NoteSlate: a papír forradalma?

 

Kép forrása: q8redflag.com

Idén év elején elindult egy olyan tablet megalkotása, amellyel nem kisebb célt tűztek maguk elé a cseh fejlesztők, minthogy ötvözzék egy közönséges papírlap egyszerűségét a XXI. század legfejlettebb technológiáival. A szinte banális, ám éppen ezért zseniális ötlet pedig teljesen új színt fog vinni a táblagépek amúgy sem szürke palettájára.

 

Elmondható, hogy a mai tabletek igyekeznek minden igényt kielégíteni. Ennek a törekvésnek azonban hátránya, hogy éppen emiatt hiányzik belőlük egy fontos jellemző: az egyszerűség. Sokszor csak arra lenne szükségünk, hogy felmerülő gondolatainkat papírra vessük, lejegyzeteljünk valamit, vagy egy rajzot, vázlatot készítsünk. A piacon mégis ritkaságszámba mennek az erre kihegyezett eszközök.

A NoteSlate-et viszont pont erre tervezték. Gyakorlatilag nem másról van szó, mint egy végletekig leegyszerűsített, érintőkijelzős táblagép, valamint egy monokróm e-könyvolvasó keresztezéséről. Tehát a tervek szerint mindössze 99 dollárért egy olyan „palatáblát” kínálnak, mely tömören megfogalmazva: amire szükségünk van, azt tudja, amire nincs, azt nem.

A gép iPadnál nagyobb, A4-es lap méretű kijelzője e-tintát rejt magában, mellyel igyekszik igazi papírlap érzését kelteni. Mindehhez társul az 1 bites (monokróm), élsimítás nélküli megjelenítés, és a matt, napfényben is kiválóan olvasható, gyors reagálású érintőfelület. Erre a hozzá adott ceruzával írhatunk majd, melynek végén egy „hardveres radír” van: ezzel tartástól függően egy vagy tíz pixelt törölhetünk. Az energiatakarékos kijelzőnek köszönhetően (mely csak akkor fogyaszt áramot, amikor változik rajta a kirajzolt kép) az eszköz akár 180 óráig, vagyis kikapcsolás nélkül is bő egy hétig bírja. A képet ráadásul akkor sem veszíti el, ha például rajzolás közben lemerülne az akkumulátor; ilyenkor csak újra fel kell töltenünk a gépet, és máris folytathatjuk a munkát.

 

A könnyű kezelésről három további gomb gondoskodik, melyek alapértelmezetten a mentést, az utolsó lap betöltését és a törlést szolgálják. Az USB csatlakozóval, SD kártyaolvasóval és hang ki- és bemenettel is ellátott készülékhez opcionálisan Wi-Fi modul is kérhető, ráadásul külön felár nélkül. Emellett biztosított hozzá a Linux alapú firmware, melynek 0.7-es verziója alatt ugyan még csak a képernyőre rajzolás használható, de az 1.0-ban várható a jegyzetelés támogatása és az MP3 lejátszás, az 1.5-ben a PDF-olvasás és komplexebb képkezelés, majd a 2.0-tól a tollgesztusok, sőt OCR kézírás-felismerés is megjelenik.

 

Lássuk összehasonlításképpen a növekvő népszerűségű Kindle 3 és a NoteSlate technikai jellemzőit:

Kindle 3:

 • 533 MHz ARM-11 proci (Kindle DX)
 • 4 GB háttértár (3 GB elérhető)
 • 256 MB RAM
 • 190 × 123 × 8.51 mm, 247 g
 • Kijelző: 600 × 800, 167 ppi, e-tinta, 16 szürkeárnyalat
 • 1750 mAh Li-Pol akkumulátor
 • Wi-Fi, micro USB, SD, Hang kimenet, 3,55 mm hang kimenet, hangszórók
 • Linux 2.6.26
 • Ár megjelenéskor: $139 (Wi-Fi és 3G változat: $189)

 

NoteSlate:

 • 233 MHz ARM processzor
 • 1 GB háttértár (4GB SD kártyával bővíthető)
 • 128 MB RAM
 • 210 × 310 × 9 mm, 280 g
 • Kijelző: 760 × 1080 (190 × 270 mm), 102 ppi, rezisztív e-papír érintőkijelző, monokróm(A legutolsó hírek szerint a Bridgestone AeroBee QR-LPD alapú technológia szürkeárnyalatos megjelenítést is lehetővé tesz majd.)
 • Li-Ion akkumulátor
 • Wi-Fi (ingyenesen választható), USB, SD, 3,55 mm hang ki-/bemenet
 • Toll, végén „radírral”
 • Linux (SP Firmware)
 • Tervezett ár megjelenéskor: $99 (nem végleges)

 

Hogy megéri-e a várakozás a megjelenésig? Csak gondoljunk bele, hogy egy alig 1 cm vékony eszközben 70 000 lapnyi jegyzet fér el. Oktatás terén akár el is felejthetjük a füzeteket, hiszen egyetlen helyen elfér az összes jegyzetünk. Átnézendő dokumentumainkat esetleg PDF-ben kaptuk meg? Csak nyissuk meg őket, és írjunk a „lap szélére”, mintha valódi korrektúrázást végeznénk. Esetleg kollégánk is szeretne egy példányt az általunk készített vázlatból? Semmi akadálya, a Wi-Fi modul segítségével akár közös munkára is van lehetőség. Esetleg egy korábbi lapot keresünk? Zoomoljunk ki, és nézzük át az eddigi lapokat egy miniatúrákat tartalmazó rácsban, akár egy füzet szétterített oldalait. Szívesebben használunk sorvezetőt? Nemcsak a négyzethálóra, vagy vonalas lapra jegyzetelők, de még a zeneszerzők, kottaírók is megtalálják a számításukat. Ha pedig igazán beindulnak a fejlesztések, a nyílt forráskódnak és fejlesztőkörnyezetnek (SDK) köszönhetően egymás után várhatók a különböző alkalmazások a profi jegyzettömbtől elkezdve a naptáron és számológépen át egészen a játékokig. Mindezekből pedig a cég „másolás, megosztás, kommunikáció” hármason alapuló mottójából ítélve nem lesz hiány – csak győzzük kivárni.

 

Ugyanis, noha a NoteSlate megjelenését idén júniusra ígérték, ezt a határidőt leghamarabb őszre kényszerültek csúsztatni. (Viccesen meg is jegyzik a készítők, hogy a táblagépre tölthető leendő programok közösségi gyűjtőhelyének neve (NotesLate) is ezt a késést jelzi.) Sokan ugyan emiatt is „porhintésnek” tekintik az eszközt, ezt viszont a cseh cég határozottan cáfolja. Ellenben augusztusig az érdeklődők türelmét kérik, ugyanis addig szeretnék pontosítani, ill. újrarendszerezni a készülék végleges paramétereit – ezalatt sajnos honlapjuk sem lesz elérhető. Viszont ha mindaz megvalósul, amit a fejlesztők megálmodtak, akkor tényleg beszélhetünk a papír forradalmáról.

 

Augusztustól további információk: www.noteslate.com (angol)

Share

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.