Netezők tömegei névváltozásra kényszerülhetnek… A közösségi oldalak veszélyei

A közösségi portálok használatával a közeljövőben bekövetkezhet az, hogy felhasználók sokasága kényszerül névváltoztatásra. A fiatal generáció (nem ritkán idősebbek is) egy része, most még végig sem gondolja, hogy milyen hatással van az életükre, hogy sok esetben a legbizalmasabb információkat adják meg az oldalakon.

Nagy gonddal kitöltött bemutatkozó adatlapok, személyes képekkel színesítve, vélemények, fórum hozzászólások, vagy csupán a pillanatnyi kedély állapotot felhasználók milliói teszik közhírré a közösségi portálokon keresztül. Napjainkban emberek egyre nagyobb ösztönzést éreznek arra, hogy magánéletükről a nagyközönség előtt beszámoljanak, és olyan információkat osztanak meg, melyeket normál esetben, személyes érintkezésekkor még a legkedvesebb barátaiknak sem mondanának el. Joggal merül fel a kérdés, hogy hol van a határ, melyet meghúzhatunk, hogy a közösségi oldalak használata csupán valóban szórakozás legyen, ne pedig egy veszélyes eszköz

Az Iwiw, Facebook, és az ehhez hasonló közösségi oldalak működésük kezdetekor lehengerlő sikereket könyveltek el, hiszen emberek milliói akár a világ egymástól legtávolabb élő pontján is elérték egymást. Így rég nem látott rokonokkal, barátokkal, osztálytársakkal vagy a sarki zöldségessel is könnyedén kapcsolatba lehetett kerülni, és az adatlapja, képei alapján a jelenlegi életkörülményei rendkívül egyszerűen kifürkészhető volt. Így teljesen természetes volt, hogy mindenki aki számít bejelölte ismerősének az érintetteket. Mára eljutottunk oda, hogy egy állásinterjúra való behívás előtt az esetleges jelöltekről közösségi portálokon gyűjtenek be információkat, hiszen a megadott bemutatkozó szövegből, feltöltött képekből, és az ismeretségi körből rendkívül átfogó képet lehet kapni egy ember életéről, értékrendjéről.

Pár jó tanácsot próbálunk javasolni, mellyel szeretnénk ügyfeleinknek javaslatot tenni, hogy évek múlva ne érezzék, hogy nagyobb kárt okozott a website-ok használata, mint amilyen hasznot, élményt nyújtott.

Nem érdemes minden adatot megadni, mellyel azonosítható a személye, lakhelye, telefonszáma. Érdemes titkosítást alkalmazni, hogy a személyes hírekhez csak az ismerősök férhessenek. Kerülje a provokáló, személyes képek feltöltését a profiljába. Sose feledje, hogy amit egy közösségi oldalon nyilvánosságra hoz, azt bárki megtudhatja, így ennek fényében érdemes adatokat megosztani.

Share

2 hozzászólás a következő cikkhez: “Netezők tömegei névváltozásra kényszerülhetnek… A közösségi oldalak veszélyei”

  1. hóóóóruk írta:

    hmmm..hát igen…ez igen elgondolkodtató :S
    az emberek élete nyitott könyv

  2. wow írta:

    ilyen lehet?

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.