnak fontos információkat, jegyzeteket a diákoknak vagy akár a nebulók beleegyezésével a jegyeiket is közölhetik ilyen módon.

Végezetül álljon itt néhány hasznos weboldal, amely segítségül lehet az ismeretszerzésben, tanulmányok elmélyítésében:

matokt.hu – matek példák megoldással, magyarázattal, online segítséggel
mek.hu, akonyv.hu
– kötelező olvasmányok egy része ingyenesen letölthető
sztaki.hu
– szótár
wikipedia.hu
– a talán már mindenki által jól ismert online lexikon

Eredményes tanévet kívánunk fiatal olvasóinknak!

Share

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.