Hogyan tanítsuk gyerekeinket internetezni?

 

forrás: gyermekevek.hu

Eheti cikkünkben arról írunk, hogy gyermekeinket milyen módon tanítsuk meg az internet biztonságos használatára, hogyan tud kiépülni bennük önkontroll, hogy tovább kattintsanak ha egy “veszélyes” oldalra érkeznek, hiszen netezés közben könnyen találkozhatnak erőszakos, pornográf oldalakkal is, melyeket maradéktalanul a legprofibb szűrökkel sem lehet megszűrni.

A gyermekek már hat éves korukban, az iskolákban használnak számítógépet, internetet, így ebből adódóan otthon is szeretnék alkalmazni a számítógép által nyújtott előnyöket. Ám 10 éves kor alatt még nem rendelkeznek olyan gondolkozásmóddal, hogy egyedül lehessen őket hagyni a computer társaságában, így érdemes a gyerekekkel közösen szörfözni a világhálón. Eközben remek lehetőség nyílik arra, hogy megtanítsuk nekik hogyan vigyázzanak személyes adataikra, amikor egy-egy olyan weboldalra érkezünk, ahol lakcímet, nevet és egyéb személyes adatokat kérnek a felhasználóktól. Emellett célszerű a weboldalon látott információkat közösen megbeszélni, értelmezni, hogy ezáltal is a látott információk feldolgozásra kerüljenek, ez segíti az egészséges személyiségfejlődést, és a megfelelő értékítéletet.  Például ha egy erőszakot, gyilkolást propagáló oldalra tévedünk érdemes elmagyarázni, hogy pontosan mit jelent a látott kép, információ, miért káros, és ezért amikor ilyet lát, a legbölcsebb, amit tehet, hogy gondolkodás nélkül bezárja a böngésző ablakát. Ezzel a módszerrel érdemes minden esetben értelmezni a látottakat, nem csak a rosszat, hanem a jót is, így egészséges egyensúly alakul ki, hogy milyen weboldalak tartalmát olvashatják (ám ott is ha valami nem megfelelőt lát, észrevegye, és bezárja), mely honlapok látogatását kerüljék.

 

Hasznos ötletek a gyermekek internethasználatának szabályozásához

 

  • Célszerű különböző kritériumokhoz kötni az internethasználatot. Lehet ilyen az, hogyha megcsinálta a leckéjét, bekapcsolhatja a számítógépet, vagy ha bepakolta a mosogatógépbe az edényeket, internetezhet.

  • Emellett pedig ki kell jelölni a határokat, hogy pontosan mikor, mennyi időt lehet internetezéssel eltölteni, milyen oldalakat olvashat.

  • A számítógépet praktikus a nappaliban, vagy más közös használatú helységben elhelyezni úgy, hogy bárki láthassa aki a helységben tartózkodik.

  • Rendkívül hasznos a biztonsági programok használata, mellyel ellenőrizni, kontrollálni lehet az internethasználatot.
  • Amikor csak lehetőség van rá, érdemes a gyermekeinkkel közösen használni a számítógépet, ez lehetőséget biztosít arra, hogy bizonyos dolgokat, közösen lehet értelmezni, szükség esetén elmagyarázni a látottakat, és a megfelelő konklúziót levonni.

  • Mint az internet használatát megelőzően is, továbbra is a legjobb a közös családi programok szervezése, kirándulások, beszélgetések, társasozás, vagy csak egy kellemes séta egy fagylalt elfogyasztásával minden internetes szolgáltatásnál többet jelent egy gyermek (és nem utolsó sorban a szülők) számára.

  • Továbbá kapcsolatépítési szempontból is és a szabadidő tartalmas eltöltésének a céljából is érdemes iskolatársakkal, barátokkal programokat szervezni, melyek során a gyerekek sportolhatnak, játszhatnak.

  • Mindezek mellett pedig a legfontosabb, hogy a gyermek példaképe a szülő. Ha a gyerekeink jó mintát látnak: megfontolt, bölcs időbeosztást, értékeket teremtő szüleitől nagy a valószínűsége, hogy ő is ezt fogja követni, mert ahogy a rossz példa ragadós, úgy a jót is lehet tanulni.

 

Share

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.