A legnagyobb hackelések 2010-2011

Év eleji blogcikkünkben az elmúlt év legnagyobb hackeléseit gyűjtöttük össze, melyek igen nagy megdöbbenést eredményeztek a világon. Jelenkori értelmezésben a „hacker” szót leggyakrabban azokra a nagy tudású szakemberekre alkalmazzuk, akik átlag feletti, a nyilvános publikációknál magasabb szinten ismerik a számítástechnikai rendszereket,  ebből adódóan pedig képesek illetéktelenül rendszereket feltörni , vagy adatokat eltulajdonítani. A Hackereknek két csoportja létezik, a „fehér hackerek”, az etikus hackerek, akik rendkívül tudásukat a biztonsági hibák felismerésére használják fel, hogy a hibákban rejlő veszélyeket fejlesztésekkel elhárítsák, Továbbá vannak a „fekete hackerek” akik haszonszerzés, károkozás céljából űzik a tevékenységüket. Cikkünkben a „fekete hackerek” által, a tavalyi évben okozott legnagyobb károkról írunk. Lássuk tehát a listát:
.

6. Decemberben a Mc Donald’s sem maradt a hackerek támadásaitól mentes, lévén, hogy személyes adatokat tartalmazó adatbázisokhoz fértek illetéktelenek a szendvicsgyáros rendszeréből. Így a támadás során vásárlói névsorhoz, telefonszámokhoz, e-mail és postacímekhez fértek hozzá a hackerek.
.

5. Februárban feltörték az Országos Választási Iroda weblapját, amikor is MSZP és FIDESZ ellenes, ám Jobbik barát szöveget helyeztek ki az oldalra. Technikailag nem a szó szoros értelmében vett feltörésről van szó, hanem a weboldal felépítése, programozása volt rossz, így az oldalon is megjelenő változó átírásával játszi könnyedséggel meg tudták változtatni az oldal tartalmát.
.

4. A Kaspersky vírusírtó cég weboldalát ősszel törték fel, mely következtében több mint 3 órán át káros tartalmat közvetített a látogatóknak a biztonsági cég. Ez azért is keltett nagy figyelmet, ugyanis a Kaspersky Labs az egyike a legnagyobb vírusvédelmi cégeknek., így hát a hóhért akasztották. Néhány fájlt lecseréltek a hackerek, így pedig a látogatókat átirányították egy másik szerverre, ahonnan ál-vírusírtók kerültek telepítésre a felhasználók gépére. A Kaspersky közleménye szerint személyes adatok nem kerültek ki, és maguk sem tudják, hogy milyen következményei lehetnek az esetnek.
.

3. A Brit Királyi Haditengerészet weboldalát novemberben román hacker törte fel, és megszerezte az üzemeltetők felhasználóneveit, jelszavait, ezt pedig azonnal twitteren közhírré tette. A Haditengerészet közleménye szerint a behatoló belső információkat nem tudott megszerezni. A hackelést végő TinKode álnevet használó csaló rendkívül sok weboldalt tört már fel, a YouTube rendszerében is rábukkant hibákra.
.

2. A Wikileaks körül kirobbant kiber háború következtében online aktivisták több támadást indítottak a Wikileaks működését ellehetetlenítő cégek ellen, pl. Visa, Paypal-al szemben. Módszerük, hogy túlterheléssel próbálták a weboldalak működését meggátolni. Az egész kiber háború azzal indult, hogy egy vírus a Wikileaks oldalát egy napra elérhetetlenné tette, illetve befagyasztották a Wikileaks több számláját. Majd ezt követően a wikilieks.org domain név üzemeltetését szüntette be a domain regisztrátor. Itt nem a szokványos értelemben vett hackelésről van szó, hanem azért került ilyen előkelő helyezésbe a listánkon, mert ez kapott legnagyobb nyilvánosságot a világon és hatása még mindig tart.
.

1. A tavalyi év legnagyobb port kavaró vírusának méltán hívhatjuk a Stuxnet nevű számítógépes kártevőt, mely a legkifinomultabb módon kizárólag atomerőművekben működő ipari számítógépeket fertőz meg.  Feltételezések szerint ezt a károkozót csak felsőbb körök tudták elkészíteni, több kormány közreműködésével. Ennek a vírusnak a hatására két év csúszás várható az iráni atomprogramban, mely háború és emberélet veszteség nélkül hajtotta végre a küldetését.
.

A fentiek a legtöbb átlag ember számára – hacsak nem vesszünk figyelembe egy esetleges elodázott atomháborút – nem jártak közvetlen következménnyel. Azonban az elmúlt egy évben nem csak ilyen volumenű hackelések, csalások történtek.  Az FBI által nyilvánosságra hozott statisztikai adatok szerint több mint harmincszorosára növekedett az internetes csalók által elkövetett kár, amik azonban minket is érinthettek.

Elszenvedett kár dollárban az USa-ban
forrás: http://www.ic3.gov/media/annualreport/2009_IC3Report.pdf

A legfrissebb Gallup felmérés szerint az USA-ban élő felnőttek 11 százaléka vallott úgy, hogy ők, illetve közvetlen családtagjaik számítógépes bűntények, csalások veszélyeinek voltak kiszolgáltatva az elmúlt évben. Leggyakrabban felmerülő bűncselekmény a a tulajdonjog megsértése (16 százalék) volt, illetve a rongálás (14 százalék). A számítógépes vétségek közé sorolható az identitás lopás (8 százalék) is.

A felmérés során megkérdezettek kevesebb mint 5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy betörés, autólopás vagy erőszakos bűncselekmény áldozata lett, tehát láthatjuk azt az egyértelmű tendenciát, miszerint a bűnözés inkább a kibertérre koncentrálódik fejlett országokban.

Leggyakoribb internetes bűncselekmények az USA-ban
Forrás: http://www.ic3.gov/media/annualreport/2009_IC3Report.pdf

Share

Egy hozzászólás a következő cikkhez: “A legnagyobb hackelések 2010-2011”

  1. wow írta:

    hja ezek tényleg nagy sztorik voltak! astuxnet az nagyot szólt!!!

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.