Arab betűs domainek startolása

Mostantól nem latin betűs, hanem arab karakterekből álló domaineket is lehetőség van regisztrálni, hamarosan pedig kínai karakteres honlapcímeket is elérhetünk. Ezzel pedig nyilvánvalóan hatalmasat ugrott előre mind a világháló, mind a domain piac. Így ha véletlenül mindenféle értelmetlen karaktereket tartalmazó weboldalra téved, ahol még a böngészőben is kriksz krakszokat lát, ne ijedjen meg, hogy vírusos lett a gépe, de még csak arra se gondoljon, hogy kémprogram áldozata lett, hanem nagy valószínűség szerint egy arab oldalra szörfözött.

Az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) 2009-ben nyilvánosságra hozta, hogy egy olyan rendszert sikerült fejleszteniük, mely a nem latin betűs domain nevek regisztrációját is támogatja. Ennek megörülve Egyiptom rohamléptekben jelezte az illetékesek felé, hogy élne a lehetőséggel  és bővítené az internetfelhasználók számát, hiszen jelenleg az internetes tartalmak 1 százaléka olvasható arab nyelven. A múlthéten pedig megtörtént az első arab karakterekből álló domén regisztrációja. Így ezek delegálása mérföldkő az internet 40 éves történetében. Egyiptom, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok az országkódjukat már bejegyeztették, amit természetesen jobbról balra kell olvasni az arab íráshoz hűen.

Az ICANN-nél pedig további lelkes jelentkezők akadtak a nem latin betűs domainek elterjedését támogatva, ha minden technikai akadályt sikerül legyőzni, ami csak idő kérdése, hamarosan thai vagy akár tamil oldalakat is lehetőség lesz hazai domain segítségével behívni.

Share

3 hozzászólás a következő cikkhez: “Arab betűs domainek startolása”

  1. asszem írta:

    Nyilván ahhoz, hogy működjön arab karakter készletetet is telepíteni kell…

  2. Weblap.ro írta:

    Én inkább azon csodálkozom, hogy eddig miért nem volt ilyen? Ez már szinte diszkrimináció!

  3. nahát írta:

    hát, de nem csak az arabokkal van ez a diszkrimináció… van még mit fejleszteni

Szóljon hozzá!

*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.