Bevásárlás QR módon

Gondolta volna, hogy egyszer a BKV-n is be fog tudni bevásárolni? Koreában ez már realitás, de hazánkban is kézzel fogható közelségbe került az egyre ismertebb QR kódnak köszönhetően.  El lehet gondolkodni azon, hogy mit fogunk tenni a felszabaduló időnkkel!A QR (Quick Response) kód, kétdimenziós mobilkód melyet 1994-ben fejlesztettek ki Japánban, azóta pedig a világ számos pontján – az elmúlt időben hazánkban is – egyre elterjedtebb. Dél-Koreában a Tesco -ban a hétköznapi vásárlásokat igyekeztek leegyszerűsíteni QR kódok és okos telefonok alkalmazásával.

Koreában azzal a nem ritka ténnyel szembesültek a fejlesztők, hogy sok embernek a hétköznapi tevékenységek végzése mellett a bevásárlás csak egy plusz terhet jelent, így több helyen, (pl. metrómegállók, posta) virtuális kirakatokat helyeztek el, ahol minden terméket QR kóddal látnak el, ezeket az okostelefonokkal leolvassák a vásárlók, majd megadják, hogy mikorra kérik a termékek házhoz szállítását. Ezt követően akár bankkártyával, interneten keresztül egyenlíthető a számla. A bevásárlást a közlekedési eszközre való várakozás, vagy hivatalos ügyintézés közben is megtehetik. Így pedig könnyen megeshet, hogy mire a felhasználó hazaér, a megrendelt termékek is megérkeznek. A koreai emberek rendkívül kedvelik az új technikai megoldásokat, és a kényelmet, így a QR kódos vásárlás meglehetősen nagy sikert aratott, ezt pedig az bizonyítja, hogy megduplázódott az online értékesítések száma.

Németországban ugyanezt a technológiát használják a postán. Ha valaki egy levelet szeretne küldeni, akkor az interneten keresztül megadja, hogy pontosan kinek, hova postázná a küldeményét, majd a rendszer generál automatikusan egy QR kódot, amit a borítékra rányomtatnak, így nem a kézírás alapján állapítják meg, hogy hova kell továbbítani a levelet, hanem a borítékra nyomtatott kód adja meg a levél útját.

Tokióban egy irodaház homlokzatát QR kódokkal láttak el, mely naponta az aktuális hírekről tájékoztatja az éppen arra járókat.

Hazánkban is elkezdtek a QR kódok beszivárogni. Egyre több élelmiszert és műszaki terméket látnak el ezzel a kóddal. Több mint fél éve a BKV bérletein is szerepelnek. A jövőben pedig számítsunk rá, hogy hétköznapivá válik a kódok alkalmazása, így érdemes lehet beszerezni egy okostelefont.

 

Share

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.