A lakcímét is tudják a hackerek! Elővigyázatossági tippek internetezőknek

Az internetezők nagy része abban a tévhitben él, hogy teljes anonimitással tud szörfözni a világhálón, ellenben a valóság az más: ha wifi-t vagy routert használnunk, a hackerekek játszva kideríthetik az utca, házszámot, hogy honnan csatlakozunk a nethez. Így jelen írásunkban szeretnénk néhány frappáns ötlettel ellátni kedves Olvasóinkat, hogy a kellemetlen meglepetéseket elkerüljék!

Mivel napjainkban már egy egy háztartásban, cégben több számítógép, laptop található, a gyors megoldást wifik, routerek használata jelenti az internet megosztására. Ezeknek a készülékeknek pedig egységes, alapértelmezett jelszó, felhasználónév párosai vannak, melyek típusonként változnak csupán. Így a védekezés alapja, hogy a routert védjük le egy jól megválasztott, kellően bonyolult jelszóval. Amennyiben nem áll rendelkezésünkre a router kézikönyve, mely tartalmazza a készülékhez tartozó felhasználónév, jelszó párost, a www.routerpasswords.com oldalra ellátogatva lehetőségünk van kiválasztani a gyártót, mely után egy táblázatban szerepelni fog a típusokhoz tartozó adminisztrátori felhasználónév jelszó kombináció. Az adminisztrációs oldalt pedig a böngészőből van lehetőség elérni egy IP címről. Ha sikerült belépni, már könnyedén meg lehet változtatni a router belépési adatokat egy kellően biztonságosra, ami mások számára ismeretlen. Érdemes kellően körültekintő lenni, nem biztos, hogy a legjobb a legegyszerűbb, tehát ne használjuk saját vagy házastársunk születési évét, vagy más kézenfekvő számokkat, mert a ravasz hackerek ezekkel próbálkoznak először. Így célravezető legalább 10 karakterből, számokat kis és nagybetűket, továbbá szimbólumot (*/- stb.) is tartalmazó jelszót megadni.

Rendkívül fontos egyedi hálózatnevet használni, a WLAN hálózatokhoz. A SSID, azaz az azonosító, mely minden WLAN-hoz tartozik, alapértelmezetten típusonként azonos. Mivel a laikus felhasználók többsége nem ismeri a jelentőségét annak, hogy miért fontos megváltoztatni az azonosítót, tudatlansága kiszolgáltatottá teszi a hackerek tevékenységével szemben. Tudniillik Default vagy Linksys elnevezésű VLAN hálózatot szinten bárhol találhatunk, akik pedig be akarnak törni egy hálózatba, biztos, hogy ilyen helyen teszik, így érdemes a vezeték nélküli hálózat kiépítése során a SSID megváltoztatására gondot fordítani.

Hatékony védekezést kívánunk a hackerek támadásai ellen, melyben a lenti videóval szeretnénk segíteni.

Share

Egy hozzászólás a következő cikkhez: “A lakcímét is tudják a hackerek! Elővigyázatossági tippek internetezőknek”

  1. kamu írta:

    És persze érdemes úgy megosztani a netet, hogy mások ne tudjanak lejmolni ingyéé

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.