Intelligens épület – milyen a jövő otthona?

Mostani blog bejegyzésünkben megkíséreljük szemléltetni, hogy milyen egy intelligens épület működése. A futurisztikusnak hangzó alkalmazás, a gyakorlatban roppant jól használható, könnyedén kivitelezhető kényelmi megoldásokat biztosít.

Az intelligens épület egy olyan létesítmény (családi ház, iroda ház), amely a legmodernebb technikai és építőipari eszközök felhasználásának a segítségével a mindennapi életben maximális kényelmet nyújt, akár külső fizikai beavatkozás nélkül. Nyilvánvalóan működhetnek emberi ráhatással, érzékelők, szenzorok segítségével, körülményváltozással. Ezek az intelligens rendszerek nem csak az emberek hétköznapjait könnyíthetik meg, hanem pénztárca kímélő hatással is bírnak. Lévén, hogy alkalmazásuk során akár 30-40 százalékos energiamegtakarítás érhető el.

Nem titok, hogy az intelligens épületautomatikákkal ellátott ingatlanok értéke jelentős mértékben megnő. Legyen szó akár villáról, lakásról, családi házról vagy egy iroda épületről. Többek között roppant jól alkalmazhatóak a jelenlét szimulátorok a betörők elriasztására. Abban az esetben ha senki nem tartózkodik az épületen belül, beállítható, hogy előre meghatározott időpontban a világítótestek be, illetve kikapcsoljanak, mellyel azt a látszatot lehet kelteni, mintha otthon lennénk. A hazaérkezés előtt pedig akár mobiltelefonnal is lehetőség van a fűtést bekapcsolni, PIN kód megadása után (mellyel kizárható, hogy illetéktelenek hozzáférjenek a rendszerhez), hogy az érkezéskor az otthon melege fogadjon minket. Ezzel egy időben a jakuzzi, úszómedence hőmérsékletét is be lehet állítani. Érkezéskor a mobiltelefonnal nyitható garázskapu automatikusan kinyílik, az intelligens automatikák segítségének következtében. Beprogramozható továbbá, hogy a kapu nyitásakor önműködően bekapcsoljanak a kerti lámpák, vagy csak azon lámpák, melyek a bejárati ajtóhoz vezető utat megvilágítják, megkönnyítve ezzel a közlekedést, tájékozódást, majd 5 perc múlva automatikusan le is kapcsoljanak, ezzel pedig energiamegtakarítást is érhetünk el.

Roppant sok apró kényelmi funkció elérhető. Többek között egy előre beállított fényviszonyhoz, időhöz mérten a redőnyök automatikusan fel, illetve le mennek, ezzel összhangban pedig a napellenzők is ki, illetve be húzódnak. A napellenző, redőnyök működését szélerősség függvényében is megtehetjük. Nagyobb szél esetén automatikusan leengedjenek a redőnyök, becsukódjon a napellenző meggátolva ezzel, hogy az ablak betörjön, a napellenző pedig a szélben kárát szenvedjen, majd a szél alábbhagyásával minden az eredeti állapotába kerüljön.

Sokszor a gyerekek kérik, hogy az esti mese után ne kapcsoljuk le a lámpát. Ez könnyedén megvalósítható, hogy a távozásunkkor egy előre beállított nyomógombot megnyomva 30 perc múlva automatikusan lekapcsoljon a lámpa, mire a kicsik már alszanak. Ezzel egy időben azt is elérhetjük, hogy akár az ágyunk mellől egy gomb megnyomásával az összes redőny automatikusan leengedjen, a hűtés, fűtés átálljon az éjszakai hőmérsékletre, és az összes berendezés kivéve pl. a hűtőszekrény energiaellátása megszűnjön. De egy gombnyomásra akár a házban levő összes világítótest felkapcsolható.

A rádiós távirányítóval, mobiltelefonnal, kihelyezett nyomógombokkal egyaránt a világítást, redőnyöket,  fűtés-hűtés szabályozását el lehet végezni.

A http://www.domintell.hu/en/SWF_HUN/HomeAutomatisation_HUN.html weboldalon kipróbálható, hogy a gyakorlatban milyen funkciókat lehet végrehajtani egy intelligens házban.

Share

3 hozzászólás a következő cikkhez: “Intelligens épület – milyen a jövő otthona?”

 1. hóóóóruk írta:

  EZ Az NEKEM IS ILYEN KELL!!!
  Hol lehet ilyen tuti cuccokat beszerezni?

 2. mestergrafika írta:

  Lassan elkészül a programunk, ahol az összes eszközt egy számítógép vezérli. Rengeteg mikrofont, kamerát és egyéb érzékelőket használva hang utasításokkal vezérlünk úgy, hogy a számítógép még azt is tudja ki hol van. Kiegészítő funkciókkal némi kommunikációra is képes (pl.: üdvözli a haza érkezőt). Bármily meglepő jelenleg a mikrofonok jelentik a legnagyobb gondot. Azt azért elárulhatom: a beépítés drágább mint maga az ingatlan.

 3. Redőny Béla írta:

  Nagyon érdekes. Bár ezt most csak a nagyon gazdagok tehetik meg. Ahhoz hogy ez elérhető legyen felső középosztálybeli polgárok számára vajon mennyit kell rá várni?

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.